Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕВРОПА СМЪМРИ ПРОКУРАТУРАТА ЗА ПРАНЕТО НА ПАРИ

Все по-вероятно е България да се присъедини към Европейския съюз на 1 януари 2007 г., но с предпазна клауза за Правосъдие и вътрешен ред (т. е. за срок до три години решенията на българските съдилища да не важат за страните членки на ЕС). Това не е журналистическо мнение или коментар. Тази позиция изрази докладчикът за България в Европейския парламент Джефри ван Орден пред Българското национално радио (БНР). Той бе у нас, за да събере данни за доклада на Европейската комисия за напредъка на страната ни, който ще бъде готов на 17 май.
Освен че се срещна с депутати и с премиера Сергей Станишев, Джефри ван Орден посети и главния прокурор Борис Велчев. Двамата се видяха в сряда (29 март) и разговаряха цял час.
След срещата докладчикът за България бе доста по-благ в сравнение с изказването му пред БНР. Предпазната клауза не е пречка за ранното приемане на страната ви в Европейския съюз. Но възможността за нейното налагане не бива да спира усилията, които е необходимо да бъдат положени до края на годината. Продължавам да стоя зад датата 1 януари 2007 г., но предстои да видим какъв ще се окаже окончателният текст на доклада, защото аз пиша първоначалния вариант, но той е отворен за изменения и допълнения. Правосъдието и вътрешният ред на страната ви в момента са под сериозно наблюдение. Мисля, че ще видим много успехи, заяви Ван Орден.
Според магистрати, запознати с докладите на евроинспекторите, предпазната клауза няма да засегне всички съдебни решения. В мониторинговия доклад ще залегне препоръка да не се признават решенията на българските съдилища само по граждански спорове.
Преди срещата с Джефри ван Орден главният прокурор Борис Велчев заяви пред журналисти, че ще е несправедливо да не бъде отчетен напредъкът на съдебната система. Велчев допълни, че прокуратурата ще направи всичко възможно да не допусне каквато и да е предпазна клауза. Тя ще е изключително неблагоприятна за България. Става дума не за това, което ще направим през следващите два месеца, а за това, което сме направили досега. То трябва да е подобаващо оценено. А ние ще продължим усилията, каза главният прокурор.
Велчев призна, че основната критика към прокуратурата в доклада на евроекспертите е свързана с дейността й за прането на пари. Съгласни сме, че там нашите резултати не са особено убедителни. Но това е сравнително ново престъпление за българското право. До момента няма нито една влязла в сила осъдителна присъда по това обвинение, пък била тя и оправдателна, за да може да видим каква е съдебната практика. Но ние ще работим още по-интензивно, обеща Борис Велчев.
Според източници на Параграф 22 Агенцията за финансово разузнаване (АФР) е натопила пред евроекспертите прокуратурата за слабите резултати по отношение на прането на пари. Повод за набедяването е едно разпореждане на бившия главен прокурор Никола Филчев от 12 януари. Тогава от пресцентъра на прокуратурата разпространиха съобщение до медиите, в което се казва, че Агенцията за финансово разузнаване прекалено често изпращала на прокуратурата и на МВР сигнали за пране на пари, в които нямало никакви данни за подобни престъпления. С незаконосъобразната си дейност финансовите разведки тормозели гражданите, спъвали развитието на пазарното стопанство и затруднявали работата на разследващите органи.
Явно вбесени от заповедта на Филчев, от АФР са решили, че могат да си отмъстят, като злепоставят прокуратурата пред чуждестранните инспектори.
А нашите източници разказаха какво всъщност представляват сигналите, изпратени на държавното обвинение от Агенцията. Например чужденци теглят големи суми пари (от порядъка на 9000 долара) от кредитните си карти и играят в казина. Проверка на прокуратурата показва, че хората разполагат с по няколко кредитни карти и че хич не са бедни. Тоест могат да си позволят да загубят 9000 долара. Друг случай - българин със среден доход си купува етаж от къща край София. Оказва се, че човекът е продал апартамент, за да може да си купи етажа. И за това е предоставил всички необходими документи на прокуратурата, която е била сезирана от АФР за сделката.
Освен критиките за прането на пари в доклада си евроинспекторите отбелязали и няколко препоръки за борбата с корупцията и с организираната престъпност, но много общи, както твърди Велчев. Според експертите резултатите били недостатъчни в тези две области. Борис Велчев обеща прокуратурата да предприеме мерки за отстраняването на критиките.

На 23 март главният прокурор Борис Велчев беше решил да призове членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да излязат с обща декларация, в която да подкрепят промените в конституцията и по-конкретно чл. 130а, в който се казва: Министърът на правосъдието контролира дейността по образуването, движението и приключването на делата.
Декларацията трябваше да бъде оповестена в сряда (29 март) след заседанието на ВСС. Но ден по-рано парламентарната Комисия за промени в основния закон измени текста и вместо контролира, написа проверява.
Текстът, в първоначалния му вид, наистина пораждаше известни смущения. Но е добре, че беше променен. Аз не се страхувам от текста в настоящия му вид. Той не крие никакъв тенденциозен опит за намеса на изпълнителната в съдебната власт или някаква опасност. Но ако някой превратно го тълкува и реши да злоупотреби с тази разпоредби в основния закон, разбира се, че ще сезирам Конституционния съд. Но трябва да имаме повод, каза в сряда главният прокурор Борис Велчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във