Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ФИЛЧЕВ ОСТАВИ СОФИЯ БЕЗ ГРАДСКИ ПРОКУРОР

Мандатът на главния прокурор Никола Филчев свършва така, както започна - с разправа с подчинените му прокурори. Този път на мушка е градският прокурор на София Бойко Найденов.
Във вторник (17 януари) Филчев е издал заповед, с която командирова прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Камен Ситнилски в Софийската градска прокуратура за и.д. шеф на държавното обвинение на столицата, докато Бойко Найденов не се върне от болнични.
Още същия ден заместник градският прокурор Николай Кокинов представил на целия екип Камен Ситнилски и обяснил, че той ще ръководи прокуратурата, докато титулярът не се върне на работа. Проверка на Параграф 22 установи, че след като видял целия наличен състав, Камен Ситнилски се настанил в кабинета на Найденов и свикал ръководителите на отдели в СГП на съвещание. Освен това ръководството на ВКП е забранило на градския прокурор - Найденов, достъп до кабинета му.
Заповедта на главния прокурор противоречи на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и всеки уважаващ себе си магистрат би трябвало да откаже да я изпълни, заяви във вторник пред Параграф 22 Бойко Найденов.
От Върховната касационна прокуратура съобщиха, че в разпореждането си за командироване на Ситнилски Никола Филчев се е позовал на чл.120 от ЗСВ, който гласи: При служебна необходимост апелативните прокурори и окръжните прокурори - за своите райони, и главният прокурор - за цялата страна, могат да командироват прокурори при условията на чл. 55, 62, 70, 78, 83 и 94.
Никъде в тези разпоредби не се споменава, че може да се командирова човек, който да изпълнява временно длъжността административен ръководител на съответното звено.
Юристи припомниха, че заповедта на Никола Филчев противоречи на чл. 125а, ал.3 от ЗСВ: Административният ръководител във всички случаи на отсъствие възлага с писмена заповед на един от заместниците си да изпълнява функциите му или част от тях. Когато административният ръководител не е определил свой заместник, функциите му се изпълняват от един от заместниците му по старшинство.
Пред Параграф 22 Найденов заяви, че е определил кой да го замества, но не пожела да уточни името му.
Скандалът около градския прокурор тръгна на 12 януари, когато в столичен всекидневник бе публикувана информация, че той е продал кола с пренабити номера на рамата. В същия брой е публикувано и мнението на Бойко Найденов за случая. На 29 декември вечерта заместник главният прокурор Митьо Марков, в присъствието на прокурорите от ВКП Трендафил Трайков и Спартак Дочев, настойчиво ме поканиха да подам оставка. Такова било решението на ръководството, разказа градският прокурор. Според него атаката е започнала, след като е отказал да оплюе депутат в телевизионно предаване.
На 30 декември Бойко Найденов депозира молбата си за оставка във Висшия съдебен съвет (ВСС), но впоследствие размисля и на 9 януари я оттегля. Веднага след това обаче отново е привикан на разговор от заместниците на главния прокурор - Христо Манчев и Митьо Марков. Двамата се възмутили, че Найденов не следвал линията на ръководството, а излязъл в отпуск по болест.
Шест дни след публикуването на информацията заместник главният прокурор Митьо Марков най-накрая реши да се защити. В сряда (18 януари) той обяви, че казаното от Бойко Найденов пред медиите въобще не отговаря на истината. Не става дума за подаване на оставка. Доколкото знам, градският прокурор два пъти е подавал молби за повишаване на длъжност завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура. Но после ги е оттеглил. Тогава чак се срещнах с него в моя кабинет, за да чуя мотивите му за отказа да бъде повишен. Второ, не съм му оказвал натиск да подава оставка, заяви Марков.
Той отрече да има скандал между ръководството на прокуратурата и Бойко Найденов. Мотивира се с думите, че молбата на Найденов за повишение е била одобрена от Никола Филчев. Главният прокурор дори бил написал предложение за това, защото във ВКП ще се създават специални отдели за борба с корупцията и имали нужда от хора като Бойко Найденов. Но не стана ясно дали това предложение е било внесено във Висшия съдебен съвет (ВСС) за гласуване.
Що се отнася до съмнението, че Филчев е нарушил Закона за съдебната власт, Марков заяви, че той позволява да се командироват прокурори на различни постове и длъжности. В Софийската градска прокуратура има важни дела и надзорът върху тях се осъществява от ВКП. Камен Ситнилски е много добре запознат с работата на СГП и той би се справил с решаването на проблемите там, обясни Митьо Марков.
Въпреки твърденията на Марков сред магистратите в Съдебната палата се говори, че сегашният главен прокурор подготвя смяната на шефа на Софийската градска прокуратура (СГП). Според юристи това е практически невъзможно.
В Закона за съдебната власт пише, че всички ръководители на прокуратури са с петгодишен мандат и са несменяеми. Нещо повече, в него изрично са посочени причините, поради които може да се иска отстраняването на някой началник (чл.125в, ал.1 от ЗСВ). И те са: при изтичане на мандата, навършване на 65 години, подаване на оставка, влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си в продължение на повече от шест месеца и тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.
Възможни са и два варианта за отстраняването на Найденов от поста градски прокурор на София. Първият е, ако му се образува дисциплинарно производство във Висшия съдебен съвет, например за неизпълнение на служебните задължения. Вторият вариант е, ако самият Найденов бъде принуден да подаде молба за повишаване (какъвто опит вече е направен). Защото той не може да бъде повишен без неговото изрично съгласие, каквато е презумпцията на несменяемостта на магистратите. Засега и двете хипотези са малко вероятни. Защото Найденов отказва отново да подава молба и защото ръководството на прокуратурата здраво ще трябва да поработи, за да установи, че той не е изпълнил някое свое служебно задължение, и да образува дисциплинарно производство срещу него.
Така че Бойко Найденов засега остава на поста си градски прокурор на София и сигурно ще се задържи там до края на мандата на Филчев. Защото не се знае дали наследникът му ще избере същата линия на поведение...

Facebook logo
Бъдете с нас и във