Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ФБР ни потупа по рамото

Българските антимафиоти бяха потупани по рамото от шефа на ФБР Робърт Мълър, който при визитата си в Главна дирекция Борба с организираната престъпност в четвъртък (8 декемви) обяви, че ГДБОП е един от най-важните партньори на ФБР в региона.


Два дни преди височайшето посещение антимафиотите удариха група български хакери, които източвали парични фондове в САЩ. Арестувани бяха трима души, които били изключителни спецове в областта на високите технологии. ФБР отдава голямо значение на ГДБОП, каза Мълър на шефа на дирекцията главен комисар Станимир Флоров.


Според директора на ФБР предстоят добри дни за сътрудничеството между двете структури. Американците предвиждат да се увеличи потенциалът на бюрото в България. Това означава, че тук ще бъде командирован агент на ФБР, който ще работи съвместно със сектор Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт. Именно този сектор беше в основата на последната успешна акция на ГДБОП срещу групата хакери.


Киберпрестъпността продължава да бъде приоритет в работата на дирекцията и ФБР, заявиха двамата директори. Изявлението им подкрепя изказаната вече от вътрешния министър Цветан Цветанов позиция на конференцията по този въпрос в Лондон през ноември. Според Мълър кибер престъпността продължава да бъде голяма заплаха и трябва да й се отделя по-голямо внимание.


Високата оцента на ФБР за българските служби прозвуча и при срещата на Мълър с премиера Бойко Борисов в четвъртък. След Леон Панета, Съливан, сега Мълър - основните директори на големите американски служби и централи, бяха на двудневни посещения в България и пред мен заявиха, че България е един от най-добрите им партньори в операциите, които се провеждат, заяви той.


Според министър-председателя от 2012 г. ГДБОП вече ще е на разположение на агенти от ФБР, които ще окажат подкрепа на звеното, отговарящо за противодействие на кибер престъпността. От бюрото за разузнавана на САЩ са замислили и спецкурс за български антимафиоти, които ще бъдат обучени на последните тънкости в областта. Обучението е съвместна инициатива на американското посолство и на Фондация Америка за България, които са учредили академия за обучение на полицаи, следователи, прокурори и съдии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във