Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Фалшификатор на пари ходел с 6 паспорта

МВР продължава с акциите срещу престъпността и нищо не може да го спре дори да дойде вулканичният облак от Исландия. Ако съдът не пускаше почти всички задържани при тези операции, килиите в следствените арести отдавна щяха да са препълнени. В сряда (21 април) едновременно се проведоха поредните две акции, също означени с ефектни заглавия - Фалшификаторите и Тотаджиите. Едни от задържаните правели пари менте, другите - организирали черно тото.
Първата операция се проведе във Велико Търново и Севлиево и при нея са разкрити едни от най-мащабните случаи на фалшифициране през последните години, съобщиха от полицията. Задържан бе мъж, обявен за общодържавно издирване, и още 11 души. Организираната престъпна група се е занимавала с изработка и разпространение на фалшиви пари, на винетни стикери за автомобили и на лични документи.
Рано сутринта в деня на акцията служителите на ГДБОП и колегите им от местната полиция атакували апартамент в нова жилищна кооперация на ул. Вихрен в квартал Акация. От около година и половина в него пребивавал Мирослав Станков. Живеещите в блока заявиха пред репортер на Параграф 22, че не знаят с какво точно се занимава той. Но впечатленията им са, че винаги разполагал с доста пари и демонстрирал висок стандарт на живот, като често сменял колите си. Не бил семеен или поне с него не живеели постоянно жена и дете. Мирослав е криминално проявен и в момента има присъда пробация. През 2008 г. той е обявен за общодържавно издирване, защото е нарушил условията на наложената му присъда.
При обиска в дома на издирвания били открити и иззети печатарски заготовки за изработка на фалшиви винетки, бандероли, левове, лични документи, както и печати за различни държавни институции. Открита е била и една предпечатна матрица за изработване на двадесетолевки. В едно от помещенията пък полицаите намерили шест различни комплекта
документи за самоличност
със снимката на Станков. Така в случай че се наложи внезапно бягство, издирваният можел да се придвижва из страната под различни самоличности и очевидно го е правел, след като от две години го издирват безрезултатно.
Освен издирвания Мирослав, когато вицепремиерът Цветан Цветанов обяви за ръководител на престъпната група фалшификатори, в ранните сутрешни часове в сряда на разпит в полицията са били отведени още 11 човека. Сред тях е великотърновският бизнесмен Иван Иванов, собственик на фирма БИ, чиято основна дейност е печатарски услуги. Иванов е и председател на великотърновската структура на Съюза за стопанска инициатива, член на управителния съвет на съюза и общински съветник от групата Преображение във Велико Търново. Обискирана е била и печатницата му на ул. Христо Ботев 19 в центъра на града. По време на акцията са били посетени и още десетина адреса в различни части на старата столица, където също са направени арести. На ул. Оборище в кв. Колю Фичето е арестуван Тихомир Тодоров. Мъжът е работил и живял в Испания и притежава испанска лична карта. При обиска е бил иззет домашният му компютър. Претърсени са и частни жилища на адреси на ул. Деню Чоканов в квартал Зона Б и на ул. Охрид в центъра на града.
Освен във Велико Търново в сряда сутринта полицаи са претърсили и печатница, намираща се в района на бившия авторемонтен завод в Севлиево. Оттам са иззети компютър със заготовки за изработка на винетки - предимно за товарни автомобили, и голям брой вече готови фалшиви седмични, месечни и годишни стикери, предназначени за продажба. Помещението било наето от Станков, а отговорник на печатницата бил жителят на Севлиево Милчо Гатев.
От окръжната прокуратура във Велико Търново съобщиха, че е образувано досъдебно производство по чл. 321 от Наказателния кодекс (НК) - за ръководене и участие в организирана престъпна група срещу лица от Велико Търново и от съседни градове за разпространяване на фалшиви официални документи, винетни стикери и пари. Според НК за създаване и ръководене на престъпна група наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години, а за участие в такава група - от 1 до 6 години. Самият вицепремиер и министър на вътрешните работи даде много висока оценка на проведената операция и заяви, че участниците в престъпната структура очевидно са работили доста сериозно за ощетяването на републиканския бюджет.
Попаднахме в пещерата на Али Баба
обобщи операцията Цветанов.
Същевременно при паралелна акция, получила кодовото име Тотаджиите, в София и в Гоце Делчев е била разбита организирана мафиотска структура за незаконна хазартна дейност и за пране на пари. В сряда рано сутринта в София е задържан лидерът на престъпната структура, 29-годишният Димитър Диамандиев, по-известен в Неврокопско с прякора си Диамантчето.
Малко след това антимафиоти от специализираните екипи на ГДБОП, барети от специализирания отряд за борба с тероризма във Враня и полицаи от териториалното звено в Благоевград блокирали базите на престъпната структура в Гоце Делчев. Задържани са местните бизнесмени Ангел Ценкин-Лаури, Николай Камбов-Камбата, Борис Мавродиев, Витко Запрев, Атанас Бунов.
Докато последните петима търкали наровете в ареста на районното, дворът на полицейското управление в Гоце Делчев заприличал на автоизложение, след като в него били прибрани возилата на задържаните от марките Порше, Ягуар, Ауди S8, Фолксваген Туарег, Мерцедес.
По време на обиските в квартирите, обитавани от членовете на групата, са били иззети голям брой нотариални актове и записи на заповед. На много от документите стоят имена на хора, които през годините са били изнудвани да прехвърлят имуществото си на членове на заловената група, твърдят участници в акцията.
Според предварителната информация участниците в криминалната структура са оперирали с огромни парични потоци и притежавали имоти в София, в планински и морски курорти, като месечната им печалба надхвърляла 500 000 лева. Според полицейските данни нито един от шестимата заловени не упражнява законна трудова дейност и не плаща данъци и осигуровки към държавата. Хората от групата на Диамантчето са познайници на полицията отпреди повече от година. Истината за работата на бизнесмените лъсна на бял свят след трагедията в село Осиково в началото на февруари 2009 година. Тогава Манчо Понюков закла двете си деца. Тъй като заради участие в черно тото, организирано от Диамандиев, му прибрали колата - луксозно БМВ. Малко по-късно се заговори, че лихварската мрежа на Диамандиев се е отчитала на Златко Баретата.
От март 2008 г. в районната прокуратура в Гоце Делчев е образувано досъдебно производство, свързано с проверка на дейността на Димитър Диамандиев, Йордан Софков, Борислав Мавродиев и Атанас Бунов. Криминалисти, работещи по случая, обясниха, че нелегалната лихварска дейност е свързана с черното тото на Диамантчето и е
оплела в мрежите си
Хора от общините в Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча.
Тарторът на групата Димитър Диамандиев всяка седмица пътувал до столицата, където се срещал с Тони Мамата и с Мартин Станков-Рашо, на които отчитал печалбите от черното тото, което от години се разиграва в региона. Срещите се провеждали в запазено сепаре в известен рибен ресторант в София.
Диамандиев и неговите сподвижници използвали неправомерно листата на Еврофутбол, за да зарибяват жертви, като им давали коефициенти, малко по-високи от официалните. Задлъжнелите получавали заем при 12-14% дневна лихва с условието да завъртят парите отново на хазарт. Схемата довела дотам, че бизнесмени заложили в тази хазартна авантюра къщи, апартаменти, коли и скъпи вещи, дори преотстъпвали дяловете си в бизнеса. При натрупване на задължения над 100 000 лв. организаторите на черното тото търсели гаранции, като пристъпвали към изземване на имуществото, разказват ченгета, запознати с престъпната схема. Играчите принуждавали длъжника да им прехвърли имотите си чрез покупко-продажба. Те обещавали, че ще ги върнат на заробения веднага щом си погаси до стотинка заема и лихвите по него. Това обаче никога не се случвало. В скандала с черното тото бе замесено името на лекаря на ЦСКА Авгеринос Афурас. Според разследващи към лятото на миналата година той е бил един от събирачите на залози за нелегалния хазарт.
Няколко души вече избягаха в чужбина, само и само да се спасят от финансовото робство, разказаха запознати с незаконния бизнес. Те обясняват, че в измамната мрежа най-чести жертви ставали хора на възраст между 20 и 25 години. Младежите от селата залагат всички пари, които печелят от тютюна. Рано или късно започват да губят, а после идва ред на задължителния заем и на вечните дългове по него. Това е един омагьосан кръг, от който, ако влезеш, няма излизане, споделят изгорели играчи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във