Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Фидосова до гуша в нов скандал

Съпредседателката на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова изпъкна в центъра на нов скандал. В петък(4 януари)председателката на старозагорското сдружение Справедливост за хората Недялка Димитрова се оплака от мутренски набег. Неизвестни изпочупили прозорците на магазина й за дрехи, след като в последните дни била заплашвана с есемеси да си затваря устата. А дошлите на място полицаи прекратили разследването, щом чули за какво става въпрос.


Стандартната на пръв поглед случка се оказа с дълга опашка. Димитрова свърза нападението директно с Фидосова и припомни разкритията, които направи в средата на декември за мечешките методи, използвани от маститата партийка в процедурата по избора на новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). С помощта на разследваната и осъждана за ДДС-измами Людмила Събева Фидосова обсебила сдружението, за да подсили впечатлението за публичност и прозрачност на вота. Тя продиктувала на Събева въпросите, които сдружението зададе уж от свое име на кандидатите за членове на съвета от парламентарната квота. Тя била вдъхновител и на декларацията на неправителствената организация в подкрепа на вътрешния министър Цветан Цветанов. Преди това класната на ГЕРБ издиктувала и писмото до председателката на парламента Цецка Цачева, с което сдружението иска да бъде включено в процедурата по изслушване и избор на новия ВСС. Недялка Димитрова беше в Народното събрание по време на изслушването. Твърденията й подкрепи и Станка Димитрова, съосновател на Справедливост за хората и пряк свидетел на действията на Фидосова.


В началото на април м.г. на среща с медиите представители на сдружението заплашиха да вдигнат бунт, ако не се прекратят порочните практики и корупционните схеми в полицията, съда и прокуратурата. Тогава Събева се обяви за една от потърпевшите и съобщи, че организацията е изпратила писмо до правосъдния министър с искане за цялостна проверка на оправдателната присъда срещу лихваря Илко Илиев. Събева се закани дори, че ще превърне Стара Загора във втора Катуница. Тогава стана ясно, че сдружението е в процес на регистрация и обединява 506 души от страната - все загубили имоти, коли, пари от сделки с лихвари.


Събева така и не станала член на сдружението, но била много активна и постепенно поела лидерската роля, изземвайки функциите на председателката Недялка Димитрова. Направила дори опит да я изхвърли от организацията чрез фалшиво заседание на управителния съвет. Демонстрира връзки с високопоставени прокурори и съдии от Стара Загора. Твърдяла, че е жертва на имотната мафия в града. Но кандидатствала в сдружението от името на сдружението на търгове за придобиване на имоти.


Притеснено от активността на Събева, ръководството на организацията направило проверка, от която се разбрало, че тя е със солидно криминално досие - 17 досъдебни производства и 4 присъди за източване на ДДС. Събева изкупувала фирми, подправяла документи, подписвала чужди лица без тяхното знание, в резултат на което присвоила ДДС на обща стойност около 30 млн. лева.


Оказва се че именно Събева е направила и връзката с Фидосова. През октомври, 2012 г. тя заявила на Недялка Димитрова, че Фидосова избрала тяхното сдружение за процедурата по изслушване на кандидати за ВСС. Председателката на отговорната за изслушването правна комисия определила дори кои представители на сдружението да отидат в София, но сред тях нямало нито един негов член освен председателката му Недялка Димитрова. Другите трима били криминално проявени. Събева пък разговаряла през ден с кмета на Стара Загора и поддържала редовна връзка с вътрешния министър Цветанов.Пред журналисти в Народното събрание тя заяви, че обвиненията, по които е осъдена, са измислени, а присъдите - несправедливи. В разгара на подготовката за изслушването боркинята за справедливост съобщила на Димитрова топновина - за парламентарните избори сдружението щяло да получи 5 млн. лв., с които да купи 10 хил. гласа, а остатъка да разпредели помежду си. След отказ на Недялка Димитрова да приеме офертата последвал скандал. Председателката на сдружението алармира за измамната дейност на Събева, а тя отвръща със заплаха, че ще й търси съдебна отговорност.


Ако изнесеното от Недялка Димитрова е вярно, Фидосова би трябвало вече да е изхвърчала от всичките си постове и срещу нея да има разследване по няколко текста от Наказателния кодекс. Но как да стане това, като никой не смее да разследва Фидосова? Кой направи разследване по разкритията на арендатора Светослав Илчовски, които доведоха до ареста на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов? Аврамов го отнесе, като получи обвинение, но изглежда целта беше да се запази Фидосова и стройната схема за изсмукване на пари в полза на управляващите. Депутатът, сочен за протеже на Фидосова, изнудвал Илчовски във връзка със земи край родната й Монтана, съветвайки го да си решава по-големите си проблеми в Сърбия, като дава тлъсти суми на съпруга на Фидосова, който е сърбин. А още по-големите суми трябвало да се дават на друг активист на ГЕРБ. Всичко това приключи с коментар на Фидосова, че обвиненията на Илчовски са несериозни и че тя ходи в Сърбия един-два пъти в годината за по няколко часа - преди Коледа и на празника на семейството. Честна пионерска!


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във