Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Евровот на една МВР справка разстояние

Призракът на една справка броди из страната в навечерието на евровота. Става въпрос за онази информация, която вътрешният министър Цветлин Йовчев разкри пред членовете на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност на закрито заседание преди броени дни. Това, което се знае за справката, е, че се отнася до съпричастността на български граждани към кокаиновата афера, известна с името "Рали Дакар 2014". По разбираеми причини известното на обществото се оказва твърде малко, а неизвестността има ли българи в организирания международен трафик на 1400 кг кокаин и кои са те роди множество хипотези и манипулативни твърдения. И докато те се множат - за сметка на истината, отговорни люде в държавата пускат на ден по лъжичка допълнителна информация, за да сгорещят още повече страстите около мъглявата афера.


Очевидно в справката се крият нелицеприятни факти, които биха нанесли удар по имиджа на замесените в историята хора. Шамарът е политически, защото от първия ден на оповестяването на кокаиновата разработка, дело на службите във Франция, Испания и българската полиция, в нея се завъртя името на общинския съветник от ГЕРБ и финансист на доминираната от партията на Бойко Борисов Столична община Орлин Алексиев. Рискът след шамара да последва кроше изглежда все по-реален, ако се съди по стъпките на онези, които са на ринга.


Миналия уикенд вътрешният министър Йовчев обяви, че е спокоен след това, което е казал до момента за аферата. Полицията си свърши работата по случая с Орлин Алексиев, думата сега имат прокуратурата и съдът, заяви Йовчев в интервю пред "Нова телевизия". По повод на проверката на автокъщата на общинския съветник Алексиев той допълни: "Никога не съм твърдял, че няма връзка с кокаиновата афера. Той е извършвал някакви действия и всички членове на вътрешната комисия в парламента се убедиха, защото излязоха като попарени". След което МВР шефът додаде, че ако има обществен интерес, стенограмата от закритото заседание може да се разсекрети.


Напрежението около въпросната справка през тази седмица се повишава, а интересът към темата умело се подклажда. След изявлението на Йовчев главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пое топката и обяви също в телевизионно интервю, че средства на Столичната община са отивали във фирми на небезизвестния Матей Боев, който е задържан в Италия във връзка с операция "Кокаинови крале".


Вестник "БАНКЕРЪ" пръв писа преди по-малко от месец, че са установени връзки между общинаря Орлин Алексиев, бившия общински съветник от ГЕРБ и олимпийски шампион Гълъбин Боевски (задържан на аерогарата в Сао Паулу с девет килограма кокаин) и Матей Боев - един от "кокаиновите крале", заловен при спецоперацията срещу Евелин Банев-Брендо и групата му. Става въпрос за няколко фирми, регистрирани на един адрес, и чиято съсобственост е преплетена между трима души - Матей Митков Боев, съпругата му Милена Боева и сестрата на кокаиновия крал Стефка Миткова Боева.


Стефка Боева е собственик на дружеството за счетоводни услуги "Билд АМ2" ЕООД, в което до 2007 г. съдружници са били общинският съветник Орлин Алексиев и съпругата на Матей Милена. На 7 ноември 2007 г. Алексиев, който по това време вече започва да управлява финансовата политика на общинския съвет, и съдружничката му Милена прехвърлят фирмата на Стефка Боева, сестрата на Матей.


Милена Боева пък от своя страна е била съдружник с Гълъбин Боевски във фирмата "М-Юнайт", където имат равни дялове. Дружеството се занимава с внос и износ на хранителни добавки, с фитнес зали, търговия с разнообразни стоки и услуги. През октомври 2011 г. известният щангист е арестуван в Бразилия и осъден да лежи в затвора.


Следват твърде любопитни действия за прекъсване на фирмените връзки между арестувания Боевски и Милена, съпругата на все още свободния Матей Боев. Тя изпраща на спортиста предупредително писмо за изключване от дружеството заради дейност, накърняваща интересите на фирмата. По същото време той все още е в затвора и няма как да отговори. Писмото е предадено на съпругата му Красимира Боевска. В крайна сметка Милена Боева изпраща жалба в съда и той излиза с решение Боевски да бъде отстранен от общия им бизнес. През лятото на 2012 г. по настояване на италианските правосъдни органи е задържан и Матей Боев.


Дали обвързаността между Боевски, Боев и Алексиев е най-важното във въпросната справка, можем само да гадаем. Очевидно обаче има такива факти и ставащото тази седмица доказва, че те скоро най-вероятно ще станат обществено достояние. След като МВР шефът Йовчев наля масло в огъня с твърдението си за връзка между наркоаферата "Рали Дакар" и "Кокаинови крале", във вторник (15 април) председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов заяви в прав текст: "След бивш вътрешен министър, подсъдим по няколко дела, но шеф на предизборен щаб, след общински съветник, заловен с няколко килограма кокаин, но освободен от бразилски затвор по неизяснени причини, след шеф на бюджетната столична комисия с неясна роля в трафика с наркотици - в размери, учудили цяла Европа, е трудно да се отговори това политици ли са или престъпници."


Мерджанов призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се запознае със справката на МВР във връзка със случая и сам да прецени дали тя или думите на самия Алексиев са по-достоверни. Според шефа на комисията през 2012 г. тази информация до голяма степен е била известна на властите и затова според него е оправдано да се постави въпросът за политически чадър над заподозрените за наркоаферата. "Засега стенограмата от заседанието представлява класифицирана информация, но трябва да станат ясни две неща. На първо място, зад всяко действие на МВР стоят много сериозни данни и информация, като част от тях са предоставени от други страни членки на Европейския съюз. Второ - голяма част от информацията е била известна още през 2012 г., когато е проведена операцията "Кокаинови крале", за която вътрешният министър Цветлин Йовчев е съобщил, че има връзка с акцията "Париж-Дакар", заяви Мерджанов.


Що се отнася до спецоперацията "Кокаинови крале", не е никаква тайна, че ако не бяха исканията на властите в Италия, душещи около Брендо още от 2006 г., едва ли Банев щеше да бъде заловен при шумно рекламирана акция на ръководеното вече от Цветан Цветанов МВР. Няма как да се забрави и фактът, че и когато страната управляваше тройната коалиция, Евелин Банев-Брендо не се е чувствал застрашен, дори напротив - за него са "работили" хора от службите. Това беше потвърдено от откритите в автомобила му преведени документи за международна оперативна полицейска разработка срещу самия него.


След ареста на Брендо самият Цветанов заяви, че дотогава италианската прокуратура и карабинерите са вярвали на българските власти за действията им срещу Евелин Банев. Бившият вътрешен министър побърза да прати топката в полето на предшествениците му от БСП, но и от нейните редици нямаше отговор защо официалните власти на Ботуша са подозирали българските служби в чадъросване на Брендо.


Изборите за Европейския парламент, където нашенските партии ще направят генерална репетиция за битката по подреждането на следващото Народно събрание, приближават. Общественият интерес към класифицираната все още справка, изслушана в комисията "Вътрешна сигурност и обществен ред", расте. Иде ли времето, когато по аналогия със случая с горнооряховските лекари справката ще бъде прочетена от трибуната в парламента? Като че ли да...


Костинбродският предизборен модел ще излезе заразителен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във