Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Фантомът резервен защитник

Депутатите въведоха фигурата резервен защитник!, Резервен защитник влиза в съдебната зала!, Война между съда и адвокатурата за резервния защитник...


Подобни заглавия ни удряха по главите от челни места по страниците на всички вестници по времето, когато в общественото пространство се водеха дебати около промените в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). Между най-важните сред тях бе и определянето на резервен адвокат в знаковите процеси. А то бе положително на фона на поредицата отложени дела от обществена значимост заради повсеместното отсъствие на защитници. Заради тази особеност влизахме, влизаме, а както се оказва и занапред ще фигурираме във всички доклади на ЕК за състоянието на съдебната ни система. Дискусиите около назначаването на резервните адвокати бяха най-ожесточени през март 2010 г., когато парламентът одобри корекциите в НПК.


Всуе! Две години по-късно се оказва, че всички тогавашни опасения на Висшия адвокатски съвет и на неправителствените организации, че така ще бъдат накърнени правата на подсъдимите, са били буря в чаша вода. Най-пресният пример за това е едно от двете дела, които бяха гледани тази седмица срещу бившия шеф на Софийски имоти Тошко Добрев и 12 членове на борда на директорите на фирмата за злоупотреби в дружеството. Заседанието на Софийския градски съд (СГС) бе определено за вторник (17 април), но това не се случи заради... липсващи защитници.


Председателят на съдебния състав Мими Петрова за сетен път не даде ход на делото по същество, тъй като подсъдимите Симеон Симеонов и Стоян Янев се оказаха без адвокати в залата. Така процесът бе отложен чак за 2 юли. Ако и тогава се появи някаква причина, той отива за есента, защото следва задължителната съдебна ваканция...


Забележителното е, че и на предишното заседание делото не тръгна по същата причина - липса на адвокат. Поради какви обстоятелства съдът не назначава прословутия резервен защитник?! Историята мълчи... Учудващото е, че точно съдия като Мими Петрова не използва отдавна въведената чрез НПК опция за резервен адвокат. Нека припомним, че тя е известна с безкомпромисността си. Да напомним безпрецедентния случай, когато тя накара съдебната охрана да докара в съда подсъдим, който се правеше на болен.


На този фон сегашната й толерантност към отсъстващите защитници буди недоумение. Положително е поне, че Петрова не прекрати делото и не го върна на прокуратурата, за което настояваха адвокатите. Мотивите им бяха, че обвинителният акт бил недоизкусурен. Юристите твърдят, че има множество неясноти и противоречия около точното време на сключване на неизгодните сделки за продажба на имоти, както и кои са конкретните съучастници, извършили продажбите. Със същите доводи през ноември миналата година адвокатите поискаха делото да бъде замразено, но претенциите им бяха отхвърлени.


През последните три месеца побелелият в процеса Тошко Добрев получи две осъдителни, а тази седмица - и една оправдателна присъда по серията дела за неизгодни сделки с общинско имущество. В сряда (18 април) прокуратурата смело поиска седем и половина години затвор за това, че Добрев е сключил 13 предварителни договора през 2003 г. за имоти, които според обвинението са продадени на крайно занижени цени. Не такова обаче бе мнението на съда, който на другия ден оневини бившия шеф на Софийски имоти по този казус.


През януари магистратите отредиха на Добрев четири години лишаване от свобода за това, че в качеството си на изпълнителен директор на фирмата в периода 1999-2000 г. не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество. При увеличението на капитала на търговското дружество Симитра 1 АД Добрев апортирал в него три недвижими имота, нарушавайки решението на СОС за продажбата на имотите по пазарната им цена, от което са последвали щети за Софийски имоти ЕАД за над 340 000 лева.


През февруари Тошко Добрев получи втора присъда - пак от четири години, заради неизгодната сделка за замяна на сграда на общинската фирма срещу 26 автомобила. В този случай щетите били 210 хил. лева.


Мегаделото Софийски имоти нашумя наскоро и заради съмненията, че предишният съдия в процеса и сегашен шеф на СГС Владимира Янева е изпаднала в конфликт на интереси, но извършените проверки я оневиниха. Преди делото да попадне в ръцете на Мими Петрова, Янева се опита да прекрати процеса и да го върне на прокуратурата, но Апелативният съд не прие това да стане. Сега на ход са адвокатите, а тяхната изобретателност да намират поводи за отсъствие е пословична. При дузина подсъдими и поне още толкова защитници не е проблем някой по някаква причина да отсъства. При това положение не е ясно как изобщо се стига до присъди. Така или иначе, не си струва да бързаме със заключенията, защото краят на драмата е твърде далече - тя ще продължи и на следващите инстанции.


nbsp;


nbsp;


За фантомното присъствие на резервните адвокати в голяма част от съдилищата на страната свидетелства доклад на Висшия съдебен съвет за движението на знаковите дела. Причината е, че съдии и адвокати тълкуват закона, както дяволът евангелието. Цитиран е случай в София, при който съдия е приел, че за назначаване на резервен защитник е нужно съгласието на подсъдимия, въпреки че в НПК липсва подобна постановка. В окръжния съд във Варна пък подсъдим поискал да бъде отзован резервният му защитник, тъй като не бил сигурен, че той ще защити правата му. Визират се случаи, при които адвокатските колегии изпращали юристи, които нямат нужната квалификация за даденото дело. Имало и прецедент, при който Националното бюро за правна помощ отказало да плати на резервния адвокат. Описва се и случай в Бургас, при който пък прокурор назначил петима резервни защитници на петима обвиняеми, за да не се забави разследването. Адвокатите им обаче обжалвали това прокурорско постановление, което отново довело до забавяне на делото.


nbsp;


nbsp;


Докато се провеждаха заседанията по процеса срещу Софийски имоти в Апелативния съд на столицата, отново адвокат стана причина за отлагане на друго дело - за смъртта на 20-годишната Лора от Варна. През юли миналата година подсъдимият Деян Станчев (24 г.) блъсна и уби с мотора си девойката. В началото на тази година подсъдимият призна вината си и получи две години условно, но сега майката на жертвата иска делото да бъде възобновено. Младежът обаче отсъстваше от залата. Той беше изпратил становище до съда, в което изразява задоволството си от условната присъда, която му е наложена. Оказа се обаче, че прочетеният в съда документ е подписан от адвокат, който няма пълномощно да представлява Станчев, а на всичкото отгоре не беше и в залата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във