Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Фалстарт на делото срещу катаджийската банда Палките

Организираната престъпна група катаджии, заловена през юни 2011 г. на магистрала Тракия след многомесечен рекет над шофьори, отново не можа да попадне в редовен цикъл от съдебни заседания. Рекетьорската дузина все пак влезе в залата на специализирания съд във вторник (10 септември), но делото започна с фалстарт и бе отложено за октомври.


Процесът не тръгна заради отсъствието на двама от адвокатите на катаджиите. Освен това се оказа, че двама от бившите пътни полицаи не са участвали в организираната престъпна група, и според обвинението са действали сами. Защитата им поиска делото да бъде върнато и двамата да бъдат отделени от голямата група, тъй като не били обвинени за участие в нея. Съдът отложи произнасянето си по това искане до следващото заседание.


Дванайсетте пътни полицаи, обвинени за взимане на подкупи на магистрала Тракия, бяха заловени при шумна акция на МВР през лятото на 2011 г., озаглавена Палките. Ръководител на групата според прокурорите е Стоян Илиев, служител на ниско ниво в Пътна полиция - Пазарджик.


Изяснено бе, че униформената банда е изнудила над 1000 български и чуждестранни шофьори за времето от септември 2010 г. до март 2011 година. Според прокуратурата катаджиите искали средно между 20 и 50 лв. на спрени нарушители на магистрала Тракия. Те манипулирали данните от техническите устройства, отчитащи превишената скорост, и така рекетирали шофьорите за пари, пише в обвинителния акт. Глобата се определяла от това колко скъпа е спряната кола и какво е нарушението.


За една смяна всяка двойка пътни полицаи е взимала от спрян водач между 20 и 50 лв. подкуп. Групата е действала осем месеца - до първите подадени оплаквания от измамени шофьори. По делото са призовани 54 свидетели, петима от тях са защитени, използвани са всички видове специални разузнавателни средства, включително и скрити камери.


Записите и показанията на защитените свидетели ще бъдат показани на заседанието през октомври, когато се очаква най-сетне делото да тръгне. От две години обаче то се влачи - било заради липсващи адвокати, или пък заради искания за експертизи. В самото начало на процеса през юни 2011 г., когато Софийският градски съд трябваше да гледа мерките за неотклонение на катаджиите, адвокатите поискаха те да бъдат гледани в Пазарджишкия окръжен съд. Мотивът им беше, че изнудването на шофьорите е станало на територията на област Пазарджик. Тогава СГС се съобрази с това искане.


По време на заседанието през 2011 г. стана ясно, че тогавашният главен прокурор Борис Велчев е настоял делото да се гледа в София, затова и досъдебното производство бе заведено от Софийската прокуратура.


През 2011 г. МВР проведе и акция Палките- 2, също срещу корумпирани катаджии. Софийският градски съд обаче освободи от ареста всички 17 пътни полицаи, задържани при операцията. Прокуратурата тогава стана за резил, тъй като и Софийският апелативен съд (САС) пусна през октомври 2011 г. окончателно от ареста 17-те катаджии, задържани при акция Палките-2. Въззивната инстанция потвърди решението на Софийския градски съд (СГС), а в добавка намали и размера на паричните гаранции на двама от обвиняемите, а на друг наложиха най-леката мярка подписка вместо парична гаранция. В определението си апелативните съдии дори взеха прокурор Калоян Ангелов на майтап, като заявиха, че вместо да се концентрира върху доказателствата, е употребил излишни емоции, защитавайки тезата си. Повод бе заявлението му пред СГС, че тази държава е пропищяла от такива контрольори, които извършват престъпленията си с наглост, упоритост и безочие. Тогава Ангелов настоя, че всички задържани катаджии са извършили тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода до десет години.


Истинският мотив на СГС и САС за освобождаването на пътните полицаи обаче бе, недоказаната теза на прокуратурата, че задържаните са били организирана престъпна група. Според чл.321 от Наказателния кодекс, който образува или ръководи организирана престъпна група, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години, а участниците в нея се наказват с лишаване от свобода от една до шест години. За длъжностни лица пък чл.321 предвижда затвор до десет години. По силата на тези текстове от НК катаджиите бяха обвинени заедно. И двете съдилища обаче отхвърлиха тезата на обвинението с мотив, че не са представени доказателства полицаите да са действали като организирана престъпна група. В добавка единият от задържаните - Велин Велинов , е кандидат за кмет на софийското село Нови хан и изобщо не е трябвало да бъде привлечен като обвиняем, тъй като кандидатите в местни избори не могат да бъдат арестувани.


Произнасянето на САС по Палките-2 не просто засегна мерките за неотклонение към задържаните. То на практика разби обвинителната теза на прокуратурата по същество. Но пък според юристи е спорно дали СГС и САС имат право да се произнасят по съществото на делото още на този етап - при определянето на мерките за неотклонение. В случая с Палките-2 бе важно да се констатира дали задържаните са извършили престъпление, тежко ли е то и има ли опасност да се укрият. Дали са действали организирано в престъпна група е въпрос, който би следвало да бъде решаван в хода на делото, коментираха тогава юристите. Според тях засягането на този въпрос подсказва изхода на процеса, който се очертава положителен за обвиняемите.


Дали колегите им от Палките-1 ще гледат небето през решетките е въпрос, на който отговор ще даде спецсъдът през октомври. Щом делото се е озовало там, значи в папките с доказателствата задължително има такива, които определят бандата рекетьори с униформа като организирана престъпна група. Под това определение с две ръце биха се подписали хилядите шофьори, станали жертва на рекет по българските пътища...

Facebook logo
Бъдете с нас и във