Параграф22 Daily

§22 Анализи

Европол с операция „ Webmaster “ срещу секс-трафик на хора

Безпрецедентна по мащабите си специализирана полицейска операция на Европол разби онлайн- верига за сексуален трафик, активен във Финландия, Испания и Швеция. В резултат на операцията са задържани 1,5 милиона евро от криминални печалби, намиращи се в хонконгски сметки.

Операция „ Webmaster “ е била насочена към финландска организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари. Съвместната операция на Европол, в която участваха и представители на България, Естония, Германия, Малта, Румъния, Холандия, Обединеното кралство, Китай, Панама и Русия доведе до шест ареста, затворени бяха 16 уебсайта, конфискувани бяха пари и луксозни стоки. Авоарите на 12 заподозрени в трафика лица бяха замразени в банкови сметки в 12 различни държави.

С подкрепата на Европол и Eurojust , Испанската национална полиция (Policía Nacional) обедини усилията си с националните служби от 14 държави, за да разбие международната верига за трафик. Уебсайтовете, през които е осъществяван трафика за скандинавския пазар, са били базирани Испания.
 
През 2016 г. испанските власти започнали разследване, насочено срещу финландски гражданин, който бил заподозрян в трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари. Той живеел в Марбея, Испания, и управлявал уебсайтове, които рекламират сексуални услуги.

До операцията се стигнало след разследване на жертви на трафик с предимно нигерийски произход.  Лидерът на престъпната група въртял бизнеса си в най-малко 15 страни. Той използвал посредници, за да насочи престъпните приходи към международни валутни банкови сметки. Освен използването на чуждестранни дружества и банкови сметки, схемата за пране на пари включвала и относително малки инвестиции в криптовалути.
Близо 3 милиона евро са конфискувани и замразени активи

 
Съвместният разследващ екип е бил съставен от представители на службите във Финландия, Испания и Швеция. За да се ускорят разследванията били издадени европейски заповеди за разследване в България, Естония, Германия, Малта, Румъния, Холандия и Обединеното кралство. Финансовото разследване е било улеснено и след като Китай, Панама и Русия също са откликнали на молби за съдействие за изясняване на схемата за пране на пари.

Реализацията е започнала с едновременни действия на правоприлагащите органи във Финландия, Хонконг, Малта, Румъния и Испания. Извършени са 17 претърсвания на адреси и банки, а шестима заподозрени са арестувани. Изземванията включват луксозни автомобили, бижута, приблизително 30 000 евро в брой, цифрови портфейли, документация, свързана с разследване на прането на пари и недвижими имоти във Финландия.

Европол координира действията за спирането на уебсайтовете, като си сътрудничи с доставчиците на хостинг услуги в САЩ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във