Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Фарсът на Цацаров и евродепутатите в Брюксел

S 250 8c129030 5b04 4d82 8e35 57a1b7a70012

От едночасовата дискусия в Брюксел за отпадането на мониторинга, организирана в сряда (16 март) от български евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС, стана ясно всичко друго, но не и какви са причините Европейската комисия вече определено да мисли за разделяне на Румъния и България при наблюдението върху тях по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Както е известно, неотдавна председателят на комисията Жан-Клод Юнкер заяви, че България и Румъния ще бъдат оценявани поотделно - всяка според заслугите си. А Съветът на ЕС тази седмица в прав текст съобщи, че се вижда краят на наблюдението на реформата в правосъдието и вътрешните работи на Румъния. Мониторингът за северната ни съседка може да бъде прекратен до края на тази година.

И вместо да си зададат въпроса какво ни дърпа назад и надолу, за разлика от очевидно напредващите ни комшии, евродепутатите Мария Габриел и Емил Радев от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС спретнаха в Европарламента в сряда (16 март) конференция на тема "Механизъм за сътрудничество и проверка - функциониране, ефект". Акцентът на форума бе "Преосмисляне на Механизма за сътрудничество и проверка - опитът на България".

Известно е, че на родна почва представителите точно на тези три партии обичат да се дърлят като палета пред камерите за сеир на избирателите си. Макар че ръчичките им са все още мазни, след като скрити от народния взор са делили обществената баница, при това с абсолютен консенсус. Конференцията в Брюксел пак доказа, че когато става въпрос за защита на интересите на големите играчи на българската политическа сцена, те школувано запяват в един глас, в една истинска и неподправена хармония.

Тази седмица евродепутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС отново демонстрираха своята сговорчивост и под благовидния предлог за благото на родината се обявиха против Механизма за сътрудничество. Те поискаха да отпадне мониторингът за България или общоевропейският механизъм за върховенство на закона да бъде прилаган за всички 28 държави от ЕС. Така на практика евродепутатите се опитаха да пробутат на Европа оцветената в шопско-турско-цигански нюанси нашенска поговорка "Каквото за всички, това и за гол Хасан".

Да де, но на всички нас ни е ясно, че колкото между гол Хасан от Столипиново, Ханс от Берлин и Хенк от Амстердам разликата е от небето до земята, толкова и съдебните ни системи са различни по своята ефективност. И да се опитваме да пробутваме евтини номера за справедливост на европейските ни партньори, докато нашенската Темида продължава да затъва в скандали и разврат, най-малкото не е честно.

Добре че в Брюксел се намираше и прочутата Моника Маковей - бивш прокурор, адвокат, правозащитник, министър на правосъдието и най-вече съдебен реформатор, благодарение на чиито усилия днес в ЕС за румънската съдебна система се говори с уважение и респект. Единствено тя призова мониторингът над България и Румъния да продължи. "Този механизъм трябва да се прилага до решаването на проблемите и ние като евродепутати и граждани на тези страни трябва да помолим компетентните органи да изпълнят препоръките, защото този механизъм е в служба на гражданите, не на политиците", заяви Маковей.

Реформаторката простичко обясни очевидната причина политиците да напират мониторингът да отпадне: "Политиците не желаят да бъдат осъдени, разследвани, не желаят да конфискуват имуществото им. Политиците се защитават, обещават да приемат законодателство, че ще назначат професионални и независими прокурори, но същевременно виждат, че техните незаконно придобити имущества са застрашени", разкри Маковей.

В този смисъл беше и основното заключение след срещата на Съвета на ЕС тази седмица. България има още да догонва в реформите, особено в освобождаването на правосъдието от политически влияния, при преобразуването на Висшия съдебен съвет и приемането на закон за борба с корупцията и създаването на силна институция, която да го прилага, призова Съветът. Препоръките му бяха България да се съсредоточи върху решаване на спора за политическото влияние върху съдебната система и въпросите на почтеността, свързани с назначенията. Както и върху нуждата да се подобри наблюдението и отстраняването на недостатъците и ефективното изпълнение на съдебните решения. Съветът подчерта и трудностите при постигането на устойчиви резултати в областите на борбата с корупцията и с организираната престъпност. И отново коментира необходимостта от независим анализ на прокуратурата.

Заключенията и препоръките на Съвета на ЕС със сигурност не са останали тайна за главния прокурор Сотир Цацаров, който също бе в Брюксел за участие в конференцията на тримата евродепутати. Очевидно Съветът настъпи Цацаров по корупционния мазол, тъй като обвинител №1 страстно защити ведомството си от атаката за липса на резултати в борбата с корупцията.

По стара традиция Цацаров се опита да стовари вината за това върху МВР, ДАНС и всички институции, компетентни да разследват корупцията по високите етажи на властта. "Защо не установите действията на колко министри са били подадени към прокуратурата? Ако попитате и тази цифра ви впечатли, елате и ми кажете. Ако ви кажат, че няма, не ми казвайте къде ви е борбата с корупцията по високите етажи", изригнал обвинител №1 по време на дискусията в Европарламента. "Главният прокурор се оказа виновник за разделянето на България от Румъния, преди България и Румъния да бъдат изобщо разделени. Така е удобно, това показва колко сме разединени", обобщил Цацаров.

Да припомним, че това разединение "измъчва" обвинител №1 още с появата на последния доклад на ЕК. Тогава в специално съобщение прокуратурата си посипа главата с пепел, признавайки, че "констатацията за бавен напредък и липса на солидни резултати по тези направления не може да бъде оспорена". И отново призова всички институции да положат допълнително усилия.

На конференцията в Брюксел стана ясно, че освен основните заподозрени - МВР, ДАНС, БОРКОР и т.н., за критиките в последния доклад е бил виновен и представителят на Европейската комисия в България Юри Тавание. Известно е, че той върши експертното наблюдение на работата на нашата съдебна система. Според Цацаров обаче Тавание си гледал работата през пръсти, не се срещал редовно с представителите на съдебната власт у нас. И по тази причина наблюденията му явно не са коректни. Според Цацаров същото съмнение важи и за източниците на информация,  които групите за наблюдение от ЕК използвали у нас. Сред експертите, които ни посещават, има изключително подготвени хора, но има и такива, за които това изобщо не може да се каже, е позицията на главния прокурор.

Конференцията за отпадането на мониторинга изпълни своите политически цели, но не допринесе с нищо за развенчаването на представата на европейските ни партньори за България като държава на мафията и корупцията. Професионалната тежест на главния прокурор Сотир Цацаров, на която организаторите се надяваха да наклони везните, също не помогна. Напротив, дори и независимият обвинител №1 си позволи да говори политически. Цацаров заяви, че докладите на ЕК се използват като инструмент за политическо противопоставяне. Според него така се прави спекулацията, че ако някой иска прекратяване на мониторинга, значи той е за запазване на статуквото, а който е против е борец срещу корупцията и мафията.

"Закачката" на Цацаров с ДСБ и с Гражданския съвет на Реформаторския блок, които се обявиха против инициативата на евродепутатите за отпадане на мониторинга, е очевидна. Както те вече заявиха, това искане цели запазване на статуквото в правосъдието и вътрешния ред, което Брюксел от години подлага на критики, но реални мерки за напредък така и няма.

Споменавайки мониторинга като повод за политическо противопоставяне, обвинител №1 обаче изпада в ролята на хубавата Елена, която от висините на крепостните стени следи развоя на битката между гърци и троянци. Очевидно е, че Менелай и Парис с всички сили и средства са се борили, за да спечелят хубавата Елена. Страстта в тази история била толкова голяма, че след края на Троянската война Менелай си прибрал Елена, въпреки забежката й с Парис.

В нашенската Троянска война страстта и желанието за притежание на съдебната система също са горещи. И е дяволски права Маковей, намеквайки, че политиците са прелъстителите на Темида. Явно и самата Темида не се дърпа особено, осъзнавайки, че това съжителство предлага непознати удоволствия и облаги. И не е нужно нечие чуждо око да наднича в общото им ложе.

Ето защо всякакви там мониторинги и доклади не са необходими. Както посочи шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, механизмът за наблюдение е пилотен проект, който вече е приключил експериментирането си в България и Румъния.

Експериментът обаче не е приключил и единствената ни надежда е той да продължи. Защото изобретателността в борбата за запазване на статуквото е изключителна. Случайно или не, но точно по време на дискусията за мониторинга главният прокурор сподели идеята си всеки сайт да осигурява пълна възможност за идентификация на хората, които коментират прочетеното, за да могат засегнатите да си търсят правата.

Дори идеята на Цацаров да е с добри подбуди, нека да си представим само за миг до какво ще доведе тя, ако законодателят я облече в текст, гласува я и й придаде сила. Ето тогава ще изпитаме на собствен гръб вярна ли е мъдростта, че пътят към ада е покрит с добри намерения...

Facebook logo
Бъдете с нас и във