Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕВРОПЕЙСКИ АРЕСТ, НАШЕНСКА СМРАД

Арестът на футболния бос и собственик на ПФК Беласица Костадин Хаджииванов (с прякор Коце Маца) на граничен пункт Промахон в Гърция е на път да се превърне в голям скандал. В него обаче главната роля не играе прочутият петричанин, а нашенските институции. Преди да осветим истинските изпълнители в драмата Коце Маца, нека да видим фактите.
Както е известно, в четвъртък (4 септември) гръцките медии първи вдигнаха шумотевица за задържането на Коце Маца, както е познат в спортните и подземните среди у нас. Стана ясно, че той е бил арестуван от гръцките гранични власти още във вторник ( 2 септември), след като преминал ГКПП Промахон, който се намира срещу нашия пункт Кулата. Оттам директно е бил изпратен в Серес, където е предаден на прокуратурата.
Според тамошните медии, арестът на 41-годишния Хаджииванов е резултат от издадена в Германия Eвропейска заповед за задържане, тъй като в град Аугсбург е започнало дело срещу футболния бос. Според информацията на гръцкия вестник Македония делото е образувано за контрабанда на 450 000 пакета цигари, предназначени за Англия. Пратката била превозвана от гръцки шофьор и е хваната в Германия. Твърди се, че Костадин Хаджииванов е отрекъл каквато и да е връзка с този случай, датиращ от 1995 година. Той е бил проверяван в миналото от германските власти в рамките на разследване, но срещу него не са повдигнати обвинения. При предаването му на гръцката прокуратура той е поискал следствието да се води в България - нещо, което е позволено в рамките на ЕС.
От българското консулство в Солун са потвърдили обстоятелствата около ареста на президента на ПФК Беласица Костадин Хаджииванов в Гърция. Генералният консул в Солун Пламен Иванов обаче е съобщил, че в консулството не е пристигало официално уведомление от гръцките власти за задържането. На информацията на гръцките медии обаче може да се вярва, уточнил той.
Ако на комшийските вестници може да се вярва, това е невъзможно да се случи с нашите институции. След като новината за ареста на Коце Маца бе подета и от нашите медии, цъфна несъстоятелността на органите, които имат отношение към подобни казуси. Това ясно пролича от съобщението на МВР, в което акцентът бе поставен върху факта, че страната ни не разполага със заповедта за арест на Хаджииванов. Ето и самата информация, изобилстваща от противоречиви твърдения и откровени абсурди: Костадин Хаджииванов не се издирва по линия на Интерпол. Той е бил задържан на 2 септември в Гърция с Европейска заповед за арест по искане на Германия, която българските служби не познават поради факта, че заповедта е разпространена единствено в Шенгенската информационна система, до която България няма достъп. Въпреки това още същия ден полицейският аташе в Солун е информирал МВР за случая, в същото време и гръцката полиция се е обърнала към страната ни със запитване дали лицето Хаджииванов действително е общински съветник в Петрич и дали се ползва с някакъв вид имунитет. От своя страна МВР е изпратило още на 2 септември запитване до германските власти за съдържанието на заповедта за арест, както и до гръцките, осъществили задържането. До момента няма отговор, МВР разполага единствено с информация от бюрата на Интерпол във Висбаден, която потвърждава наличието на европейска заповед за арест, подписана от съдия в гр. Аугсбург. Днес МВР е изпратило второ напомнително писмо до Германия, на което все още очаква отговор.
Абсурдът, роден от първото и предпоследно изречение в съобщението, е пълен: Хаджииванов хем не се издирва, хем МВР разполага с информация за наличие на европейска заповед за неговия арест?! Явно през двата дни, докато МВР е мълчало като комунист на разпит, в министерството са си мислели, че случаят ще мине и замине без шум. Както се казва, важното е миризмата да не пробие изпод юргана. Как иначе да си отговорим на въпроса, след като на ГКПП - Промахон има черен списък за търсени лица, как на нашия пункт Кулата такова нещо няма? И Коце Маца е минал оттам като игла за плетене през бучка масло...
Нелеп опит за излизане от неловката ситуация е обяснението с Шенгенската информационна система (ШИС), до която... все още не сме били допуснати. В същото време в Закона за екстрадиция и в Европейската заповед за задържане, приет през 2005 г., чл. 57, ал. 2, се уточнява, че органите на МВР могат да подават сигнал за издирвано лице не някъде другаде, а именно в ШИС...
Ще уточним, че през май тази година нашият парламент пък прие и поправка към закона, според която такава заповед може да се получава по електронен път - по факс, имейл, чрез ШИС, телекомуникационната система на Европейската съдебна система и органите на Интерпол. Черно на бяло това го пише в чл. 38а. Освен това в чл. 38, ал.2 от същия нормативен акт, пише че, централен орган по Европейската заповед за арест, издадена от друга държава от ЕС за наш гражданин, е министърът на правосъдието...
От милото ни правосъдно министерство по въпроса обаче - ни звук, ни стон! От МВР храбро се хвърлиха върху амбразурата, издавайки некомпетентността си и по този важен закон, който уж бе приет, за да сме в синхрон с Рамковото решение на ЕС от 13 юли 2002 г. за влизане в действие на Европейската заповед за задържане и процедурата за предаването между държавите -членки.
Драмата Коце Маца говори за всичко друго, но не и за синхрон между нашите министерства, да не говорим за такъв с партньорите ни от ЕС. Всъщност нашенски синхрон бихме прозрели, ако се замислим върху подозрителното мълчание и бездействие на институциите ни. Дали то е от некомпетентност? Или заради далаверата с цигари?
Въпроси без отговор...

Facebook logo
Бъдете с нас и във