Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕВРОДЕСАНТ С ВСС И ИНТЕРНЕТ В ЕТРОПОЛЕ

Претенциозен, но избелял от времето надпис Съдебна палата, се мъдри над входа на иначе скромното по размери седалище на районния съд в Етрополе. Фасадата е опасана със скеле, тъй като в момента тече ремонт на сградата, строена през далечната 1929 година. В слънчевия следобед на 29 октомври (сряда) по скелето лениво се влачат майстори, а на стълбището притеснено пристъпя от крак на крак председателят на районния съд Мая Николова. Тя и още няколко магистрати са в очакване на високи гости от столицата.
Около 14.30 ч. в тясната улица спира черно бронирано БМВ и от него изплува министърката по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Елегантният вид на дамата кара строителите временно да зарежат инструментите си, докато гостенката се насочва към съда, придружена от членовете на ВСС проф. Анелия Мингова и Иван Димов.
Причината за министерското посещение в китния балкански градец бе обстоятелството, че от този ден движението на делата и решенията на местната магистратура вече могат да бъдат прочетени на новосъздадената ИНТЕРНЕТ страница на съда. За заинтересованите от това въведение, сред които са жителите на околните села като Брусен, Горунака, Лопян, Лъга, Рибарица и Ямна и др., ще уточним и адреса: www.rs-etropole.org. Остава само... да им прекарат ИНТЕРНЕТ.
Съдилището в Етрополе е едно от последните три в страната, които изграждат ИНТЕРНЕТ портал за дейността си, уточниха от ВСС. С него се затваря кръгът и сега вече всички 180 съдилища в България имат ИНТЕРНЕТ страници. Препоръката за публикуване на съдебните решения в глобалната мрежа бе дадена в последния доклад на Европейската комисия (ЕК) по механизма за оценка и сътрудничество в областта Правосъдие и вътрешни работи.
Рядко ни се случва да изпреварим собствените си срокове, каза министър Грънчарова, докато разговаряше с местни и висши магистрати в кабинета на председателя на съда, който се оказа тесен да побере гостите. Тя допълни, че широката публичност на делата е сред приоритетите в работата на правителството и припомни, че според приетия през лятото График на неотложните мерки по изпълнението на специфичните показатели в съдебната реформа, изграждането на ИНТЕРНЕТ страниците трябваше да приключи до 1 ноември 2008 г. и това е може би единствената мярка, която се изпълнява предсрочно. Министър Грънчарова похвали ВСС и Инспектората към съвета за сериозността, с която е възприел критиките от доклада.
Според статистиката за октомври 2008 г. Инспекторатът е подал шест предложения за дисциплинарни производства срещу магистрати, което е приблизително 1/3 от всички производства за миналата година. Евроминистърката обаче изрази недоумение от безкрайното отлагане на делата. Тя била изумена, че все още се точи делото срещу двамата бивши служители от Министерството на икономиката (Павел Павлов и Таня Танчева - б.ред), което тя смятала за отдавна приключено.
Общо тримата съдии в районния съд в Етрополе гледат средно между 350 и 400 дела годишно, информира председателят на съда Мая Николова. От ВСС обясниха, че имат амбицията до края на годината всички съдилища вече да разполагат с изградена деловодна система.
ВСС е спечелил два проекта за 4.2 млн. лв. по оперативната програма Административен капацитет, като единият проект ще представлява изграждане на ИНТЕРНЕТ портал на съвета, откъдето ще има достъп до всеки един съд в страната. Този портал трябва да е готов до октомври догодина, обясни членът на ВСС Иван Димов. Според него по този начин висшите магистрати ще следят всяка кадрова промяна в съдебната система, а също ще контролират отпуските, поощренията и наказанията на личния състав.
Междувременно на среща същия ден представители на ВСС се срещнаха с говорителя на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Алесандро Бутиче, когото уверили, че се прави задълбочен анализ на делата за злоупотреби с европейските фондове. Италианецът бил запознат и с механизма за постоянен контрол на делата с особен обществен интерес. Бутиче обяснил, че комуникационна практика на ОЛАФ е да се балансира между два основни принципа: защита на информацията и правото на обществото да бъде информирано.
Заседанието на ВСС в сряда бе белязано от скандал заради прехвърлянето на имоти от Министерството на правосъдието към МВР. До момента помещенията се ползват от следствените служби в областните градове. Според члена на съвета Пламен Стоилов заместник-директорът на националното следствие Свилен Турмаков е изпратил писмо до правосъдното ведомство, в което настоявал решението да бъда ревизирано и част от дадените имоти да не се освобождават в полза на МВР, защото това ще затрудни работата на следователите.
ВСС образува дисциплинарно производство срещу русенския прокурор Свилен Стефанов, който по информация на МВР в пияно състояние обиждал и заплашвал служители на реда. Самият Стефанов твърди, че се правят опити да бъде дискредитиран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във