Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ФИЛЧЕВ ПОСЕГНА КЪМ ЧЕРЕШКАТА НА ЛУЧАНО

За никого не е изненада, че няколко месеца след изборите главният прокурор Никола Филчев предприе индиректна атака срещу членове от правителството на Симеон Сакскобургготски. Това вече е негов характерен маниер на поведение.
Истина е, че в момента НДСВ участва в управляващата коалиция, но е по-скоро партньор, който в повечето случаи се мотае в краката на БСП и я препъва, вместо да я тласка напред. Освен това се задават избори за главен прокурор, така че трябва да се угоди на червеното мнозинство - дори само за да не се появи на най-високия пост в държавното обвинение някой последовател на Филчев.
Междувременно след Соломон Паси и Милен Велчев сега на топа на устата е бившият спортен министър Васил Иванов-Лучано. Че няма следствено дело срещу него е повече от ясно, защото той е защитен с депутатски имунитет. Затова хората на Никола Филчев образуваха две следствени дела заради сделки със спортни обекти срещу приближени на Лучано.
В понеделник (28 ноември) държавното обвинение официално съобщи, че Софийската градска прокуратура е образувала следствено дело срещу изпълнителните директори на държавните фирми Олимпика ЕАД и Национална спортна база ЕАД по чл. 219, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК). Въпросният текст гласи: Длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до пет хиляди лева.
Според прокуратурата длъжностните лица са нарушили закона при внасяне на движимо и недвижимо имущество от капитала на посочените държавни дружества Олимпика и НСБ като апортна вноска в капитала на Спорт хотелс Олимпика България АД (хотелът на Българския спортен тотализатор в Златни пясъци) и Комплекс Сердика БГ АД (колодрумът в Борисовата градина).
Акционер във фирмите Спорт хотелс Олимпика България и Комплекс Сердика БГ с по 50% е частното дружество Проект строй груп, зад което стои Делян Пеевски, син на доскорошната директорка на тотото Ирена Кръстева. Преди около три седмици той бе назначен за заместник-министър по бедствията и авариите.
Скандалът с апорта избухна преди две години. Тогава за първи път се чу и за фирмата Проект строй груп. На 14 юли 2003 г. тази фирма с помощта на Васил Иванов слага ръка на зала Универсиада и на хотела на тотализатора в Златни пясъци. И двата обекта са внесени от спортното ведомство като апортни вноски в дружества, контролирани от Проект строй. Впоследствие се оказва, че строителната фирма е собственост на 25-годишната Маргарита Донкова - секретарка в електронното издание Новото време, ръководено от... Делян Пеевски. Става ясно също, че Проект строй е било регистрирано на един и същи адрес с младежката организация на НДСВ, оглавявана от Пеевски.
В края на март 2004 г. прокуратурата образува проверка за продажбата на залата и на хотела в черноморския курорт. Държавното обвинение се самосезира за тези две сделки от публикации в медиите, но... не открива извършени нарушения.
А от пръв поглед е ясно, че такива има, защото към Закона за приватизация и следприватизационен контрол от март 2002 г. има приложен дълъг списък на забранени за приватизация обекти. Националната спортна база и фирма Олимпика, чиято собственост са зала Универсиада и хотелът на Златни пясъци, фигурират в този списък. Тогава Лучано обясняваше, че смесените дружества са създадени, защото държавата не отпуска средства за извършване на ремонт и реконструкция на тези обекти.
По същата схема през 2004 г. в смесеното дружество Комплекс Сердика БГ е вкаран и столичният колодрум, разположен на 25 дка в Борисовата градина. Впоследствие обаче тази сделка е развалена.
Според информационната система Дакси по време на сключване на сделките изпълнителен директор на НСБ е бил Марио Примджамов (той бе уволнен на 16 ноември тази година от шефката на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева), а според последната информация от Държавен вестник и до ден днешен Олимпика се ръководи от Любомир Лазаров, който е поел поста в началото на 2002 г. от Ирена Кръстева.
В съобщението на прокуратурата от понеделник (28 ноември) се казва, че е образувано още едно следствено дело - този път срещу длъжностни лица от областната управа в София. Следствието се води по чл. 283а, т. 2 от НК за длъжностни престъпления, свързани с приватизацията, продажбата, даването под наем или аренда, както и внасянето в търговски дружества на държавна, общинска и кооперативна собственост, както и на собственост на юридически лица. Наказанието е от една до три години затвор.
На 27 юли тази година Люсиен Ковачев, тогавашен и.д. областен управител на София, а сега заместник на областния управител Тодор Модев, продава 20 декара земя (теренът, върху който е изградена зала Универсиада) за... скромните 1.6 млн. лв. пак на частното дружество Проект строй груп. Въобще накъдето и да се обърне човек, все на 25-годишния Пеевски попада.
Съобщението на прокуратурата завършва с информацията, че срещу вещите лица, извършили оценка на апортираните обекти и на земята, също се води следствено дело по чл. 291, ал. 1 от НК (Който като вещо лице пред съд или пред друг надлежен орган на властта устно или писмено съзнателно даде невярно заключение, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.)
Сигналът за сделките подаде на 15 ноември председателят на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева. Тогава прокуратурата започна проверка, а две седмици по-късно тя прерасна в две следствени дела. Градският прокурор на София Бойко Найденов заяви за Параграф 22, че по тези дела работят около 50 души и се надява разследването да приключи в срок.

Докато Софийската градска прокуратура се занимава със спортни сделки, Софийската военноокръжна пък подхвана полицията. Пак в понеделник (28 ноември) бе съобщено, че започва проверка за нарушения, извършени в Национална служба Гранична полиция.
От прокуратурата уточниха, че МВР е изпратило на обвинителите в пагони резултатите от финансова ревизия, извършена в службата. Според материалите Национална служба Гранична полиция не е изградила функционална и ефективна действаща система за пропускане, осъществяване на паспортно-визов контрол и регистриране на влизанията с държавни таксови марки на турските граждани при транзитното им преминаване през България.
Заради занижения контрол значително са ощетени финансовите интереси както на държавата, така и на МВР.
Скандалът около Гранична полиция бе раздухан на 25 ноември от депутата от ДСБ Атанас Атанасов. Той огласи данни, според които в периода от 17 април 2003 до 31 май 2005 г. има 350 892 влизания на турски граждани в България, за които не са събирани държавни такси за транзитно преминаване и не са продавани държавни таксови марки. Стойността на несъбраните такси възлиза на 13 725 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във