Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Еврокон боб яде ли?

Поредното заричане на властта да пребори слабостите в борбата с престъпността се чу в началото на седмицата, когато премиерът Сергей Станишев събра министри, депутати, прокурори, съдии, шефове на спецслужби, за да обсъдят по-нататъшните мерки от Плана за действие по показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.
Проблемите ще бъдат решавани в сътрудничество с Европейската комисия и със страните членки на ЕС, заяви премиерът в понеделник (9 март) на работната среща. Разбра се още, че работна група от представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт ще формулира основните проблеми в областта на правосъдието и вътрешния ред и ще предложи пътищата за тяхното разрешаване и конкретните срокове, в които това ще стане. Мерките ще бъдат консултирани и реализирани в следващите месец-два с експертната помощ на Европейската комисия и с правителствата на страните членки на ЕС, уточниха от МС.
Най-сетне, изглежда, и еврокомисарите ще разберат смисъла на нашенското крилато заклинание ще видите кон боб яде ли. Дойде време и те да поблъскат главите си над това чудо, наречено българско правосъдие и български вътрешен ред, пред което немеем, ошашавени, близо 20 години.
Пред поредния пример за възможностите на този нашенски феномен сплотеният екип на Параграф 22 изпадна последователно в истеричен смях, в тих плач и в дълбоко вглъбение. В духа на най-добрите традиции на абсурда историята, за която ще стане дума, е кратичка, простичка и невероятна.
През далечната 1993 г., на 26 март, едно обикновено българско семейство от ж.к.Младост-4 изпитва на собствен гръб динамиката и амбивалентността на демократичните промени. Б.Х. и близките му стават жертва на взломаджии, които проникват в жилището им и го плячкосват.
Както се полага, потърпевшите се обръщат за помощ и съдействие към столичната полиция, в случая - към Седмо РПУ. Там е образувана преписка по заявителския материал ЗМ №854/93г. След това семейството от ж.к.Младост се прибира вкъщи да разчисти следите от взлома с надежда, че извършителите ще бъдат бързо заловени и справедливо наказани.
Първоначално надеждата им се подхранва от уверенията на органите на реда, че по случая се работи. Постепенно тя губи сила, отслабва и видимо започва да линее. Надеждата се влачи ни жива, ни умряла дълго време, докато предава богу дух - след цели 16 години, ненавършила дори пълнолетие.
Официалният край на упованието на семейството от Младост 4 слага писмо на Софийската районна прокуратура от 23 февруари 2009 година. То съдържа постановление за прекратяване на наказателното производство, издадено на 13 октомври 2008 г. от СРП и подписано от прокурор Р.Рускова. В него тя известява потърпевшия преди 16 години Б.Х. какво е свършено по неговия случай. Ето какво прочита Б.Х. там:
Наказателното производство е образувано и водено срещу неизвестен извършител за това, че на 26.03.1993 г. е извършил престъпление по чл.195, ал.1 от НК. Спряното наказателно производство е изискано и изпратено в СРП с оглед преценка на наличието на основанията за възобновяване на разследването по делото, както и за преценка на наличието или липсата на процесуални основания, предвидени в чл.80-чл.81 от НК.
След внимателен прочит и анализ на доказателствените материали по досъдебното производство, поотделно и в тяхната съвкупност, констатирах, че са налице основанията, визирани в чл.81, ал.3, вр.чл.80, ал.1, т.3 от НК за прекратяване на наказателното производство. За осъществения състав на престъпление по чл.195, ал.1 от НК в приложимата към датата на инкриминираното деяние редакция на материалноправната норма, която се явява най-благоприятна за дееца, съгласно чл.2, ал.2 от НК, законодателят е предвидил санкция лишаване от свобода от 1 до 10 години. Съгласно приложимата в конкретния случай норма на чл.81, ал.3, вр. чл.80, ал.1, т.3 и ал.3, пр.1, давността, която изключва по-нататъшното провеждане на наказателното преследване спрямо извършителя на деянието изтича след изтичането на 10 години + още 1/2 от тях, а именно - след 15 години, считано от момента на довършване на инкриминираното деяние, независимо от спирането или прекъсването на давността. Този срок е изтекъл на 26.03.2008 г., което и обуславя прекратяването на наказателното производство, водено спрямо неизвестен извършител за престъпление по чл.195, ал.1 от НК, поради изтекла абсолютна давност.
Видно от гореизложеното, считам, че са налице основанията на чл.243, ал.1, т.1, вр. чл.24, ал.1, т.3 от НПК, поради което наказателното производство следва да бъде прекратено.
Воден от гореизложеното и на основание чл.199, чл.243, ал.1,т.1, вр.чл.24, ал. 1, т.3 от НПК, постанових: прекратявам наказателното производство по досъдебно производство ЗМ № 854/93 г. по описа на 07 РПУ-СДП, пр. пр. № 42845/94 г. по описа на СРП, водено срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.195, ал.1, от НК, поради изтекла абсолютна давност. Постановлението може да се обжалва пред СРС-НК в седемдневен срок от получаването му.
Вие разбрахте ли нещо, обърнал се Б.Х. към близките си, след като прочел писмото. Ще попитаме на свой ред: А вие, драги читатели?!
Солунските братя чудотворци Кирил и Методий със сигурност ще се обърнат в гроба заради словесната еквилибристика, с която прокуратурата е обвила признанието, че никой не си е мръднал пръста по случая цели 16 години. Въпреки уважението към съдебната власт за упоритата й борба с думите, трябва да признаем, че подобни случаи всъщност определят и високия процент на недоверие към работата й.
Бедата е, че няма език - в това число брайловата азбука и езикът на глухонемите - на който разбираемо да обясним на поканените от премиера евроексперти какъв е проблемът на правораздаването у нас. И да ги питаме кон боб яде ли...

Facebook logo
Бъдете с нас и във