Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ФАЛШИФИЦИРАЛИ ДОКАЗАТЕЛСТВА СРЕЩУ СЛЕДОВАТЕЛЯ СТАНЧЕВ?

Съмнения за фалшифицирани аудиозаписи станаха причина за поредното отлагане на делото срещу следователя Христо Станчев и адвоката Георгий Ангелов. В сряда (19 март) в съдебната зала бяха пуснати два идентични според съдебните протоколи видеозаписа от срещата между двамата и бизнесмена Стоян Янчев, по време на която последният е предал 4500 евро откуп. Оказа се, че записите не са съвсем еднакви, а има малки разминавания в продължителността им и в точния час, в който са заснети. В един от тях пък липсва около секунда и това не е отразено никъде в документите по делото. Тези недоглеждания обаче са по-малкият кахър.
Според адвокат Ана Кулева - защитник на Станчев, тя е получила подправени копия на аудиозаписа от срещата. В тях клиентът й казвал, че ще пие водка, а това било невъзможно след операцията, която е преживял: Вкарали са в записа гласа за алкохола и са опитали да представят безгрижието, с което моят клиент ще ходи на рожден ден на човек, с когото дори не са близки. Видеозаписите пък са тъмни и не става ясно нито кои са главните действащи лица в него, нито какво правят те. Вижда се бял плик, който преминава от едно към друго от действащите лица.
Затова защитниците поискаха да се вземат оригиналните записи от ГДБОП и да се направят разкадровки с увеличение на моментите, в които се вижда въпросният плик. Адвокат Кулева се надява това да й помогне да докаже, че даването на подкупа е инсценировка, за която Христо Станчев не е имал ни най-малка представа. След края на делото тя заяви, че във въпросния плик е имало бутилка, а парите са били пъхнати при нея. Той е взел подадения му пакет, защото не е знаел какво има вътре и какъв театър са му подготвили.
Силен коз в ръцете на адвокатката е доказаното още на първото заседание обстоятелство, че отпечатъците на подзащитния й не са намерени върху белязаните пари, с които тримата са заловени в столичното заведение Кайо Коко.
За проверките на аудио- и видеозаписите ще се осигури съдебно-техническа експертиза. Тъй като подсъдимите са били част от системата на МВР, съдът изрично посочи, че вещите лица трябва да са извън тази система, за да има обективни резултати. Ще се извърши и проверка дали оригиналите са представени на Софийския градски съд.
Историята започва на 11 декември 2004 г., когато четирима подчинени на Христо Станчев следователи пращат до Висшия съдебен съвет (ВСС) сигнал, че от август 2004 г. шефът им започнал да се меси в работата им. Той определял кое лице да бъде пуснато, кое дело да се изработи така, че да бъде прекратено, изземал делата им, които после прехвърлял на техни колеги, но от тях вече липсвали съществени документи и т.н.
Докато ВСС реши какво да прави, в играта се намесва полицията. На 29 декември 2004 г. в заведение Кайо Коко НСБОП задържа Христо Станчев по подозрение, че получава 4500 евро подкуп. Заедно с него е арестуван и адвокат Георгий Ангелов, който предава рушвета от името на своя клиент - бизнесмена Стоян Янчев.
През лятото на 2003 г. Софийската районна прокуратура образува две предварителни производства за документни престъпления срещу Янчев. Негов адвокат и по двете дела е Георгий Ангелов.
През есента на 2004 г. бизнесменът започнал да се оплаква на адвоката си, че е невинен и че не издържа повече на тормоза, и Георгий Ангелов му предложил верния път: дава 15 000 евро на новоназначения шеф на 4-о териториално отделение Христо Станчев и забравя за случая. Притиснат от обстоятелствата, бизнесменът се съгласил да брои парите. Той обаче решил да вземе нещата в свои ръце и се отправил към НСБОП, където разказал за искания подкуп. Оттам му дали белязани банкноти и при специална операция на 29 декември 2004 г. Христо Станчев и Георгий Ангелов са арестувани.
Страните продължават да изясняват делото от фактическа гледна точка до 23 април, когато е насрочено следващото заседание.
Таня Калинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във