Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ФИНАЛЕН СПРИНТ НА ДЕЛОТО СРЕЩУ РУСЕНСКИ ПРОКУРОР

Още едно магистратско дело стъпи на финалната права. В сряда (12 март) ще се проведе поредното заседание по един от нашумелите процеси срещу бившия заместник окръжен прокурор на Русе Венелин Тодоров. Държавният обвинител е изправен на подсъдимата скамейка по обвинение в длъжностно престъпление (чл.282 от Наказателния кодекс).
Името на Тодоров влетя като тайфун в публичното пространство през лятото на 2006 г., след като магистратът беше замесен в скандала с папките със специални разузнавателни средства, уличаващи бившия окръжен прокурор на Русе Люлин Матев и бившия заместник-шеф на Софийската апелативна прокуратура Николай Ганчев в нерегламентирани контакти с русенския сикаджия Илиян Пенев-Мацола.
В началото на юни 2007 г. обвинителят свали прокурорската тога и седна на подсъдимата скамейка в Софийския градски съд. Според обвинителния акт, в края на март 2004 г. екип на РДВР-Русе под контрола на Русенската районна прокуратура започва разработването на операция срещу Мацола и неговото обкръжение.
Първият етап на тази операция е проведен в периода 4-11 април (под кодовото наименование Одиторите), а резултатите са повече от впечатляващи: задържана е цялата 13-членна наказателна бригада на Мацола начело с един от най-доверените му хора - Светлозар Илиев.
Вторият етап от операцията (с кодово име Котките) започва и приключва месец по-късно (на 5 май 2004 година). Едновременно са претърсени шест офиса на фирми и сдружения, контролирани пряко или чрез подставени лица от Мацола - Европетрол 1 ООД, Дюн ООД, Барса АД, резиденция Липник, клуб Олимпиец и Дунав шипинг ООД.
По време на акцията са иззети компютри, множество документи, около 180 000 лв. безотчетни пари и... три записа на заповед, с които една от жертвите на сикаджиите на практика е трябвало да прехвърли бизнеса си на Пенев и компания.
Тогавашният окръжен прокурор на Русе Люлин Матев отказва да се занимава с този случай и възлага задачата на своя заместник Венелин Тодоров. Само седмица по-късно (на 11 май 2004 г.) той издава постановление, с което обявява част от операцията за незаконна и разпорежда на ченгетата да върнат на Мацола всички иззети вещи.
Постановлението е атакувано от районния обвинител Свилен Стефанов пред Великотърновската апелативна прокуратура и на 15 май същата година то е отменено като незаконосъобразно.
За втори път името на Венелин Тодоров гръмна в публичното пространство през май-юни 2006 година. Тогава избухна скандалът с прословутите 16 папки, в които бяха събрани стенограмите на десетки телефонни разговори между Илиян Пенев-Мацола, Люлин Матев и Николай Ганчев, подслушани и записани чрез СРС около операцията през април-май 2004 година.
Главният прокурор Борис Велчев разпореди по случая с папките да бъде образувана предварителна проверка. Тя бе възложена на две обвинителки от Върховната касационна прокуратура - Катя Антонова и Донка Коцева, които на 7 юли 2006 г. свикаха специална пресконференция и обявиха: Люлин Матев и Николай Ганчев за съвършено невинни.
Тази вест вбеси (в буквалния смисъл на думата) шефа на ГДБОП - главен комисар Ваньо Танов, който през 2004 г., като директор на РДВР-Русе, разработи операцията срещу Мацола. В продължение на няколко дни след проверката на ВКП той не слезе от първите вестникарски страници и водещите новини на електронните медии, но... никой така и не му обърна внимание.
Всички свидетели вече са разпитани в процеса, остава единствено да бъде изготвена техническа експертиза. Тя можеше да бъде готова още на последното заседание по делото на 14 декември 2007 г., но тогава едно от вещите лица се оказа прекалено ангажирано.
Въпросната експертиза трябва да даде отговор на един от важните въпроси за държавното обвинение. А именно - наистина ли молбите за възстановяване на иззетите вещи на един от доверените хора на Мацола - Недю Иванов, е напечатана на служебния компютър на подсъдимия Венелин Тодоров. Или пък това е станало на компютъра на адвоката на Иванов.
На заседанието на 14 декември миналата година държавното обвинение поиска за целта да бъде включено и вещо лице от Техническия университет в столицата, което да помогне за разкриването на истината. А съдебният състав с председател Светла Букова тогава прие това искане.
Тези дни Параграф 22 научи, че ръководството на университета все още не е командировало човек да се заеме с тази задача. Затова може би делото, насрочено за сряда (12 март), ще бъде отложено, докато не се намери специалист по компютърни технологии от висшето учебно заведение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във