Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ФИЛЧЕВ ИЗБЯГА И ОТ КАЗАХСТАН

Само за седмица новоизпеченият посланик на България в Казахстан Никола Филчев успя два пъти да направи за резил Президентството, Министерският съвет, Министерството на външните работи, съдебната система и журналистическата гилдия. Веднъж, като избяга по терлици от България и от Софийския военноокръжен съд чак в Казахстан. И втори път, като избяга от Казахстан (чудно от кого ли?) и се скри в София така, че дори и той самият не знаеше къде е.
Началото бе на 14 юни, когато Филчев отлетя за столицата на Казахстан през Истанбул. На другия ден бившият главен прокурор трябваше да бъде разпитан от Софийския военноокръжен съд по делото Бръмбаргейт. След като Филчев не се яви, съдия Стефан Илиев го глоби с 500 лв., обяви го за общодържавно издирване и задължи външния министър да осигури присъствието на своя служител на следващото заседание (насрочено за 21 септември).
На 16 юни откъм Италия избухна гигантският скандал с главно действащо лице Виктор Емануил, първия братовчед на Симеон Сакскобургготски (подробности - на стр. 8). На 19 юни се разбра, че и Филчев има пръст в случая, защото е крил прокурорската преписка за т. нар. Царска болница цяла година и половина. Между другото тази преписка бе включена в доклада от ревизията на прокуратурата, оповестен на 12 юни. Доскоро обаче никой не й обръщаше внимание.
На 20 юни, вторник, премиерът Сергей Станишев обясни, че БСП се е борила срещу сделката с Царската болница още преди година и половина и че Никола Филчев е проблем на онези, които са го назначили за главен прокурор през 1999 година. Тоест - на СДС и ДСБ, преките наследници на управлявалата по онова време ОДС. Същия ден се чу, че посланик Филчев е изчезнал от Казахстан, но никой не знае къде се намира той.
В сряда, 21 юни, министърът на външните работи Ивайло Калфин се срещна с главния прокурор Борис Велчев, за да обсъди някои актуални проблеми около следствието срещу Виктор Емануил (и, евентуално - Симеон Сакскобургготски). На излизане от тази среща Калфин се опита да изпревари въпросите и набързо успокои медиите, че в посолството ни в Казахстан е изпратена призовка за Никола Филчев и той вече е редовно призован за заседанието през септември. За неприятна изненада на министъра репортерите съвсем не се впечатлиха от това изявление, защото всъщност искаха да го питат друго: Вярно ли е, че Никола Филчев се е върнал в България инкогнито и без разрешение? Стреснатият Калфин се опита да се измъкне от деликатната ситуация, като разясни механизма за връщане на дипломати в родината: Процедурата изисква посланикът да пусне молба до външния министър и той да му разреши напускането на страната, в която се намира. Ако тази процедура не бъде спазена, това е достатъчно сериозно нарушение. А след като Никола Филчев не е депозирал такава молба, значи той е на новото работно място.
Че Филчев съвсем не е на работното си място, министърът разбра само няколко минути по-късно, след като колегата от БТА Димитър Абрашев го принуди да изслуша запис на интервюто му с бившия главен прокурор, взето по телефона същата сутрин. Въпреки сериозността на чутото (пълния текст на удивителното интервю публикуваме отделно) Ивайло Калфин успя да запази самообладание и в типичен за високата дипломация стил обясни на шашардисаните репортери следното: Ако има нещо, което нарушава реда и работата на журналистите, това, което мога да направя като министър, е, когато имам законово основание, да предприема мерки. Има някакъв ред в държавата и ви предлагам да не си пускаме записи. В случая аз разчитам на формалните и юридическите термини, но ако говорим в морални категории, може би бихме стигнали до едно и също мнение накрая.
Понеже журналистите правилно разгадаха какво се крие зад тези сложни фрази, те контрираха със съвсем директен въпрос: Вие одобрявате ли поведението на Никола Филчев? Тук вече Калфин съблече кожата на дипломат и отговори като изпитан партиен боец: Засега няма никакви основания за отзоваването на Никола Филчев от поста посланик на България в Казахстан. Такава процедура може да бъде стартирана само ако той направи сериозни нарушения в страната приемник или в България, а такива няма!
По-късно същия ден се разбра, че на Никола Филчев действително му е простено всичко - дори и самоволното напускане на дипломатическата ни мисия в Казахстан. Според съобщението, разпратено до медиите, Ивайло Калфин веднага е поискал обяснение от г-н посланика в Казахстан за поведението му. А г-н посланикът веднага е обяснил на шефа си, че се е озовал в България по неотложни семейни причини и му се налага да излезе в отпуск. След това г-н посланикът се е извинил на г-н министъра и... толкоз.
Но и това не се оказа последната истина. В четвъртък привечер (22 юни) стана известно, че бившият главен прокурор бил в Швейцария. Освен това откъм външно министерство пропълзя вестта, че Ивайло Калфин все още не се е срещнал с Филчев и затова доста сериозно обмислял варианта да го накаже дисциплинарно.
Също в четвъртък, но два часа преди полунощ, гръмна вестта, че Никола Филчев изобщо не е бил в Швейцария, защото се прибирал с полет от Франкфурт. Аерогара София тутакси се оказа обсадена от журналисти, телевизионни камери и фоторепортери, но и този път бившият главен прокурор се оказа по-съобразителен, защото... никой не го видя да излиза от никъде.
За сметка на това обаче в петък сутринта, още с първото си кафе за деня, цяла България разбра, че президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев и външният министър Ивайло Калфин нямат никакво намерение да уволнят Никола Филчев за своеволията му.
Ех, дай Боже, всекиму такива работодатели като на Никола Филчев - с широки и добри сърца, които не се интересуват нито от квалификацията на човека, нито от свършеното на предишната му месторабота. Пък и защо ли да се интересуват? Да не би парите за заплатата на бившия главен прокурор и за посланическите му екстри да излизат от джобовете на Георги Първанов и Сергей Станишев?

Facebook logo
Бъдете с нас и във