Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Език спъна съда в делото срещу Мицубишито

Делото в Чикагския федерален съд срещу групата на Георги Мартов-Мицубишито, обвинена в източване на кредитни карти и пране на пари, почва да тъпче на място, подобно на българските си събратя. След като в края на юни процесът започна по същество, стана ясно, че той всъщност е стигнал до кривата круша. Оказва се, че по делото са депозирани "тонове доказателства", които в огромната си част обаче са на български. Този факт затруднява еднакво както съда, така и адвокатите на Мартов и компания, тъй като досега заради липсата на превод никой не се е запознал с тези материали.


В края на юни приключи и крайният срок, в който щатската прокуратура трябваше да предаде доказателствата на адвокатите, за да се запознаят с тях. В момента защитата е затрупана с огромно количество материали на български език, които обаче трябва да бъдат преведени. Адвокат Том Дъркин, който представлява обвиняемия Доменико Евтимов, е пояснил след последното изслушване, че защитата е получила близо 700 записа и дискове, които са на български език. Това, разбира се, не помага на който и да е американски адвокат, обяви той.


Според официалната информация за процеса досега обвинението е успяло да преведе само цитираните 700 от общо 21 000 записа от телефонни разговори, видеоматериали и снимки, направени по време на наблюдението на групата, с които адвокатите трябва да се запознаят.


Обстоятелството, че досега доказателствата не са предоставени в пълен размер, даде основание на защитата да поиска отлагане на следващото изслушване на групата във Федералния съд в Чикаго. Новият адвокат на Георги Мартов-Мицубишито - Андреа Гамбино, поиска следващото заседание да се състои в началото на септември. Съдията обаче не прие предложението и насрочи процеса за 11 юли сутринта. Дотогава адвокатите на подсъдимите ще трябва да се споразумеят и да излъчат един общ независим преводач, който ще отговаря за достоверността на преводите на хилядите телефонни разговори на български език.


"Съдията попита дали сме съгласни за независим преводач и ние се съгласихме. Това ще задвижи по-бързо нещата. Няма да работим с 10 различни преводачи", каза адвокат Дъркин. Според защитата предложението на съда е било продиктувано от желанието всички адвокати да разполагат с еднакви преводи на доказателствения материал, за да могат да подготвят пледоариите си. Досега прокуратурата е осигурила превод само на част от разговорите между членовете на групата на Мартов. Ако обаче се избере общ независим преводач, адвокатите ще могат да се запознаят не само със записите, с които ФБР и обвинението разполагат, но и да представят записи на свидетели , направени от тях самите в защита на клиентите им.


На изслушването в края на юни Мицубишито и останалите от групата за първи път се изправиха очи в очи със съдията, който вече ще гледа делото по същество. Това е съдия Роналд Гузман от Федералния съд в Чикаго. Досега исковете на обвинението и молбите на защитата се гледаха от т.нар. магистрати-съдии (мagistrate judges). В федералните съдилища на САЩ магистрат-съдии се назначават за подпомагане на съдиите от окръжния съд при изпълнение на техните задължения. Докато окръжните съдии се назначават от президента и това назначение се потвърждава и от Сената на САЩ, магистрат-съдиите се назначават с мнозинство от гласовете на федералните районни съдии от съответния регион. Те служат осем години - ако са на пълно работно време, или четири години - ако работят на непълно работно време, и могат да бъдат преназначавани.


В САЩ има около 600 редовни и 50 задочно упълномощен магистрат-съдии. Те обикновено следят първите изяви на обвиняеми и подсъдими, определени под гаранция, и изпълняват други административни задължения. При наказателните производства магистрат-съдиите председателстват заседания за простъпки и дребни криминални случаи. Те могат да издават заповед за обиск, заповеди за арест, както и призовки, да приемат наказателни жалби, да провеждат първоначални производства, да изслушват искания за освобождаване под гаранция, правят предварителни изслушвания и разпити, администрират клетви, провеждат процедурите за екстрадиране и провеждат изслушвания по движението на доказателствените материали при издаване на препоръки към районни съдии.


Съдия Гузман (66 г.) е родом от Пуерто Рико, има докторска степен по право от University New York Law School и е служил като магистрат-съдия в северния район на Илинойс . На 5 август 1999 г. той е номиниран от президента Бил Клинтън за място в Окръжния съд на САЩ за северния район на Илинойс . Назначението му е потвърдено от Американския сенат на 10 ноември 1999 година.


Съдия Гузман със сигурност ще притесни обвиняемите нашенци. През март тази година той стана особено популярен с това, че даде десет години затвор на телевизионния тв шоп водещ Кевин Трюдо за това, че е нарушил съдебна заповед от 2004 година. Документът забранява на Трюдо да извършва подвеждащи рекламни тв изявления. В случая водещият нарушил забраната, убеждавайки телевизионните зрители да си купят неговата книга за отслабване, която се сдобила с огромна популярност. В присъдата си Гузман заяви, че Трюдо е извършил измама за собствената си изгода. Адвокатите на Трюдо са коментирали след това, че клиентът им заслужава най-много две години затвор, макар че прокуратурата поискала десет.


Съдия Гузман очаква пред него да се яви най-сетне и Радослав Павлов, който беше арестуван в София по едно и също време с провеждането на акцията на ФБР в Чикаго през март. Павлов също е заподозрян като член на групата на Мицубишито и Софийският градски съд вече взе решение за неговата екстрадиция в САЩ. Тя обаче все още не е извършена и най-вероятно няма да стане тази седмица. Американските власти се интересуват и от другия задържан в България - Михаил Петров. Неговото здравословно състояние обаче е тежко и за последно той се яви в съда в инвалидна количка. Засега не е ясно дали и той ще бъде екстрадиран, тъй като адвокатите му поискаха гаранции от Съединените щати, че властите там ще се погрижат за здравето му.


Общо 17 българи са обвинени, че са участвали в схема за източване на кредитни карти. От тях шестима все още са в ареста. Те ще присъстват в залата на Чикагския федерален съд на 11 юли, докато "колегите" им под гаранция не са задължени и ще бъдат представлявани от адвокатите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във