Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Фарс с дисциплинарки на мудни съдии

Прословутата цялостна проверка на съдебния инспекторат в Наказателното отделение на Софийския градски съд (СГС)през лятото на миналата година се оказа поредният фарс в съдебната система. В два поредни дни в края на миналата седмица наказанията на двама от санкционираните общо четирима съдии бяха отменени на първа инстанция от тричленни състави на Върховния административен съд (ВАС). Периодът на проверката обхващаше първата половина на 2011 г., а за дисциплинарни наказания бяха предложени само съдиите с най-много забавени дела. Освен Владимир Астарджиев и Иван Коев ВСС размаха пръст на председателката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова и на новоизбраната административна ръководителка на СГС Владимира Янева. Именно тя стана повод за проверката със забатачването на едно от делата Софийски имоти, от което дружество семейството й си напазарувало изгодно общинска собственост.


За това, че е забавил изготвянето на мотивите по 32 дела, Коев беше наказан със забележка. Водещият мотив да бъде отменено наказанието му бил, че не е могъл да се защити, тъй като не е присъствал на заседанието на ВСС, на което е обсъждано неговото провинение. Присъствала е обаче шефката на инспектората Ана Караиванова, която е поддържала предложеното наказание и е подкрепила тезата си с материали от други проверки за работата на Коев. Така били нарушени принципите за устност, непосредственост и равнопоставеност, както и конституционното право на защита в процеса.


В мотивите си съдът казва, че ВСС е бил длъжен да даде възможност на съдия Коев да участва в заседанието, за да може да се защити ефективно. Правото на главния инспектор на участие в дисциплинарното производство пък следвало да се тълкува не в смисъл на участие в обсъжданията и мотивиране на крайния акт - това е възможно само за членовете на ВСС, а само като право на присъствие. Караиванова пък имала право на участие в дебатите, ако съветът предварително е уведомил Коев за обстоятелството, че тя ще участва в заседанието. В добавка ВАС смята, че са неясни критериите за налагане на наказанието и не са взети предвид всички факти - най-вече натовареността на Коев и хаотичната и непоследователна дисциплинарна практика на ВСС. Съветът не бил посочил и вредите от забавянето на делата.


В крайна сметка висшият орган на съдебната власт е осъден да заплати на Иван Коев направените от него съдебни разноски в размер на 1200 лева. Как е определен подобен размер на адвокатския хонорар и дали ВСС ще иска намаляването му не е ясно. Но компенсацията за разноските си Астарджиев ще получи директно от бюджета на съдебната власт, което значи - от джоба на данъкоплатеца. Отделно, ако Коев реши да се заяде, може да заведе дело срещу ВСС и по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.


Владимир Астарджиев пък беше наказан с намаляване на заплатата с 10% за период от шест месеца, макар че отначало инспекторатът искаше и за него забележка. Той е просрочил 31 дела (с едно по-малко от Коев), но Караиванова настоя по-строго наказание, а ВСС прецени, че той нарушава сроковете системно. ВАС обаче отчита и неговата натовареност и намеква, че към него е проявено специално отношение. Караиванова заявила, че делата в Сливен се въртят по-бързо, за разлика от София, както и че съдиите в София също следва да спазват процесуалните срокове, независимо от натовареността им.


Освен че е сред съдиите с най-много дела, Астарджиев работил извънредно в 29 почивни и празнични дни. Имал и други служебни ангажименти - преподавал в Националния институт на правосъдието, имал задгранични командировки за участие в международни прояви, ангажиран е в работни групи за подготовка на законопроекти, организирал е обучения в СГС, бил е съдия-наставник на трима младши съдии, привличан е и в дейности на самия ВСС - в конкурс за назначаване на младши съдии, като експерт по Оперативната програма Административен капацитет. ВАС посочва, че заради липсата на ясни критерии за натовареността на магистратите всеки съдия, прокурор или следовател може да бъде привлечен към дисциплинарна отговорност.


Колкото и разумни да са аргументите на съда, те всъщност са опит да се узакони беззаконието. В решението по делото Астарджиев се прави признанието, че при подобно натоварване безспорно е налице конкуренция между законовото изискване за качество на постановените правораздавателни актове и същото такова за постановяването им в разумен срок. Кой обаче е допуснал този съдия да поеме повече дела от другите и да се занимава с толкова много неща, всяко от които се хонорува подобаващо? Отговорът е един - председателят на съда, който би следвало да следи организацията на работата, да разпределя равномерно делата и да не допуска странични занимания, които пречат на правораздавателната дейност.


По всичко личи, че ударното оневиняване на съдии няма да спре дотук. ВАС вече оправи своите съдии, замесени в аферата Приморско. Те бяха наказани за неетично поведение и за уронване на престижа на съдебната власт, но съдът докара от девет дерета вода, за да докаже обратното. Наказаната с 15% намаление на заплатата за срок от две години председателка на съдийския съюз Мирослава Тодорова (с 59 забавени дела) също е завела дело във ВАС. Владимира Янева (с 43 забавени дела) обаче не обжалва наложената й забележка. Но пък касационен състав на съда отмени необичайното решение на първоинстанционния да не признае избора й за председател на СГС.


На свой ред Янева пък се зае да оправя своите хора в СГС.


И докато при всички тези случаи се говори за дисциплинарни нарушения, съдията от СГС Петър Сантиров не може да бъде осъден за подкуп по делото на ексминистъра на отбраната Николай Цонев и на бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, въпреки наличието на СРС, съдържащи шокиращи пазарлъци за проваляне на едно от делата срещу Цонев. Наред с прословутия доклад на Попов до премиера Бойко Борисов за чудовищните кражби по проекта АЕЦ Белене от записите се чу, че Петя Крънчева прибрала 200 000 евро, за да пусне от ареста Златко Баретата. Съдия по делото пък е същият Иван Коев. Съвпадения, съвпадения...

Facebook logo
Бъдете с нас и във