Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ФИЛЧЕВ ЗАБИ ОЩЕ ДВЕ КРОШЕТА НА СОФИЯНСКИ

Хитро постъпи главният прокурор Никола Филчев. За два дни той бомбардира Народното събрание с три искания за сваляне на имунитета на Стефан Софиянски. В понеделник (24 октомври) обвинител № 1 посегна към неприкосновеността на кмета по повод на сделката за Бизнесцентър Гурко 1, а във вторник (25 октомври) - за продажбата на Милениум център и за предоставяне на общински терени в местността Погребите срещу смешни суми на бизнесмена Еди Минасян.
Целият този екшън се разиграва само дни преди парламентарната комисия да се произнесе дали да свали имунитета на бившия столичен кмет за продажбата на Централните хали (това трябва да стане в четвъртък - 27 октомври, точно месец след като бе внесено първото искане на главния прокурор). Ако не друго, обвинител №1 ще накара комисията сериозно да се замисли какво решение да вземе.
В случая с продажбата на Бизнесцентъра на Гурко 1 Филчев обяснява на депутатите, че срещу Стефан Софиянски са повдигнати две обвинения - по чл.282 от Наказателния кодекс (НК) за длъжностно престъпление и по чл.219 от НК - за безстопанственост. При сключване на тази сделка екскметът е ощетил общината с около 5.8 млн. лева.
По второто дело - за Милениум център, главният прокурор в 13 страници разяснява на народните представители, че Софиянски е ощетил столичното кметство с близо 15 млн. лв., заради което е обвинен в длъжностно престъпление (чл. 282 от НК).
Заради тези две сделки Стефан Софиянски бе изправен пред Софийския градски съд. Делото за Бизнесцентър Гурко 1 започна на 9 декември 2004 г., а за Милениум център - на 21 декември миналата година. Двата процеса бяха спрени съответно на 21 септември 2005 г. и на 14 юли тази година.
Четвъртото, засега последно, искане на Никола Филчев за сваляне на имунитета на бившия столичен градоначалник е за дело, което е още на фаза следствие. На 7 декември 2004 г. срещу Софиянски бе повдигнато още едно обвинение за длъжностно престъпление. Делото е образувано заради договор за съвместна дейност, сключен през 1990 г. между бизнесмена Еди Минасян и тогавашния кмет на Лозенец Иван Куртев. Според този договор, в местността Погребите в Южния парк е трябвало да бъдат построени увеселителен център и дискотека, но през 1997 г. сделката е била прекратена с решение на Столичния общински съвет (СОС). След няколкогодишни съдебни битки Еди Минасян печели две дела срещу Столична община. Въз основа на съдебните решения общината трябва да заплати 504 398 лв. обезщетение на бизнесмена. Вместо да получи парите кеш, Еди Минасян и Стефан Софиянски сключват три договора, според които бизнесменът трябва да бъде възмезден с... осем общински имота. Прегрешението на бившия кмет било, че е прехвърлил въпросните имоти по данъчната им оценка, а не по пазарната, с което е ощетил общината с 1.062 млн. лв. и така е облагодетелствал Еди Минасян.
Както вече споменахме, първото искане за сваляне на имунитета на Софиянски бе внесено на 27 септември. То се отнася за сделката на общината с израелската фирма Ащром, на която са продадени халите. Според прокуратурата цената им е занижена 400 пъти. Бившият кмет бе обвинен в длъжностно престъпление, явно любимия текст от НК на прокуратурата.
Делото започна в Софийския градски съд на 13 септември 2004 г., но бе прекратено заради депутатския имунитет на Софиянски на 7 юли тази година.
Според правилника за дейността на Народното събрание, депутатите могат да възложат на правната комисия или да сформират друга, специално по този повод, която да проучи данните на главния прокурор. Няма срок, в който парламентът трябва да реши дали да свали имунитет на депутат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във