Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ФАЛШИВИТЕ ФАНФАРИ НА ФРАНКО ФРАТИНИ

Колко му трябва на един еврокомисар, за да се почувства истински щастлив, че и този месец е оправдал заплатата си? Нищо повече от едно топло посрещане, една пресконференция и цяла камара от декларации. В случая че всичко около пълноправното членство на България в Евросъюза ще бъде тип-топ до средата на септември.
Горе-долу така изглежда най-краткото описание на случилото около еднодневната визита на един от най-личните чиновници в Европейската комисия - Франко Фратини.
От протоколна гледна точка събитията се развиха в следния порядък. В понеделник сутринта (31 юли) еврокомисарят по правосъдието, свободата и сигурността пристигна в София, а в късния следобед той вече бе обсъдил задълбочено по-нататъшния ход на реформите в България с държавния глава Георги Първанов; с премиера Сергей Станишев, с вътрешния министър Румен Петков и с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева; с правосъдния министър Георги Петканов; главния прокурор Борис Велчев и председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров; с шефа на парламента Геогри Пирински и ръководителите на парламентарните групи.
Междувременно - преди официалните си срещи, г-н Фратини успя да посети Столичната дирекция на полицията (бившата СДВР), където се запозна с личния състав на центъра за видеонаблюдение и взе активно участие в мащабната пресконференция на премиера Сергей Станишев и вътрешния министър Румен Петков, посветена на последните успехи на МВР в борбата срещу организираната престъпност.
Не по-малко внушителен бе и емоционалният патос, с който бе заредена софийската визита на г-н Франко Фратини.
Оценките на еврокомисаря за свършеното от управляващото мнозинство и от главния прокурор, след унищожителния доклад на Европейската комисия от май 2006 г., се люшкаха между отлично, забележително и превъзходно. А любезните домакини отвръщаха на всеки еврокомплимент с два, като премиерът Сергей Станишев дори обяви, че Франко Фратини е истинският баща на идеята за активната медийна кампания на МВР в борбата срещу корупцията, която стартира преди около месец.
За нас са ключови не само конкретната борба (срещу организираната престъпност и корупцията - бел. ред.) и постигнатите резултати, но и цялостната стратегия и политика на прозрачност в обществото от страна на институциите, заяви пред националните медии премиерът Станишев, без изобщо да предполага какво ще му дойде до главата същия ден (31 юли, понеделник) привечер.
В понеделник еврокомисарят Франко Фратини се изправи очи в очи с националните медии - на още една пресконференция, след посещението му в Столичната дирекция на полицията. Като участието му в това мероприятие бе толкова активно, че във вторник няколко всекидневника излязоха с еднотипни заглавия по първите си страници, според които еврокомисарят е Новият глас на МВР и Европейският говорител на Петков.
Повод за небивалото вестникарско единомислие бе фактът, че по време на огледа в Столичната дирекция на полицията лично Франко Фратини огласи последните успехи на МВР в борбата срещу мафията, за които криминалните репортери не знаеха абсолютно нищо.
В края на миналата седмица (става дума за 28 юли, петък - бел. ред.) е разбита организирана престъпна група, която е изнесла от България 16 млн. лева. Парите са получени от престъпна дейност, а по случая е образувано досъдебно производство - събра очите на криминалните репортери Франко Фратини. - Освен това, пак в края на миналата седмица, е разбита мрежа от фиктивни фирми, които са се занимавали с източване на ДДС, открити са наркотици за над 2 млн. евро и е разбита организирана престъпна група за трафик на хора, съобщи още еврокомисарят.
Всъщност малцина знаят, че в забележителната антимафиотска компетентност на г-н Фратини няма нищо случайно. Просто той пристигна в София още на 30 юли (неделя) привечер и още със стъпването му на българска земя е закопчан от вътрешния министър Румен Петков. А операцията по информирането на еврокомисаря за последните успехи на вътрешното ведомство в борбата с мафията е толкова добре организирана, че в продължение на три дни - от 28 до 31 юли, на цялото МВР му е забранено да приказва на таза тема.
Като се започне от двамата ресорни шефове - на Генералната дирекция на полицията (главен комисар Валентин Петров) и на Главна дирекция Борба с организираната престъпност (главен комисар Ваньо Танов), мине се през главсека на МВР - главен комисар Илия Илиев, и се стигне до пресцентъра на вътрешното ведомство.
А доказателството за перфектната организация може да бъде открито в официалната ИНТЕРНЕТ страница на МВР, където събитията са подредени по следния начин:
Понеделник, 31 юли:
- 9.45 часа - посещение на г-н Франко Фратини в центъра за видеонаблюдение в Столична дирекция на полицията. Ще бъдат обявени и резултати от четири успешни акции, по които е работило вътрешното министерство.
- 14 часа - пресконференция в сградата на Областна дирекция на полицията - гр. Пловдив. Подробности за успешна операция на РЗБОП-Пловдив, по време на която са разкрити голямо количество амфетамин и различни средства за изготвяне на фалшиви парични знаци и документи.
Вторник, 1 август:
- 10.30 часа - пресконференция в ГДБОП, на която ще бъдат съобщени подробности за две разбити организирани престъпни групи: едната - за ДДС-измами, а другата - за превеждане на суми по банков път извън страната чрез неистински документи.
Както и да чете току-що описания график, човек повече от три успешни удара срещу мафията не може да преброи. И това не е случайно, защото в суматохата около информационното подковаване на Франко Фратини в неделя вътрешният министър Румен Петков леко се изхвърли и накара еврокомисаря да похвали МВР за успешното разбиване на организирана престъпна група за трафик на хора, което в понеделник (31 юли) още... не бе приключило.
За сметка на това обаче министър Петков съвсем умишлено не уведоми Франко Фратини за друг успех на МВР, въпреки че той бе постигнат в една от най-деликатните области в България - разкриването и предотвратяването на поръчковите убийства.
Колкото и невероятно да изглежда, този пропуск на вътрешния министър също не е случаен. Според източници на Параграф 22, Румен Петков е информиран за случката още от 28 юли (петък), но, досущ като изпечен шеф на РR-агенция, той решава да запази сензацията в тайна до последния възможен момент. Който, за негово нещастие, настъпва толкова скоро, че заварва всички... неподготвени.
На 31 юли (понеделник), около 16 часа, т.е. около два часа след срещата на еврокомисаря Франко Фратини с премиера Сергей Станишев, ръководството на Пазарджишката областна дирекция на полицията дава извънредна пресконференция, на която съобщава за предотвратено поръчково убийство.
В дъното на аферата е 43-годишният иманяр от гр. Белово - Георги Кръстев, по-известен с екзотичния си прякор Брус Ли, който обещава 7000 евро на братовчед си - 32-годишния Георги С. (също от Белово) за елиминирането на пазарджишкия търговец на автомобили Евгений Дунгаров.
По данни на пазарджишката полиция, разработката срещу Брус Ли започва през март тази година, когато в Областната дирекция на полицията (ОДП) постъпва сигнал за кървавия заговор. В хода на операцията криминалистите установяват, че иманярът Кръстев ненавижда автотърговеца Дунгаров, но така и не разбират защо. Този факт обаче по никакъв начин не смущава пазарджишките криминалисти, защото двамата са техни стари пациенти, които през годините са регистрирани неведнъж и два пъти за иманярство и търговия с антики.
След близо петмесечна оперативна разработка пазарджишките криминалисти най-сетне пристъпват към същинската част от операцията - обиски на жилищата на Георги Кръстев и братовчед му, както и изземване на съответните веществени доказателства за пъклените им намерения. В дома на Брус Ли са открити множество антични монети и археологически находки, металотърсач и компютър. А в къщата на братовчеда Георги С. полицаите откриват 1.2 кг взрив Лазурит, няколко ръчни гранати, електродетонатори, запалки за гранати, огнепроводен шнур, пресовки от неустановено взривно вещество и... цял куп части за автомобили с марка Ауди.
На 28 юли (миналия петък) Георги Кръстев и Георги С. са арестувани и са хвърлени са зад решетките за 72 часа с прокурорско постановление. С този процесуален акт всичко оптимистично в тази история приключва, защото по случая са образувани... две наказателни производства. Първото е срещу Георги Кръстев-Брус Ли, който е обвинен за престъпление по чл.117, ал.2 от Наказателния кодекс (НК) - за подбуждане към убийство, което се наказва с лишаване от свобода до три години. Колкото до второто дознание, то е образувано срещу братовчеда на Брус Ли - Георги С. За най-голяма изненада обаче той няма да бъде съден за неосъществената поръчкова екзекуция на Евгений Дунгаров, а за... незаконно притежаване на взривни вещества (чл. 339 от НК). По принцип подобно деяние се наказва със затвор до шест години...
Също на 31 юли (понеделник), но привечер, част от истината за пазарджишката връзка в посещението на Франко Фратини започна да изплува на бял свят.
Най-напред се оказа, че един час преди срещата на еврокомисаря с премиера Сергей Станишев и с вътрешния министър двама полицаи от РПУ-Велинград (т.е. от Пазарджишката областна дирекция на полицията) са го ударили на такава огнестрелна веселба, че са убили 68-годишния Георги Божанов.
След това стана известно, че никому неизвестната (освен на министър Румен Петков и на неговия нов говорител Франко Фратини) операция за разбиването на мафиотската структура за трафик на хора няма никакви изгледи да завърши, тъй като... още не е започнала по същество. Защото става дума не за обикновено прекарване на нелегална работна ръка през граница, а за трафик на проститутки към Западна Европа, които са събирани чрез обяви за работа в няколко елитни еротични клуба и салона за еротичен масаж в столицата.
На 1 август сутринта (вторник) - точно в 8 часа, вътрешният министър Румен Петков даде извънредна пресконференция, на която обяви, че поема цялата отговорност за нещастния инцидент с Георги Божанов.
Няколко часа по-късно Пазарджишкият районен съд пусна на свобода Георги Кръстев-Брус Ли срещу парична гаранция от 2000 лв., но наложи на нереализирания килър Георги С. постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. И то не за друго, а защото подбуждането към убийство не е тежко умишлено престъпление и не е с висока обществена опасност. За разлика от притежанието на взривни вещества, с които естествено може да бъде свършено, каквото трябва - поръчков атентат, еднократен улов на риба в язовир, изкореняване на вековни дървета с цел износ на дървесина зад граница и т. н.
А на 2 август по обед всички научиха, че и останалите три новини на еврокомисаря Франко Фратини са малко вехти. По простата причина, че престъпните групи за източване на ДДС, за незаконен износ на валута и за трафик на синтетична дрога са разбити още на... 28 юли. И са пазени в тайна до пристигането му. Което доказва, че в България все още няма достоен политик (или професионалист), на когото хората да хванат вяра. Ето защо е по-добре те да бъдат съобщени от най-личните еврочиновници, но на наша почва. Е, ако всичко не е PR, здраве му кажете!

Facebook logo
Бъдете с нас и във