Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ФБР разби BG-банда във Вегас

Организирана престъпна група, съставена от българи и занимаваща се с измами и кражби на автомобили, разби Федералното бюро за разследване (ФБР) в района на Лас Вегас и Финикс, съобщиха световните и местните медии. Нашенците са успели да измамят американските търговци с около 1.6 млн. долара за времето от пролетта на 2008 г. досега.
Българите са общо единайсет човека и срещу тях федералният съд е повдигнал три отделни обвинения. Разследването на ФБР е продължило две години. Засега бюрото отказва коментар, тъй като агентите продължават издирването на още заподозрени лица.
Един от главатарите на престъпната групировка, състояща се от няколко банди, е 58-годишният Димитър Димитров, американски гражданин, който живее в Лас Вегас заедно със съпругата си Верка. Срещу него и срещу още петима други - Драгомир Тасков, Боян Георгиев, Росен Даскалов, Юлиян Милушев и Николай Младенов, е повдигнато обвинение в конспирация, измами и участие в мрежа за кражба на коли и транспортирането им до Източна Европа с кораби през Атлантика. Най-малко 12 дилъри са били измамени в Южна Невада, а двама - във Финикс. Част от отмъкнатите коли са се появили в Ню Йорк, Илинойс, Калифорния и Джорджия.
Освен това тарторът Димитров и още четирима негови сподвижници са източвали банкови сметки с фалшиви карти - поминък, широко разпространен сред българите в Европа и отвъд Океана. Имената на останалите съучастници са Ангел Йорданов, Данаил Чанев, Брайън Джонсън и Стефан Георгиев. За тях е установено, че са откраднали номерата на банкови сметки и PIN-кодове и са източили близо 700 000 долара от банкомати в града на хазарта. Бандитите са извличали информацията с популярните вече приспособления скимър, които се прикачат към АTM-автоматите. В последните години властите в САЩ са се видели в чудо от банди за източване на банкомати, съставени главно от хора от Източна Европа, пише електронният сайт Лас Вегас ривю.
На заседание във федералния съд в понеделник (24 май) помощник-прокурорът Катлийн Блис заяви, че ФБР е получило информация от българските служби, че Димитров е позната фигура от подземния свят в България. Освен за него федералното бюро е получило информация и за други членове на престъпната група. По време на съдебното заседание в понеделник се разбра, че българските власти са поискали Димитров да бъде екстрадиран, за да бъде съден за изнасилване на две рускини през далечната 1998 година. Щатските обвинители обаче не са склонни, защото според тях това ще е огромен риск - Димитров може да избяга при прехвърлянето му през Океана.
Прокурор Блис се позова на запис на телефонен разговор на Димитров, в който той се заканва, че ако някой свидетелства срещу него, ще го залее с бензин и ще го изпече като на барбекю. Според адвоката на Димитров Тод Левентал обаче записите от специалните разузнавателни средства не са меродавни, особено когато се превеждат, в случая от български на английски. Няма твърди доказателства, че той е склонен към насилие, каза Левентал.
В крайна сметка съдът реши от Димитров да бъде поискана парична гаранция от 100 000 долара и да му бъде поставена гривна за електронно наблюдение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във