Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Евтино театро по случая в Борисовата градина

Случаят с убитата 28-годишна Яна Кръстева, изглежда, върви към приключване, ако се вярва на изявленията на вътрешния министър Цветан Цветанов. В деня, отреден за гласуване на вота на недоверие към правителството в Народното събрание, Цветанов оповести, че е задържан и столичанинът Николай Русинов (34 г.), който беше обявен за общодържавно издирване във връзка с убийството.
На пръв поглед полицията си е свършила работата - освен Русинов в ареста е и 34-годишният клошар Пламен Трифонов, според МВР също замесен в убийството. Остава обаче най-трудната част от разследването - да се установи кой от тях всъщност е убил момичето.
Дванайсет дни случаят бе потопен в мълчание. Тялото на момичето беше открито на 10 юли, полусъблечено и заклещено в дърво в Борисовата градина. От аутопсията стана ясно, че е било удушено. Петъкът се оказа фатален за Пламен Трифонов, който беше задържан, а в същия ден пресцентърът на МВР разпространи съобщение за издирване. Столичната дирекция на вътрешните работи издирва Николай Петков Русинов (34 г.) от София. Полицията умолява гражданите, които разполагат с информация за него, да се обадят на тел.166 или 112, или в най-близкото поделение на МВР.
От този петък насетне случаят някак много леко и щастливо се приближаваше към края си. Толкова леко и естествено, че никой не обърна внимание на казаното от вътрешния министър Цветан Цветанов. Русинов е задържан от Гранична полиция на летище София на влизане в страната. Той е пътувал с редовен полет от Истанбул. По-нататък министърът описа действията на разследващите - пълна идентификация, в резултат на която със 100% е установена самоличността на Русинов.
Първият въпрос, изникнал из лекотата на битието, е знаела ли е Гранична полиция кога и откъде Русинов е напуснал страната? За да се озове на летище София на връщане от Турция. Със сигурност обявеният за издирване столичанин не е пропълзял през браздата и оттам да е търтил към Истанбул. Дали с влак, самолет или пеш, данните му са били в системата на Гранична полиция в мига, когато се е озовал на граничния пункт. Значи обстоятелствата около местонахождението на Русинов са били известни на МВР.
Но ведомството на Цветанов действа според всички правила на съспенса, така че да поддържа у публиката чувството за непредвидимост, неизвестност и съответно висок градус на очакване. Ето защо, въпреки че е знаело къде е Русинов, пуска съобщение за неговото общодържавно издирване и моли гражданите за съдействие. А в същото време чете разписанието на кацащите самолети от Истанбул...
След това историята се подгрява по най-разнообразен начин. Най-напред на 21 юли в телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов заявява, че най-късно до утре (петък, 22 юли) ще бъде разкрит резултатът от разследването на жестокото убийство в Борисовата градина.
По-късно шефът на столичната полиция старши комисар Валери Йорданов заявява: Имаме един кръг от лица, по който работим. Работим и по веществени доказателства. Не искаме предварително да казваме нещо категорично, защото става въпрос за достатъчно тежко престъпление. Сериозно е, с голям обществен отзвук и затова трябва да сме железни, за да можем да кажем нещо повече.
Междувременно в разрез с изискванията за спазване на следствената тайна, които в други случаи се следят строго, от средите на разследващите към някои медии се процежда информация, че има задържано лице. След това - и за намерени край тялото на девойката доказателства. Като например косми върху тялото на Яна, принадлежащи на Пламен Трифонов. Или пък за пръстови отпечатъци по бутилка уиски, намерена близо до местопрестъплението. Те пък са оставени без съмнение от обявения за издирване Николай Русинов.
Имената и на двамата стават ясни след специална пресконференция в Столичната дирекция на полицията с участието на самия вътрешен министър Цветан Цветанов. Там, в отсъствието на господаря на разследването - прокуратурата, са оповестени подробности за издирването. Първоначалната цел на извършителите е била секс - насилствен секс, заявява Неделчо Стойчев, директор на Института по психология. Тъй като момичето не се е съгласило доброволно, затиснали са й устата и по този начин, без да искат, или някой от тях без да иска, я е задушил, обясни той. Психолог № 1 на МВР дори категорично заяви, че убийството е извършено по непредпазливост. Разширявайки информацията за резултатите от разследването, шефът на столичната полиция Йорданов беше също толкова категоричен, че и двамата заподозрени безспорно са били на мястото на убийството.
Предстоящият финал на разследването на убийството на Яна Кръстева бе прогнозиран с вещината на Нострадамус от шефа на Института по психология два дни след пресконференцията. В началото на седмицата Неделчо Стойчев се яви в телевизионния ефир, за да внесе яснота за поведението на престъпниците. Според него 34-годишният Пламен Трифонов най-вероятно се е гаврил с Яна, след като тя е починала.
Колкото до Николай Русинов, според Стойчев той е човек, който има една латентна агресивност и най-вероятно проблеми в отношенията с жените.Неговата агресивност е регистрирана преди години. Такива хора разпознават негативизма в другия човек, без реално да го има. Категорично убийството не е планирано. Това е убийство, което е станало по непредпазливост, най-вероятно в стремежа да бъде преведено момичето в състояние на контрол, а и да не вика, допълни Неделчо Стойчев
Прави впечатление настойчивостта, с която Стойчев налага пред обществеността тезата, че убийството е извършено по непредпазливост. Наказанието за така квалифицираното деяние според чл. 122. (1) от НК е следното: Който причини другиму смърт по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до три години. А умишлено убийство кодексът предвижда от 10 до 20 години затвор. За приготовление и подбуждане на друг към извършване на такова деяние законът предвижда лишаване от свобода до три години. Каква е целта на категоричното твърдение, можем само да гадаем. Едно по-свободно тълкувание би разкрило някаква оперативна игра, която да доведе до определени резултати. Това от своя страна говори, че нещо около развръзката на случая куца...
Така или иначе предстои да се установи кой от двамата всъщност е бил непредпазливият. Преди това обаче разследващите трябва да изяснят до минутки времето, през което всеки един от тях е бил с Яна. Както и имат ли някаква връзка помежду си те двамата, както и всеки от тях с момичето приживе. Обяснението на психолога Неделчо Стойчев, че Трифонов и Русинов по някакъв начин имат връзка, не като приятели, а по-скоро са се случили по едно и също време на едно и също място е далеч от обективността на професионалната криминалистика. То прилича най-вече на твърдение на гледачка на карти Таро, коментираща кармична предопределеност.
Тези въпроси са много важни и водещият прокурор доста трябва да работи за разрешаването им въпреки намерените доказателства. Предоставената от разследващите криминалисти версия за убийството обаче предрешава по-нататъшната работа по разкриване на убийството и дори дефинира вината на двамата арестувани. Нещо, за което би трябвало да се разсъждава в съда...
Случаят Яна Кръстева разкрива отново познати слабости в действията на разследващите и особено в поведението на началниците им - като започнем от бившия главен секретар на МВР и сегашен премиер Бойко Борисов, вътрешния шеф Цветан Цветанов и стигнем до шефовете на полицията и института по психология. Преди всичко личи отблъскващото им желание да си направят пиар-акция, в напечен момент. На второ място, е познатият вече трик да представят желаното за обективна истина и ако може да свършат работата на прокуратурата и съда. На трето място, очевидно е и работата по събиране на доказателствата. Дали уликите, събрани от полицията във връзка със случая в Борисовата градина, са достатъчни, ще се разбере в съда.
Телевизионните изяви на служители от МВР във връзка с инцидента обаче оставят съмнение в обективността и чистоплътността на разследването. Пример е театрото, което разигра шефът на Института по психология ден преди да бъде заловен Русинов. Най-вероятно Николай Русинов е в България и не е напуснал страната, твърдеше Стойчев в понеделник. И за да изпревари въпроса дали МВР е знаело къде се намира заподозреният, изтърси следната безумна мисъл: Ако той е напуснал държавата, за да отиде в страна без визови изисквания, неговото напускане може да не е било отразено на границата. Според мен той е в България. Мисля, че няма да сложи край на живота си. Избягал е от престъпление, а това само по себе си говори за чувство за самосъхранение.
Е, обявеният за издирване се върна сам, с редовен полет от съседна Турция. Сега остава да се изясни съпричастен ли е към инцидента. С едно редовно и най-вече обективно разследване...

Facebook logo
Бъдете с нас и във