Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Еврошамар за Темида

Брюксел отново ни дърпа ушите заради слабите резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и за организираната престъпност. Така излиза поне от появилия се в медиите тази седмица чернови вариант на т.нар. междинен доклад на Европейската комисия (ЕК). Той би трябвало да оцени доколко България е напреднала в областта на правосъдието и вътрешния ред. Трябва да напомним, че този документ вече е бил раздаден на нашите власти в работен вид и те са имали възможност да внесат своите корекции и коментари. Очаква се той да бъде огласен официално на 22 март (понеделник).
Черновата на доклада отчита десетките полицейски акции като Наглите, Октоподите и прочие земни и водни, свързани с организираната престъпност, но набляга на това, че съдебните дела се бавят. Отчетено е, че от юли насам няма нито една присъда по нито едно от т.нар. общественозначими дела. Цитират се данни, подадени от нашите власти, според които има присъди само по девет от 50-те знакови дела, които се водят. Председателят на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев коментира в сряда (17 март), че визираната бройка на знаковите дела дори може да надскочи 100 в национален мащаб в зависимост от критериите, по които се определя тяхната значимост. Шефът на най-големия съд в страната предложи да се създадат специализирани отделения за гледане на дела от обществена значимост в петте апелативни съдебни района в страната.
Случаят с нарочения за лобист в Темида Красьо от Плевен също не е убягнал от вниманието на Брюксел и в доклада на ЕК му се отделя подобаващо място. На критика е подложена прокуратурата, че не е започнала разследване. По повод на тази точка в доклада на реакцията на заместник главния прокурор и шеф на Националното следствие Бойко Найденов бе, че всъщност се води разследване и че има обвинение (за лъжесвидетелстване - б.р.) срещу Красимир Георгиев (Черния). Само че то е провалено поради ранното оповестяване на случая от член на ВСС.
Еврокомисията не пропуска да отбележи и обвиненията срещу министрите от бившия кабинет Валери Цветанов, Емилия Масларова и двамата депутати от предишния парламент - Гюнай Сефер и Митхат Табаков. Същевременно ни се припомня, че от юли миналата година няма осъдени за подкупи от високите етажи на властта. В проектодоклада се коментират и промените в НПК, които в момента се обсъждат в парламента. Изразяват се опасения, че въведеното съкратено съдебно следствие води до по-ниски присъди и пр. Както и в предишните доклади, Инспекторатът към ВСС получава традиционно добра оценка. Но не и самият съдебен съвет, за който се твърди, че налага твърде мижави санкции на провинили се магистрати. Специализираните екипи под ръководството на прокуратурата и с участието на МВР и ДАНС за разследване на измамите с еврофондовете се определят в доклада като положително явление. Брюксел смята обаче, че през 2009 г. едва по три от стоте проверявани случая са внесени обвинения. Според анализаторите съдебната система у нас подлежи на критика относно разкриването на злоупотребите с парите на европейския данъкоплатец. Случайно или не, тази седмица в съда почти всеки ден се гледаха едни от най-скандалните дела - обект на критиките на Брюксел - делото Николов-Стойков за източване на пари по САПАРД, делото срещу Асен Друмев (единственото, което завърши с присъда от четири години), делото Маргините за подготовка на три убийства, процесът срещу Вальо Топлото за източването на Топлофикация показа колко окаяно е все още положението на съдопроизводството у нас и колко празни все още са приказките за каквато и да било реформа на съдебната система у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във