Параграф22 Daily

§22 Анализи

Европол предупреди, че заплахата от джихадистки тероризъм в ЕС е висока

Европол обяви, че заплахата от тероризъм в ЕС, особено от радикални ислямисти, продължава да е висока. Проучване на европейската полицейска служба все пак показва, че през 2018 г. е имало по-малко нападения от предходната година, но за сметка на това са били осуетени повече опити на джихадистки групи.

Според доклада на Европол при терористични нападения през 2018 г. в ЕС са били убити 13 души, като всички извършители са били джихадисти. В същото време бележи ръст и броят на задържаните десни екстремисти в ЕС. През миналата година те са 44, докато през 2017 г. са били само 20, сочи проучването. Това показва, че екстремисти с различна ориентация все повече смятат насилието за оправдано средство за противопоставяне, посочват авторите на доклада. Атаките са извършени от лица, действащи сами, насочени срещу цивилни хора и символи на властта. Често мотивацията на извършителя и връзките с други радикализирани лица или терористични групи остават неясни, е установил Европол.

 При три предотвратени терористични нападения в ЕС през 2018 г. са установени производство и употреба на експлозиви и химически или биологични материали. Нараснала е и употребата на пиротехнически смеси за производство на взривни устройства. Освен това се наблюдава и ръст на терористичната пропаганда, интернет-уроци и нагледни схеми, които увеличават възможностите за придобиване на знания за използването на терористични оръжия. Различни затворени форуми предлагат възможни операции, споделят инструкции за производство на взривни устройства и възможности за идентифициране на високопрофилни цели.

През 2018 г. държавите от ЕС са съобщили за 129 терористични нападения, от които 24 са се провалили или са били осуетени. През 2017 г. са били докладвани 205 атаки.Според доклада сепаратисти или етнонационалисти са извършили или са се опитали да извършат 83 нападения миналата година, превръщайки се в най-голямата група извършители. В допълнение към завършените нападения, държавите-членки на ЕС са съобщили за 16 спорни джихадистки терористични сюжета. Значителният брой неуспешни атаки и намерението на джихадистите да продължават с атаките извън зоните на конфликт показват, че нивото на заплаха в ЕС остава високо, се посочва в доклада.

Общо 1 056 лица са били арестувани в ЕС през 2018 г. по подозрение за престъпления, свързани с тероризъм (през миналата година задържаните са били 1 219 души). Една пета от тях са жени.

Според Европол броят на европейските чуждестранни терористи, които пътуват или се опитват да заминат в конфликтни зони, през 2018 г. е много нисък. Очевидно фокусът на джихадистките мрежи е насочен към извършване на терористични актове в рамките на ЕС. Броят на лицата, които се връщат в ЕС, също остава много нисък. Стотици европейски граждани, включително жени и непълнолетни, предимно от много ранна възраст, остават в ареста в иракската и сирийската конфликтна зона. Смята се, че всички мъже и някои жени са преминали обучение за оръжие, като са придобили и боен опит.

Въпреки свиването на територията си, Ислямска държава успява да запази присъствието си онлайн, до голяма степен благодарение на неофициалните мрежи на поддръжниците и подкрепящите я медии. Каналите про- ИДИЛ и про-Ал Кайда насърчават използването на алтернативни платформи и технологии с отворен код. Докато онлайн пропагандата на ИДИЛ остава технологично напреднала, а хакерите й изглеждат добре осведомени за криптираните средства за комуникация, способностите и техниките на кибер-атаките на другите групи са елементарни, се посочва в доклада.

Според Европол намаляващият териториален контрол на ИДИЛ вероятно ще бъде заменен от увеличените усилия на Ал Кайда за възстановяване на властта и влиянието й в някои области. В доклада се прави и преглед на терористичната обстановка извън ЕС, включително в конфликтни зони като Афганистан, Ирак, Либия и Сирия, но също така в Северна и Южна Америка, Австралия, Русия и Централна Азия, Западна Африка, Южна Азия и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във