Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕВРОПА ИЗПАДНА В НЕДОУМЕНИЕ: ВСС БИЛ ХЕТЕРОГЕНЕН ОРГАН

Висшият съдебен съвет (ВСС) направи несполучлив опит да прехвърли отговорността за нескопосаната си кадрова политика върху... Европейския съюз. Това е единственият извод, който може да бъде направен след двучасовата среща на ВСС с посланиците на страните-членки от ЕС в София. В продължение на една седмица широката публика бе подгрявана от членовете на ВСС, че по време на авторитетния форум ще бъдат обсъдени три теми, които са ключови за по-нататъшния ход на съдебната реформа: критериите на ВСС за назначаване, повишаване и наказване на магистратите; причините за успехите и слабостите на съдебната система и начините, по които Висшият съдебен съвет ще осигурява прозрачност в дейността си и в работата на съдебната система.
В сряда (7 декември) обаче само няколко минути след приключването на уникалната по рода си среща стана ясно, че нищо подобно не се е случило. И то по вина на ВСС, който Техни превъзходителства хванаха в крачка, че или изобщо няма представа какво и защо се случва в българската съдебна система, или знае истината, но не иска да я сподели с никого.
Въпреки че високото мероприятие бе закрито за медиите, веднага след неговото приключване съдебните репортери научиха най-важното. Оказа се,че дипломатите са пренаредили дневния ред на срещата и са поискали да обсъдят с членовете на ВСС не само кадровата му политика, но и три чисто нови теми: работата на следствието, прокуратурата и съда по отношение на поръчковите убийства, организираната престъпност и корупцията.
На пръв поглед този ход на европейските посланици изглежда изненадващ, но по същество той е съвсем логичен. И то не за друго, а защото ефективността на всяка обществена система зависи от професионализма и лоялността на хората, които работят в нея.
За съжаление обаче за повечето от членовете на ВСС тази логическа последователност няма никакво значение. Според хора, присъствали на срещата с посланиците на ЕС, които помолиха имената им да не бъдат цитирани, по време на раздумката Техни превъзходителства изненадали кадровиците на Темида с прекрасната си осведоменост за практиката да назначават и повишават предимно децата и роднините на колегите си. При това - без никакви мотиви и без повечето от отрочетата да са доказали своя професионализъм.
Вместо обаче да си признаят честно за какво става дума, част от членовете на ВСС са се опитали да се измъкнат от неудобните въпроси с агресивното оправдание, че... Европейският съюз също не разполага с единна система за атестиране и назначаване на магистрати.
Неколцина по-трезвомислещи висши магистрати са се опитали да обяснят на посланиците, че в момента съветът реализира българо-испански проект за укрепване на дейността на Висшия съдебен съвет, финансиран по програма ФАР на ЕС, част от който е създаването на специална наредба за атестиране на магистратите. А трети направо са започнали да мрънкат, че назначаването и повишаването на съдиите, следователите и прокурорите се извършвало по временни правила, разработени от ВСС, които наистина били несъвършени и, поради тази причина, били... временни.
Как са реагирали посланиците може само да се гадае, защото никой от тях не пожела да разговаря с медиите. За сметка на това обаче представителят на Европейската комисия в България - Фернандо Понс Канто, в прав текст заяви: Беше поставен въпросът за правилата, по които Висшият съдебен съвет провежда кадровата политика в съдебната система. Мога само да кажа, че Европейската комисия и България трябва да се постараят повишенията и назначенията на магистратите да отговарят на критериите, възприети в страните членки на Европейския съюз. Тези критерии са ясно установени и затова ще продължим да следим тази тема много отблизо.
След сгледата кадровиците на Темида направиха опит да се измъкнат от деликатната ситуация и организираха специална пресконференция, която може да бъде окачествена само с две думи от жаргона на съвременния българин: пунт и пластика. Ще рече - събитието е трябвало да послужи за отбиване на номера, но организаторите са се провалили.
Причината е, че в пресконференцията взеха участие двама души: Евгени Стайков - председател на Софийския апелативен съд и шеф на Комисията по евроинтерграция към ВСС, и проф. Александър Воденичаров - декан на Юридическия факултет на Югозападния университет в Благоевград. А проблемът е, че докато намерението на Евгени Стайков да обясни позицията на ВСС след срещата с европосланиците не изненада никого, докато появата на проф. Воденичаров бе, меко казано, неуместна заради кадровия скандал, който в момента тресе съдебната система (повече подробности - на стр.6). Той избухна на 30 ноември (по-миналата сряда), когато ВСС повиши сина на Воденичаров в ранг и го премести от Софийския районен съд (СРС) в Софийския градски съд (СГС). Въпреки че момчето няма никакъв юридически стаж зад гърба си, на 8 декември 2004 г. започва кариерата си с назначение за съдия в СРС без конкурс.
Обяснихме на посланиците на ЕС, че Висшият съдебен съвет е хетерогенен (т. е. - разнороден - бел. ред.) орган и че част от проблемите му съществуват именно заради различните интереси, които защитават неговите членове. Знаете, че в съвета са излъчени хора от различни правни области и всеки гледа да защитава интересите на хората, които са го излъчили там, направи неуспешен опит да обобщи причините за кадровата немощ на ВСС Евгени Стайков. Той се видя принуден да залъже информационния глад на репортерите с новината, че всяка от страните членки на ЕС ще предостави на съвета своите правила за оценка и атестиране на магистратите и, след като прегледа тези документи, ВСС ще избере и ще въведе най-добрия модел.
А накрая, когато осъзна, че журналистите искат да знаят защо ВСС назначава магистратски деца без никакви мотиви, Евгени Стайков заяви: Решенията на ВСС не могат да се мотивират, защото се вземат при таен вот. Вносителите на предложения за назначаването или за повишаването на даден магистрат трябва да изготвят по-прецизни мотиви за номинациите.
Колкото до участието на проф. Александър Воденичаров в пресконференцията, то ще бъде запомнено само с едно изречение, което прекрасно обобщава намеренията на Висшия съдебен съвет да се включи активно в реформата на съдебната власт: Те (посланиците на страните членки на ЕС в София - бел. ред.) не ни критикуваха, ние (членовете на ВСС - бел. ред.) също не ги критикувахме!
Според статистиката, сегашният състав на ВСС е избран през декември 2003 г. и до момента е взел общо 2470 кадрови решения, позовавайки се на Закона за съдебната власт и на Временните правила за атестиране на съдии, прокурори и следователи. А съдебната система не само че продължава да не работи, ами с всеки изминал ден продължава да затъва в блатото на корупцията.

ПРАВО В ЦЕЛТА

За разлика от колегите си, в сряда (7 декември) председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев отново бе откровен с медиите и без заобикалки сподели какво мисли по въпроса:
Висшият съдебен съвет едва ли се справя по най-достойния начин и едва ли е толкова невинен по отношение на назначенията и повишенията на съдии. Искам обаче дебело да подчертая, че този въпрос стои пред всички състави на ВСС от началото на реформата. Естествено ние не трябва да повтаряме грешките на останалите и затова още от първия си ден във ВСС (Константин Пенчев стана председател на ВАС и влезе във Висшия съдебен съвет през март 2004 г. - бел. ред.) аз застъпих мнението за въвеждането на конкурсното начало в съдебната система, заяви Константин Пенчев.
В типично негов стил председателят на ВАС припомни и първопричината за сегашния кадрови хаос в съдебната система: през 2002 г. управляващото мнозинство на НДСВ и ДПС отмени текста от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който регламентираше конкурсите при назначаване на работа в прокуратурата, следствието и съда.
През 2002 г., в качеството си на народен представител и заместник-председател на парламентарната група на НДСВ, аз се противопоставих на тази промяна, но не успях да се преборя. Натискът за премахването на тази разпоредба беше изключително силен, но той не беше дело на действащи магистрати. Офанзивата беше организирана от професори по право и от адвокати, които не можеха да се примирят с мисълта, че не им е позволено да станат магистрати направо. Тяхното възмущение бе разпалвано от факта, че имат зад гърбовете си достатъчно трудов стаж, а трябва да се явяват на конкурс като новобранци, чистосърдечно призна още Константин Пенчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във