Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ФАЛШИВ БОЛНИЧЕН ЗАТРИ ХИРУРГ

Хирург от Свищов отива на съд заради издаден фалшив болничен лист на подсъдим, съобщиха от районната прокуратура в крайдунавския град. На 10 май 2007 г подсъдимият Любомир Любенов трябвало да се яви на дело в районния съд. Ден по-рано обаче в канцеларията на съда бил представен болничен лист, издаден от АИПСМП Авицена - Свищов. Документът бил подписан от хирурга д-р Светозар Гъмзов. В него се казвало, че пациентът Любомир Пенев Любенов страда от остра бъбречна колика и не може да се придвижва извън къщи.
Съдът приел медицинското и делото било отложено. Минути преди отлагането обаче един от присъстващите в залата свидетели внезапно си спомнил, че преди няколко дни в негово присъствие подсъдимият се заканвал да си извади фалшив болничен, за да не се явява на делото.
По искане на прокурора била направена насрещна проверка на издадения от д-р Гъмзов документ. Тя установила, че подсъдимият е напълно здрав. Посредник между доктора и подсъдимия станал техен общ познат.
На 9 май, ден преди заседанието, той завел Любенов в кабинета на хирурга и го помолил да му помогне с един болничен лист. Без да извършва преглед, д-р Светозар Гъмзов набързо написал фалшивото медицинско и го връчил на подсъдимия. В него се казвало, че пациентът е бил преглеждан и му е била назначена терапия и двудневно домашно-амбулаторно лечение. Накрая хирургът посъветвал болния, ако го попитат, да казва, че изпитва остри болки в левия бъбрек. За услугата си медицинското светило получило 20 лева. Няколко часа по-късно подсъдимият лично занесъл фалшивия болничен в канцеларията на съда.
Обвинението срещу доктора измамник е по чл.311, ал.1 от НК за извършено длъжностно престъпление, за което се предвижда до пет години лишаване от свобода. По преценка на съда той може да бъде лишен от правото да заема обществени държавни длъжности.
Иван Георгиев

Facebook logo
Бъдете с нас и във