Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Евродупетати

Представителите на Гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ) и ДСБ са категорично против да отпадане мониторингът върху България. В своя декларация десните контрират подготвяната от  евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС среща в Брюксел, на която да ръсят дивотии за вредата от Механизма за сътрудничество и проверка. Инструктирани от партийните си централи, Емил Радев, Мария Габриел, Илияна Йотова и Филиз Хюсменова ще бранят статуквото, осигурило им и политическа, и еврокариера.

Мониторингът бил, представете си, пречка за европейското развитие на България, критериите за оценка били неясни, а в резултат на критичните доклади България и Румъния били сочени несправедливо с пръст. Вярното в тези нелепици е само, че България е напът да остане единствената, на която Брюксел размахва среден пръст. И ако има проблем в това отношение, той е, че ни махат само пръст, а го заслужаваме до лакътя. А за Румъния се радваме, защото там въртят здраво правосъдната метла и отмитат сметта по високите етажи.

В декларация на реформаторите е посочено в прав текст, че инициативата на тройната еврокоалиция цели бетонирането на корупцията, безнаказаността и медийния слугинаж. И че тя е политически натиск за спиране на реформите, които всъщност не са започвали. Вярно, направено е признанието, че след девет години мониторинг институциите си остават зависими от сенчести кръгове и изпълняват политически поръчки. Но това е защото само с мониторинг не става. Още по-малко - с евродепутати, които данъкоплатецът праща в Брюксел, а те се държат като на Луната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във