Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Фантомас се развихря

Фандор е талантлив репортер от парижки вестник. Той вярва, че неуловимият, загадъчен, могъщ и зловещ престъпник Фантомас не съществува. Полицията в лицето на нейния комисар Жюв все още не може да обезвреди Фантомас. Фандор се мъчи заедно със съпругата си Елен също да разкрие тайната на Фантомас. С помощта на технически трикове и различни превъплъщения Фантомас успява да надхитри своите преследвачи и да избяга...

Това е анонсът към френския филмов хит от 60-те години на миналия век Фантомас се развихря с участието на Луи Дьо Финес в ролята на инспектор Жюв и на Жан Маре като лошия Фантомас.
Досущ като в тази екшън комедия днес пред очите ни се развива действие, в което зловещи похитители с помощта на изненадата и невиждани технически трикове правят разногледи МВР и прокуратурата.
Поредицата за изплъзващия се Фантомас продължи и тази седмица след отвличането на 22-годишния Румен Гунински-младши, син на общинския съветник от БСП в Правец Гунински. Както Параграф 22 писа още в бр.31 от август тази година, този странен занаят отвличане у нас се радва на небивал разцвет. Особено във време на финансова криза, както се оказва впоследствие.
Каква е фактологическата канава на сегашния екшън: в понеделник (19 октомври) в 19.49 на тел. 112 е подаден сигнал за отвличане на Румен Гунински в близост до Националната спортна академия в Студентски град. Очевидецът съобщава, че похитителите са били четирима, маскирани, с бял бус Форд Транспортер с регистрационен номер, започващ със СА 74.... Румен е натъпкан в буса, на улицата остават маратонката на младежа, телефонът му и разплакан мопс, който момчето е разхождало.
Да приемем, че след получаването на сигнала на спешния телефон 112 са били необходими поне още пет минути да се докладва на дежурния офицер в Столичната дирекция на полицията. След това още една-две минути, за да бъде известен дежурният екип в дирекцията, който трябва да отиде на мястото и да потвърди сигнала.
Слагаме още пет минути, за да пристигне първо екип от Седмо РПУ, разположено в ж.к. Студентски град, бл. 10. След него би трябвало да е дошъл и екипът от Столичната дирекция. Следва устен доклад на шефа на екипа до дежурния офицер в централната сграда на МВР. След преценка той разпорежда изпълнение Тайфун и всички входно-изходни пътни артерии на София са блокирани.
Всичко това в най-добрия случай отнема около 15-20 минути. През това време къде могат да отидат похитителите? Където си поискат - без Надежда, Обеля и кварталите откъм северната дъга на околовръстното, гласи отговорът. Те със сигурност са сменили буса с автомобил и вероятно са поели по южната дъга на околовръстното, някъде под северната яка на Витоша. А оттам накъде - един Господ знае.
Но МВР би могло да очертае поне широкия кръг, където бандитите и жертвата им биха могли да се намират. Още повече че в случая службите са имали щастието да разчитат на пряк свидетел, който е видял ставащото в интервала 19.40 ч.(когато бащата Румен Гунински е провел разговор със сина си по телефона) и 19.49 ч., когато свидетелят е набрал телефон 112. Във всички останали случаи на похищение досега - с едно-две изключения - МВР е било известявано часове след инцидента.
Значи преднината на похитителите пред полицията не е била голяма. Факторът време този път все пак е на страната на добрите, симпатичният инспектор Жюв е по петите на Фантомас.
С такова впечатление останахме, след като вътрешният министър Цветан Цветанов обяви: Правим всичко възможно, събираме максимално информация за връзки, контакти, близки, мотивите за това отвличане, има доста неща, които колегите в момента вършат. Освен това той разпореди полицейските аташета на МВР в ЕС да събират добрите практики по отношение на законодателствата, свързани с отвличанията.
И главният прокурор Борис Велчев авторитетно заяви, че склонен да се довери на мнението на главния комисар на МВР Калин Георгиев, че добре известна престъпна група за отвличания от доста време тормози определени лица. Добрата организираност на този тип престъпления обаче е една от пречките за бързото им разкриване, допълни Велчев. И безспорно е прав - отвличанията в последните години показват професионалното израстване на бандитите, пред което спецовете от службите стоят стъписани...
Близо трите месеца покой, които последваха след 23 юли, денят, в който беше отвлечен Борислав Атанасов, се оказаха затишие преди поредната буря. Похищението на 33-годишния мъж стана в последния ден от мандата на кабинета Станишев. Отвлеченият се оказа и криминално проявен, което сякаш тушира шумотевицата около случая.
На 19 октомври обаче беше похитен поредният криминално непроявен. В класическата истерия, която последва след отвличането на Румен Гунински-младши, на преден план по традиция се върнаха текущите въпроси: има ли sms от похитителите до близките на жертвата и кога точно е изпратен той, един милион евро ли е откупът, поискан от престъпниците? И т.н.
Практиката дотук показва ясно, че похитителите обичайно се свързват с близките на жертвата най-много до седмица след похищението. В повечето от регистрираните отвличания първоначално се иска откуп от порядъка на милион, милион и двеста хиляди евро и накрая се кандисва на 300-400 хиляди, макар че нерядко сумите падат и под 200 хиляди. Въобще ходовете на похитителите и на полицията доста приличат на партия шах между противници, които се познават. Изходът от играта обаче обичайно е мат в полза на криминалния контингент.
Странно защо отвличането на Румен Гунински беше сравнено с тези на Киро Киров и Вене Сотиров. А още на пръв поглед е очевидно, че има сериозни разлики между тях. В началото на лятото се заговори, че случаят с Вене Сотиров въобще не е отвличане, а неуспешен опит за грабеж, при който най - вероятно бизнесменът е бил убит. В полза на тази версия се яви и фактът, че не беше поискан откуп за него. Ако престъплението срещу Сотиров е било отвличане с цел откуп, тогава то е било извършено крайно непрофесионално. Колкото до похитителите на Киров, те определено не могат да бъдат обвинени в непрофесионализъм. Наблюдават се обаче коренни различия в профила на двете последни жертви. Киров е глава на фамилия, крупен бизнесмен, а Румен Гунински-младши е син на такъв...
Отвличането на Гунински очевидно е най-сходно с това на Михаил Краус. Той беше отвлечен на 20 октомври 2007 г. и освободен 29 дни по-късно срещу откуп от 300 000 евро. Кой знае защо за престъплението срещу сина на транспортния министър от кабинета Костов не напомня никой, въпреки очевидните прилики. И Вилхелм Краус, и Румен Гунински-баща са хора със сериозна политическа кариера зад гърба си. Гунински е общински съветник от БСП в Правец и вече бивш потенциален кмет на града. Вилхелм Краус е бизнесмен с разнообразни интереси и заместник- директор в ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ. Румен Гунински-баща пък е близък приятел на генералния директор на компанията за България ( и Балканите) Валентин Златев.
Според редица анализатори точно бизнес съдружието между Златев и Гунински е в основата на отвличането на Румен. Някои обвързват престъплението с търканията между Мирчо Петков, известен като Мирчо Циганина, и Златев заради проекта за строеж на туристически мегакомплекс от фирмата Езтур, чийто изпълнителен директор бе Румен Гунински-баща. Петков от години спори със Златеви за апетитния имот около езерото в Правец. За момента Мирчо Циганина се явява и основната пречка за реализацията на грандиозния туристически проект, тъй като Езтур АД има дългове към него в размер на около 12 млн. евро.
Иначе Краус е определян като краля на маршрутките в София, а Гунински като босът на правешкия туризъм. И Краус, и Гунински-баща са активни участници в приватизационни сделки, макар и в различни отрасли. И двамата бизнесмени са потенциални членове на т.нар. Списък на дървените пари, където според слуховете влизат хора, придобили капиталите си по съмнителен път.
След отвличането на Михаил Краус малки и големи играчи от ъндърграунда побързаха да предложат услугите си на баща му, за да декларират, че нямат нищо общо с това престъпление. Според слуховете, които се носиха тогава, дори хората на Митьо Очите се заели да търсят похитения. Запознати твърдяха, че е имало идея да бъдат потърсени експерти от Колумбия и спецове от руската група Алфа, които имат богат опит с решаването на подобен род проблеми в Русия.
Дали Краус и Гунински са отвлечени от една и съща структура, е спорно. Почеркът на похитителите на последната жертва е идентифициран като близък до този на извършителите на други подобни престъпления. Дали най-сетне МВР и прокуратурата ще пробият схемата?

Facebook logo
Бъдете с нас и във