Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Фантомът Красьо Черния изплува отново

По-малко от година след скандала със съдебния брокер Красьо Черничкия Висшият съдебен съвет (ВСС) включи в списъка още две имена на магистрати, срещу които се образува дисциплинарно производство (в четвъртък, 22 април). Това са бившите членове на съвета Иван Димов и Стойко Стоев. Миналата година те се оказаха в центъра на скандала със сочения за действителен кадровик в Темида плевенски бизнесмен Красимир Георгиев.
През октомври 2009 г. двамата магистрати подадоха оставки като членове на съдебния съвет и се върнаха на предишната си работа. Димов сега е съдия в Сливенския окръжен съд, а Стоев - в Софийския военноапелативен съд. Дисциплинарното производството е образувано в последния позволен от закона срок, преди да изтече давността на предполагаемото нарушение на магистратите. Председателят на дисциплинарната комисия Петър Стоянов коментира пред журналисти след заседанието, че процедурите са образувани едва сега заради правния спор в съвета дали тя изобщо е допустима срещу негови членове. ВСС се позовава на текст в Етичния кодекс на магистратите, където пише, че всички негови членове са такива. Твърди се, че съдебният съвет се е раздвижил да търси дисциплинарна отговорност от Димов и Стойков след писмо на правосъдния министър Маргарита Попова, в което тя напомнила, че шестмесечният срок изтича в деня на заседанието в четвъртък. Председателят на дисциплинарната комисия Стоянов обаче отрече това. Според него във Висшия съдебен съвет е имало множество дискусии за това наказание. Но в края на декември миналата година Законът за съдебната власт(ЗСВ) бе променен, с което бе дадена възможност членове на ВСС да бъдат наказвани.
Според приетите корекции в нормативната база членове на съдебния съвет, уронили престижа на системата, вече няма да се отървават само с оставка. Дори и ако междувременно са били възстановени като магистрати, срещу тях ще се водят дисциплинарни дела. Ако ли пък бъдат уволнени, няма да получават обезщетение от 10 до 20 месечни заплати. Новостите дори станаха известни като поправката Димов и името му отново стана актуално. Въпросът обаче как точно да се търси дисциплинарната отговорност не бе изрично уреден. Отделно - описаната промяна е неприложима към Стоев и Димов, защото контактите им с Красьо станаха известни в началото на октомври, а законът не може да действа със задна дата. Именно поради тази причина вносителите на предложението за откриване на дисциплинарните производства Божидар Сукнаров, Георги Гатев, Петър Стоянов, Елена Митова и Стефан Петров се позовават на норма от Етичния кодекс на магистратите, според която той е приложим и към членовете на съвета. Един от тях заяви, че е неморално и проява на двоен стандарт 15 действащи магистрати вече да са наказани за скандала Красьо, а двамата му бивши членове да се отърват без наказания. Три случая все още са висящи.
До този момент двама магистрати бяха уволнени от системата за връзките си с Красьо, а другите четирима подадоха оставки от ръководните постове, които заемат. Само преди седмица американският посланик Джеймс Уорлик заяви, че облакът Красьо все още виси над Висшия съдебен съвет и над цялата българска правосъдна система. Дали неговото изказване не е катализирало процесите на търсене на отговорност от бившите членове на съвета? Междувременно главният прокурор Борис Велчев каза, че Уорлик е напълно прав в изказването си и че неговите думи не може да се приемат като намеса в съдебните дела, а като загриженост от държава, която е наш партньор в НАТО.
В четвъртък по предложение на главният прокурор правителството на съдебната власт образува дисциплинарно производство и срещу окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов. Той не изпълнил указания на по-висш прокурор по две дела, но подробности не бяха съобщени. Прокуратурата започна проверка и срещу 27-годишния съдия Деница Урумова от Благоевград. От медийни публикации стана известно, че през 2006 г. още като студентка по право тя е получила парцел на занижени цени в Приморско, след като декларирала, че е социалнослаба. Урумова е дъщеря на съдията от Върховния административен съд Николай Урумов. Съпругата му Здравка Урумова пък е известен адвокат.
Висшите магистрати решиха още ръководителите на апелативните съдилища и прокуратури в страната да се отчитат всеки месец за хода на делата с обществен интерес. Те са разделени в три списъка - в първия са 50-те, наблюдавани от ЕК. Вторият списък съдържа 89 дела, предложени от самите съдилища. А в третия са 11-те наблюдавани дела срещу организирани престъпни групи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във