Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ФАРАОНИТЕ ОТ ГАЛАКСИ ИСКАТ СЪКРАТЕН ПРОЦЕС

Процес по съкратената процедура, при който наказанията могат да паднат под предвидения в закона минимум, ще поиска ръководството на скандалноизвестната финансова пирамида Галакси.
Делото срещу 13 членове на незаконната финансова структура, действала на територията на страната и основно в Бургаския регион, стартира още през пролетта на 2005 г., но все още не е започнало по същество.
Причините, както може да се предположи, са обичайните за нашето правосъдие - многократни отлагания на процеса заради заболявания на подсъдимите, служебна ангажираност на адвокатите, изчезна една от подсъдима, друга от фараонките забременя…
Ако искането на фараоните бъде уважено и на практика процесът стартира по съкратената процедура, на подсъдимата скамейка ще седне цялата тринадесетица, която според обвинението е измамила над 90 човека от страната с обещания за лесна печалба. Подсъдимите са: Надежда Трифонова, Бисер Велев, Бойчо Бойчев, Петър Кунев, Едуард Задикян, Митко Чолаков, Иван Николов, Филип Василев, Пенка Добрева, Славка Златанова, Марияна Димитрова, Петко Петков и Недко Стойчев. Срещу тях е повдигнато обвинение по чл.210, ал.1, т.2, във връзка с т.1, и чл.209, ал.1 от НК - за измама.
През май 2006 г. двама души от ръководството на бизнес обществото Галакси получиха условни присъди. Двайсет и пет годишният Ангел Каталиев от Варна бе наказан с лишаване от свобода за една година, при тригодишен изпитателен срок. Присъдата е заради това, че на 24 февруари 2001 г. на семинар, организиран от бизнес клуб Галакси, той се представил за маркетинг мениджър на бизнес клуба и заедно с останалите обвиняеми заблудил 63-годишния Желязко Проданов. След като внесе 1900 щ. долара по договор за лична инициатива с бизнес клуба, Проданов щял да получи насреща 24 000 долара в период от 11 седмици. Проданов изгорял само с 372 долара, колкото внесъл в бизнес клуба.
Една година лишаване от свобода, с тригодишен изпитателен срок получи и 23-годишната Пламена Хрусанова от Сунгурларе - представила се за мениджър в пирамидата при един от провежданите в Бургас бизнес семинари. Фараонката в съучастие с останалите обвиняеми подвела 51-годишната Цвета Димова, че само за 11 седмици тя може да си осигури доход от 24 000 долара. Разликата с предишния случай е, че тя е превела своите 1900 долара с договор за доброволно дарение. И те, според обвинението, са потънали в сметките на обвиняемите.
На 9 май 2005 г. двамата подсъдими се признаха за виновни по повдигнатите обвинения и районните магистрати в Бургас одобриха подготвените с прокуратурата споразумения за прекратяване на наказателното производство срещу тях. Срещу останалите 13 подсъдими от Бургас, Варна, Добрич и София процесът продължи с нова сила…
Бизнес клуб Галакси действаше в Бургас от 1999 до 2001 г., припомнят юристи. Сбирките на пирамидата се провеждаха в малки закътани хотелчета край морето, а според участниците в срещите те били подлагани на силно психологическо въздействие. По устав всеки новопостъпил член на обществото трябвало да привлече за целите му още трима души. На доверчивите участници обещавали не просто възвръщане на вложените суми, но и сериозна печалба. Предпочитани били бизнесмени и едри търговци.
Пирамидата бе разбита през април 2001 г. след серия полицейски акции на територията на Бургас и региона. Материалите по делото срещу организаторите й бяха събрани в 17 тома.
Бизнес клуб Галакси е наследник на две още по-скандални пирамиди, действали на територията на страната. С решение от 14 октомври 1999 г. на Варненския окръжен съд е регистрирано новоучреденото сдружение с нестопанска цел Бизнес клуб СПЕЙС. С решение от 28 декември 2000 г. на Софийския градски съд пък бе регистрирано друго сдружение с нестопанска цел - Бизнес общество ПАУЪР НЕТ. А с решение от 1 март 2000 г. на Бургаския окръжен съд е регистрирано сдружението Бизнес клуб ГАЛАКСИ.
Бизнес клуб СПЕЙС постепенно припокрива дейността на Бизнес клуб ГАЛАКСИ, който от своя страна действа паралелно с Бизнес клуб ПАУЪР НЕТ. Начинът на действие на сдруженията е еднотипен и следва строго изградени структура и модел.
За периода от 27 февруари 2000 до 4 февруари 2001 г. от името на Бизнес клуб СПЕЙС, а след това и на Бизнес клуб ГАЛАКСИ, Надежда Трифонова, една от основните обвиняеми, се представяла за маркетинг-мениджър на сдруженията. Недко Стойчев, другият от обвиняемите, също се е легитимирал като координатор за Бургаска област за времето от регистрация на финансовата пирамида ГАЛАКСИ до 4 юни 2001 година.
Двамата започнали съвместно да популяризират дейността на Галакси. Презентациите им били в елитни заведения из Бургас и по Черноморието, като приканвали хората срещу сумата от 20 до 50 лв. да участват в организираните от тях семинари и им разяснявали условията и начините за осъществяването на бизнес и на бизнес контакти.
Представителите на сдружението били млади хора, с добър външен вид. Към гостите също било поставяно изричното условие да носят делово облекло. Срещите с кандидат - бизнесмените се провеждали единствено в събота и неделя. Семинарите се провеждали в предварително наети зали в бургаските хотели Космос и Парк.
Преди влизане на мечтаещите за богатство в залата, на блок- маса в нея се предлагали безалкохолни напитки, минерална вода, натурални сокове, чай, кафе.... Достъпът до конферентната зала е бил ограничен само за гости на семинара с предварително заплатени покани.
Маркетинг-мениджърите през цялото време паралелно се грижели за гостите. Те изкъсо следели поканените и се стараели те да не остават сами. Влизайки в залата, всеки сядал на определено място, като при подредбата на гостите канещият винаги заемал местата между тях. Самият семинар се състоял от три части - две лекции и индивидуален разговор, като информационният блок започвал около 13 часа и приключвал около 19 часа.
Срещата започвала със силна музика. Всички ставали прави и по-старите партньори в клуба започвали да ръкопляскат. При задаване на въпроси в смисъл какви и защо са тези ръкопляскания на гостите се обяснявало, че така е редно да се прави и всяко ръкопляскане означава, че се печелят по 100 щ. долара.
Лекторите излизали на предварително подготвен подиум. Първият от тях обяснявал, че клубът има клонове в цялата страна, а също и в Германия, Англия, Франция... По време на първата лекция се говорело за бизнес и за възможността да се спечелят много пари. Лекторът чертаел пред стъписаните гости схеми за забогатяване, но никога не показвал документи за регистрация и дейност на Бизнес клуба. В края на първата лекция присъстващите гости задължително подписвали Конфиденциална декларация, че ще пазят тайна за дейността на клуба и няма да разгласяват модела й на работа.
Втората част на обучителния семинар продължавала с разясняването на бизнеса. Гостите били уверявани, че ако започнат работа, срещу привличането на нов партньор в клуба, те ще получат дивидент и за година могат да спечелят до 24 000 долара. За тази цел обаче те трябвало да инвестират по 1900 долара. Тогава на гостите се представяли декларации за членство, като всеки подписал бил представян на висок глас като нов партньор и присъстващите го поздравявали със ставане на крака.
После следвал индивидуален разговор с всеки един от гостите. Той се водел от маркетинг-мениджъра, който обяснявал вече представената схема. Първоначалната инвестиция следвало да бъде внесена още същата вечер. В случай че новопоканените не разполагали с необходимата сума, компромисно внасяли по-малка и се задължавали да довнесат остатъка. След първата вноска поканеният ставал кандидат-бизнесмен и трябвало да работи за създаване на своя собствена структура, т.е. да привлича нови хора. За тази цел маркетинг-мениджърът и заместник маркетинг- директорът провеждали структурни срещи, на които разяснявали начините и механизмите за избор на нови партньори. Посочвали се и критериите, по които да става изборът на нови хора - най-близките, приятели, хора, на които може да има доверие...
Бизнес клуб ГАЛАКСИ, респективно СПЕЙС и ПАУЪР НЕТ, следват класическия модел на пирамидалните структури, който е в основата на всяка мултилевъл маркетинг компания. Първата стъпка била свързана с внасянето на споменатите вече 1900 долара. Сумата се предавала на маркетинг-мениджъра, който я разпределял, както следва: 350 долара за кандидат-бизнесмена (поканващия), 550 долара за бизнесмена, 200 долара за маркетинг-мениджъра и 800 долара за горните нива - директорите на клуба. В момента, в който лицето Х внесе цялата сума, автоматично ставало член на клуба и получавало правото да кани други членове, да получава обучение и да расте от степен в степен при спазване на строго определена схема:
Първата степен е кандидат-бизнесмен (КБ) - при тази степен лицето посещавало семинари и бивало обучавано да подбира хора, да кани нови хора в клуба, да строи и поддържа собствена структура и да получава помощ от горните нива
Втората степен - бизнесмен (БМ) ставал всеки член, който е поканил най-малко три лица и те са внесли пълния размер на сумата за членство от 1900 долара. След поканването на третия партньор бизнесменът започвал да гради собствена структура.
Следвайки класическия пример на пирамидалните структури, би следвало след 11 седмици лицето Х да е поканило шест нови членове и да има в структурата си общо 104 членове. За да работи този модел обаче, е нужно всеки от първите пет човека, поканени от Х да са поканили поне още по пет нови членове, а всеки от тях от своя страна да е довел поне четири други, обясняват експерти.
Трета степен е маркетинг-мениджър (ММ). Те вече имали добре изградена структура, като издигането им било обусловено от правилата по издигането на бизнесмените в маркетинг-мениджъри. Това ставало по преценка на директорите на клуба. Ролята на маркетинг-мениджърите била да получават и разпределят внесените суми, да инструктират и да оказват помощ на партньорите от по-ниските нива.
Задачата на четвъртата степен - заместник-маркетинг директори (ЗМД), била да изнасят лекции на провежданите семинари.
Петата степен са маркетинг-директори (МД). Тяхна грижа била организацията на семинарите и срещите в клуба. Оказвали и методическа помощ на маркетинг-мениджърите.
Общият брой на поканените и внесли по 1900 долара в клуб Галакси, без да вземат по-нататъшно участие, е 85 души, сочи обвинителният акт по делото. От тях обаче не всички са подали жалби срещу въвличането им клуба и не са се оплаквали, че са били заблудени.
Най-големи и добре функциониращи били структурите на маркетинг-мениджърите - обвиняемите Надежда Трифонова, Петко Петков, Марияна Димитрова. По-малки се оказали структурите на Иван Димов, Бойчо Бойчев, следвали ги тези на Митко Чолаков, Едуард Задикян. Петър Кунев и Славка Златанова били включвани в различни структури като бизнесмени (БМ) през различни периоди на време.
Директори на клуба за периода, през който пирамидалната структура Галакси е действала в Бургас, преди да бъде разбита, са били Бисер Велев, Иван Николов, Филип Василев и Пенка Добрева. Директорите участвали и в разпределението на парите от различните структури.
Общата внесена сума, установена от материалите по следственото дело покрай разбиването на финансовата пирамида, е 137 101 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във