Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Европол скъса полицията... от хвалби

Както е тръгнало, шефът на Европол Роб Уейнрайт ще си изкара трудовия стаж за пенсия, занимавайки се основно с българските фалшификатори на евро. Европолицай №1 дойде в България на 15 май (неделя) вечерта, за да потупа отново по рамената вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов за добрата работа на МВР срещу производителите на фалшиво евро.
През последните две години се забелязват много положителни знаци на отговор и противодействие на организираната престъпност в България и това се дължи на усилията на премиера и на министър Цветанов, които изпращат много ясно послание, че са твърдо решени да се борят с организираната престъпност, за да превърнат България и Европа в по-сигурно и по-безопасно място за гражданите, заяви на пресконференция в понеделник (16 май) директорът на Европол Роб Уейнрайт.
Похвалата за Борисов и Цветанов дойде след операция Еврото на МВР в края на миналата седмица, когато в Пловдив, Хасково и Първомай бяха иззети общо 517 700 фалшиви евробанкноти в различни копюри. Претърсени бяха 14 адреса, откъдето освен еврото менте бяха иззети силиконови отливки за печатане на 100 и 200 евро, прозрачни фолиа с изображение на 100-еврова банкнота, релефи, метални плаки, клише за поставяне на холограми, тампони с нанесена боя, три лаптопа, два компютрни конфигурации, принтер, 15 мобилни телефона, преносима памет, пет сим-карти и три автомобила. Арестувани бяха петима души, сред които Р.Н. от Пловдив, по прякор Румен Хобота, и Петър Павлов-Растера, чиято печатница в Първомай Растер Павлов и фабриката му за опаковки Пи пак бяха запечатани.
Според експерти качеството на банкнотите е много добро. Разследващите проверяват откъде фалшификаторите са се сдобили със специалното печатарско мастило за банкноти и документи, наричано на жаргон светещо червено. В България с такова разполагат само монетният двор на БНБ и 3-4 печатници, които имат лиценз да работят с него.
Официалната информация за срещата на министър-председателя Бойко Борисов и на МВР-шефа Цветан Цветанов с Роб Уейнрайт сочи, че е било обсъдено по-близкото сътрудничество между вътрешното министерство и полицейската организация на ЕС. Премиерът обаче използва визитата на Уейнрайт като повод, за да се оплаче от българската съдебна система. За съжаление попаднах в неудобната ситуация да обяснявам, че похарчихме пари и на българския, и на европейския данъкоплатец, задържахме най-опасната престъпна група, печатала най-добрите фалшиви банкноти от по 500 евро. В крайна сметка те бяха осъдени условно по на три години с петгодишен изпитателен срок, който сега е изтекъл и аз не мога да обясня защо е условно, коментира премиерът.
Борисов хвърли поредния си бисер, заявявайки, че ролята на МВР в България се изчерпва с поговорката луд умора няма, само се поти. Това той го каза по повод на случай от 2003 г., когато развяваше из коридорите на МВР прочутото си черно кожено манто на главен секретар. В средата на юли 2003 г. в Пловдив и Първомай спецченгета извършиха серия от обиски и арести на фалшификатори на евро. В Пловдив беше арестуван дългогодишният производител на валута менте Георги Панев, известен с прякора си Жоро Четворката. Обискирани бяха и печатницата и жилището на съдружника му от Първомай Петър Павлов - Растера, като антимафиотите откриха 1000 фалшиви евро в купюри от 100, 200 и 500, както и техника за тяхното изработване. Kонфискувани бяха софтуер за изработването на парите, плаки за ситопечат и цинкови клишета за отпечатване.
За първи път нашата полиция, пък и Европол се сблъскват с таланта на Четворката като фалшификатор през далечната 2001 година. Тогава той е хванат в района на Братската могила в Пловдив с пакет наркотици и с пликове, в които има 250 000 г. марки. В апартаментите на Панев и на четирима от съучастниците му са намерени 1.5 млн. г. марки и 650 хил. долара.
През декември 2002 г. Четворката отново е задържан, този път за връзките му с фалшификатори на валута от Kюстендил. При този арест са открити 1 млн. фалшиви евро. Оказва се, че веднага след като напуска ареста, той се свързал с Петър Павлов- Растера, който е собственик на печатница Растер Павлов в Първомай. Павлов е в полиграфическия бранш от 10 г. и дори е член на Съюза на печатарите. За него се твърди, че е отличен компютърен специалист и художник.
И до ден днешен в интернет може да се види страницата на печатница Растер в Първомай, която, изглежда, е работила спокойно дълги години след случая от 2003 година. Според визитката тя е основана още през 1990 г. в Смолян и е една от първите печатници в България, разполагащи с нова офсетова машина, закупена от АRIMEX-София. През 1995 г. базата е преместена в нова сграда в Първомай с 1000 кв. м площ.
По онова време, когато Растера слага началото на печатарската си дейност, Европол все още е само една идея в мъдрите глави на ръководството на ЕС. Организацията започва работа на 1 юли 1999 г. - цели девет лета след като Растера е положил основите на бизнеса си.
Павлов е ударен за първи път от антимафиотите през 2003 г. благодарение на активната помощ на Европол, която подала информация за групата фалшификатори. Според службата парите менте са били разпространявани в три европейски държави - в Германия, в Австрия и в Гърция.
Но вместо Растера да се озове в затвора, той се превръщат в редовен абонат на Европол и мине не мине време, става обект на специализирани операции. Заради случая през 2003 г. той е осъден само на три години условно с пет години изпитателен срок за печатане и производство на фалшиво евро. Изпитателният срок отдавна вече е изтекъл, Петър Павлов-Растера има авторитета на сериозен бизнесмен. Дори на Международния празник на труда 1 май той е отличен от общинската управа на Първомай за принос в развитието й.
Името на бизнесмена се чу и през юни 2009 г., отново след акция на МВР със съдействието на Европол. Беше разбита група за производство и разпространение на фалшиви банкноти от евро, в която участваха граничният служител от Аерогара София Никола Манахилов и огнеборецът от Пловдив Милко Спиртов. Сред задържаните беше и бившата съдружничка на Петър Павлов-Растера Десислава Техова, която се оказа един от организаторите на групата.
През същата година шеф на Европол стана Роб Уейнрайт, който дотогава заемаше поста директор на международния отдел на британската агенция за борба с организираната престъпност. На специална пресконференция след тази операция пресно избраният директор на Европол Роб Уейнрайт и президентът на Колегията на Евроджъст Хосе Луис Лопес да Мота определиха арестите като най-големия удар срещу фалшификаторите на пари в Европа за последните пет години. Те обявиха, че в различни страни на ЕС са били хванати около 17 млн. евро, отпечатани на матриците, открити у бандата. А групата е работила около четири години преди акцията на българското МВР.
Та от тогава шефът на Европол прескача редовно до България. Намина и през април и октомври миналата година, когато отново подчерта личната ангажираност на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов в борбата с организираната престъпност и корупцията, както и за успешното противодействие на производителите на фалшиво евро. Твърдо съм решен да разбия тази форма на организирана престъпност, зарече се през миналия октомври Уейнрайт по повод поредната разбита група български фалшификатори.
Редовните му визити у нас обаче се дължат не само на сполуките на МВР да ограничи производството на евро метне, но и на несекващата изобретателност на нашите фалшификатори. Съдбата на бизнесмена Петър Павлов-Растера, който повече от десет години причинява главоболие на спецовете от Европол, действително е добра илюстрация на споменатата от премиера Борисов българска поговорка. Остава да видим докога МВР ще се поти над сръчностите на Растера, а Темида ще им прави статистика...

Facebook logo
Бъдете с нас и във