Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЕВЪРГРИЙНЪТ БОРБА С КОРУПЦИЯТА

Десетият годишен обществено-политически форум срещу корупцията и организираната престъпност, по инициатива на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), се проведе в сряда (28 януари). Тук се изкушавам да цитирам най-кратката в света рецензия, излязла изпод перото на Бърнард Шоу: Снощи концерт изнесе пианистът Д.С. Защо!
Един от основните изводи от този форум е, че освен богатото си минало (цели десет на брой!) той има и светло бъдеще. Ако се окаже вярна констатацията на ЦИД за устойчива тенденция за нарастване на корупцията и връщането й (според показателите) на нивото от 1999 г., то значи ни очакват още дълги години обсъждания на тази тема.
Това очакване се подкрепя и от ситуацията около организираната престъпност. Тя напълно отговаря на една правилна констатация на нашите западни съседи: всичко е в хаос, само престъпността е организирана.
Хаосът в голяма степен се дължи на съдебното ходене по мъките, каквото представляват малкото процеси срещу представители на тази престъпност. Последната илюстрация как се влачат тези дела бе в четвъртък (29 януари), Софийският градски съд пак отложи делото срещу тримата скандални бивши митничари Георги Георгиев-Пурата, Ивайло Разложки-Тихия и Радослав Живков- Джими. Заради липсваща финансова експертиза процесът бе насрочен за 28 февруари.
Тримата са обвинени в организиране на престъпна група за контрабанда на мобилни апарати, които са обмитявали като аксесоари. Срещу Пурата и Джими има и обвинения от 2006 г. за укриване на данъци и за документни престъпления, свързани с митнически декларации. Само ще припомним, че и тримата все още са без присъда, а през февруари 2008 г. Ивайло Разложки-Тихия дори бе възстановен на работа. А на 25 ноември 2008 г. стана ясно, че делото срещу Георги Георгиев-Пурата тръгва отначало. Причината бе, че съдийката по делото от 2006 г. е имала време да забременее и да излезе в отпуск по майчинство.
Колкото до възможността въпросът за корупцията да се превърне в евъргрийн, тя никак не е за подценяване. Достатъчно е да споменем, че според изследването на центъра през 2008 г. месечно у нас са се извършвали 157 000 корупционни транзакции, а общо за годината - 2.1 милиона.
Тези цифри предизвикаха оживени коментари сред присъстващите на форума журналисти, както и светкавични изчисления. Къде на шега, къде на сериозно излезе, че почти всеки втори българин би трябвало да е участвал в такава транзакция - ако от общата бройка на целокупното население извадим числото на неактивната му част, тоест пенсионерите.
А репликата на Шоу ни припомни посланикът на САЩ в България Нанси Макълдауни. Защо десети път пак се събираме, за да говорим за престъпления без наказания, риторично попита тя. И си отговори, като уточни, че през последните пет години са станали 75 поръчкови убийства, от тях само четири са стигнали до съдебен процес, а една е с присъда.
Посланик Макълдауни даде и конкретно предложение как това да се преодолее - съдебните власти да бъдат подвеждани под отговорност за отлагане на дела и за освобождаване на престъпници. Друг начин да бъде пресечена корупцията е всички конкурси за обществени поръчки да бъдат публикувани в ИНТЕРНЕТ. Според нея са необходими дисциплина, спазване на сроковете за движение на делата, прозрачност и контрол върху работата на съдебната власт.
Антикорупционната отговорност на съдебната власт е огромна, сочи докладът на ЦИД. Според данните в него в периода 2007-2008 г. намалява наказателната репресия по отношение на корупционните престъпления и организираната престъпност. Между 2005 и 2008 г. броят на внесените обвинителни актове в съда за подобни престъпления или за свързаните с организираната престъпност намалява с повече от 30%, категорични са авторите на доклада. През 2004-2007 г. близо 80 на сто от образуваните досъдебни производства за корупция не са стигнали до съда, спрени са или са прекратени още във фазата на досъдебното производство. Според доклада това се дължи както на неподготвеността и неефектността на разследващите органи, така и на пропуски във функционирането на прокуратурата като господар на досъдебното производство.
Нелицеприятните данни от доклада доведоха заместник главния прокурор Валери Първанов почти до същите сметки и изводи, каквито журналистите направиха в началото на форума. От доклада излиза, че всеки един българин в трудоспособна и активна възраст е влизал в някакви корупционни практики, каза Първанов. На шега той припомни и едно определение за това престъпление: корупцията е далавера, в която ти лично не участваш.
Заместникът на Борис Велчев посочи и ахилесовата пета в прокурорска снага - прословутия чл.177 от Наказателнопроцесуалният кодекс, който се отнася до доказателствената сила на данните, получени при използване на специалните разузнавателни средства. Според неговата първа алинея обвинението и присъдата не могат да се основават само на данните от специалните разузнавателни средства, както и само на тях и на показания на свидетели с тайна самоличност. А в ал.2 се казва, че в наказателното производство не могат да се ползват резултати, получени извън направеното искане по чл.173, освен ако не съдържат данни за друго тежко умишлено престъпление по чл.172, ал.2.
Ще рече - прокуратурата не може да използва като доказателство информация от СРС, получена по друг начин, а не в рамките на вече образувано досъдебно производство, посочи прокурор Първанов.
За първи път от години съдебната власт има реална възможност да участва в съдебната реформа, заяви председателят на ВАС Константин Пенчев. В подкрепа на думите си той посочи работата на ВСС и на Инспектората към съвета. Дейността на ВСС през 2009 г. е от огромно значение за противопоставянето на корупцията, тъй като всички ръководни длъжности в системата вече са мандатни. Затова е необходимо час по-скоро ВСС да изработи ясни правила за конкурса за назначение. На 7 февруари висшите магистрати ще обсъждат този въпрос, информира Пенчев. Той приключи изказването си с апел да не се доверяваме на съдебната система, защото реформата не е завършила.
От доклада стана ясно, че съмненията за корупция не отминават нашенските олигарси, а и неправителствените организации (НПО). Това са новите форми, чрез които корупционните практики проникват на най-високо ниво в държавата, сочат авторите на изследването. В периода 2000-2007 г. НПО са се увеличили пет пъти, а повечето от тях са създадени като инструмент за правомерен допълнителен доход, за уреждане с някакъв вид финансиране на политически и лични приятелски кръгове, пише в доклада. В подкрепа на твърдението си ЦИД сочи, че 76% от депутатите, 75 на сто от министрите и от председателите на държавни и изпълнителни агенции и над 90% от кметовете на общини участват в съвети на НПО.
След изнесените данни, изказвания и апели на гости дойде и очакваното остро включване на център нападателя на футболния клуб Витоша-Бистрица, столичния кмет Бойко Борисов. Той прати силно топката в полето на властта, като обяви, че в борбата с корупцията е необходима политически воля и морал, припомняйки далаверите със замени на гори, в безмитните магазини и в обвития в тайнственост договор за руския газ.
С което времето на Десетия обществено-политически форум за противодействие на корупцията и организираната престъпност под наслов Престъпление без наказание изтече. Ясно е, че всички унижени и оскърбени вече са в очакване на следващия, единадесети поред дебат...

Facebook logo
Бъдете с нас и във