Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Феникс удари канал на кока през Карибите

Антимафиоти от отдел Наркотици в Главна дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП) са в основата на успешна международна операция срещу трафика на кокаин от Южна Америка за Европа. Според лаконично съобщение на МВР, в рамките на спецоперацията Феникс, действа съвместен екип с българско участие за разследване на трансгранична организирана престъпна група за трафик и разпространение на големи количества кокаин.


Разследването се координира от Европол, като в него са включени представители на спецслужбите от България, Швеция, Чехия, Испания, Словения, Великобритания, Уругвай и американската агенция за борба с наркотиците (ДЕА). Екипът е установил, че част от участниците в групата пребивават на територията на България, Швеция, Чехия, Испания, Словения и Уругвай.


На 14 юни тази година чешката полиция е арестувала в Прага и Острава осем души от интернационалната група за наркотрафик. Те се опитвали да прехвърлят 1.2 т кокаин с кораб в Европа. В квартирите на заподозрените спецполицаите открили 400 грама висококачествен кокаин, голямо количество бижута, огнестрелно оръжие, около 700 000 крони, различна друга валута, два автомобила Хюндай и Мерцедес. Още 14 души от групата са били задържани по същото време при операция Феникс в Словения.


Арестите в Чехия и Словения са станали възможни след показания на съучастници на трафикантите, които са били разкрити в началото на 2012 година. Антимафиоти от ГДБОП подали тогава информация в Европол за голяма пратка кокаин от Южна Америка към Европа. Според сигнала пратката се намирала на яхта, плаваща в района на остров Мартиника, разположен в източната част на Карибско море. От Европол информацията е била препратена към френски военни кораби, които се намирали най-близо.


След шестдневно издирване на 6 януари 2012 г. френската фрегата Льо Вентоз прихванала на около 300 мили от бреговете на Мартиника две ветроходни яхти. Съдовете били спрени за проверка, при която в едната яхта са открити над 1.2 т кокаин. Французите задържали общо седем души, намиращи се на двата съда, които плавали близо един до друг. Натъпканата с кока яхта плавала под британски флаг, а другата - под испански.


Според информация от чешката служба за борба с трафика и разпространение на дрога операция Феникс е стартирала още през декември 2009 г., с участието на агенти от ДЕА, Словения, Испания, Швеция, България Уругвай и Чехия. От тогава до сега в акцията са арестувани общо 30 души, сред които няма българи. Според чешката спецслужба операция Феникс се смята за приключила, макар че според спецполицаите е възможно някои от членовете на групата все още да се намират някъде в Южна Америка. От ГДБОП обаче заявяват, че работата по разследването продължава.


Още когато крилете на Феникс са били все още неукрепнали, край бреговете на остров Мартиника е заловена голяма пратка кокаин. През 2010 г. френските служби хванаха яхта с 1.39 т кока на стойност над 83 млн. евро.


Една година по-късно, на 28 април, в района беше заловена още една пратка от 480 кг кока, този път пренасяна от известния български ветроходец Димитър Топалов (53 г.). Той ще прекара следващите 20 години от живота си в затвор във френската отвъдморска територия, след като беше заловен с яхтата си Бялата лястовица, натъпкана с кока. На яхтата се намирал и разградчанина Пламен Василев.


Френските служби проследили техния плавателен съд и с помощта на записани разговори и видеокамери и разобличили българите, като ги обвинили, че участват в канал за наркотрафик от Латинска Америка за Европа.


В края на 2010 г. Топалов завършил участието си в регатата Пътят на ромадо Гваделупа. През януари следващата година той трябвало да се отправи за Азорските острови, за да си прибере яхтата. Според неофициална информация спецслужбите на България, Испания и Франция са контролирали цели шест месеца движението на Бялата лястовица на Топалов. Пътят на яхтата минавал от Словения през Азорските и Канарските острови, след което стигнала до Тринидад и Тобаго, където Топалов и Василев отседнали в хотел. Според спецполицаи именно там те са получили поръчката за пратката. Когато се отправили на плаване, на 200 мили южно от Гваделупа двамата прибрали десет чувала от белия прах, които били вързани за шамандури и хвърлени там от венецуелски контейнеровоз. Двамата получили авансово 30 000 евро, за да прехвърлят стоката до територията на Испания. Според запознати операция Феникс е стартирала именно с тоталния контрол върху българската яхта Бялата лястовица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във