Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Финална схватка за МВР закона

Парламентът има кворум - парламентът няма кворум. Прекъсвания, преброявания, епитети, искания на оставки, свирепи упреци и предсказания. Ще рече човек, че депутатите решават съдбата на държавата или поне приемат нова конституция. Но не - надцакват се предизборно за МВР. Като започнаха от първия ден след празниците, та цяла неделя... Разглежданият на второ четене нов устройствен закон на вътрешното ведомство достигна през тази седмица децибелите на препирните по Изборния кодекс преди месеци, и това не е случайно. Ако е вярно, че у нас всеки втори е бивш, настоящ или бъдещ полицейски кадър, излиза, че България е милиционерска държава, независимо от ширещото се беззаконие. Отлична среда за правене на избори.


Изпитаната тактика на ГЕРБ - депутатите й да не влизат или да излизат от залата и така, да провалят кворума, този път беше дообогатена. Неколцина от тях влизаха периодично, затрупвайки законопроекта с нови предложения по всеки негов текст. Бившите управляващи и особено експремиерът Бойко Борисов има от какво да се страхуват. Ако заплатите на полицаите скочат с 20%, както предвижда законът, имиджът им в силовите служби отива на кино. Зад подобна социална мярка застанаха, естествено, всички полицейски синдикати, а за мнението на служителите и на техните семейства е излишно да споменаваме.


Очевидно опозицията е прозряла напълно опасността да бъде ударена здраво преди изборите. И не само преди тези за Европарламента, защото промените в закона работят за управляващите и сега, и в перспектива. Наред с по-високите заплати проектът удовлетворява повечето искания на синдикатите в посока регламентиране на нощния и извънредния труд заедно с полагащото се заплащане, с безплатно пътуване в градския транспорт на всички служители и други социални придобивки. Кой не би се зарадвал на подобно нещо?


В ГЕРБ бистрят забележките си по проекта от месеци, но те бяха систематизирани най-стегнато от извънпарламентарната АБВ. Хората на експрезидента Георги Първанов и на бившия вътрешен министър Румен Петков подредиха три основни недъга - припокриване на функциите на МВР с тези на ДАНС, което ще доведе до напрежение между двете служби; закриване на Главна дирекция "Досъдебно производство", което ще накърни функционалната независимост на разследващите полицаи от оперативното ръководство, и премахването на конкурсното начало, чийто резултат ще е политизиране на системата съобразно конюнктурата.


Процедурните хватки и ефектните включвания на Борисов бяха обаче основно заради парите. Експремиерът, който заливаше медиите с оценки (но не в залата, понеже хората вътре го дразнели, а в кулоарите), не спря да повтаря, че пари няма. И дори извади становище на финансовия министър Петър Чобанов от началото на годината, според което прилагането на новия закон за МВР през настоящата година може да се осъществи само в рамките на одобрените разходи за бюджета на МВР за 2014 година. А премиерът Пламен Орешарски обещал да не се стига до актуализация на бюджета, което означавало, че предвиденото с новия МВР закон увеличение не било обезпечено финансово. А ако Орешарски се отметнел, щяло да се стигне до увеличение на дефицита.


"Нека да ви е честито - като ви увеличи дефицита, ще ви фалира държавата!", пожела патетично Борисов. Лидерът на ГЕРБ разви и обичайната си теза, че дълговете на всяко правителство ги плащало следващото. Новият Закон за МВР представлявал "същата наглост, същата бруталност, както едно време с пенсиите", затова първата работа на следващия била да го отмени. Красимир Ципов пък описа истинските автори на закона като "стари ченгета от Държавна сигурност, работещи в момента във висше учебно заведение, и съветници на МВР".


Управляващите не останаха длъжни. Лидерът на БСП Сергей Станишев, наречен от Борисов "лъжеца Станишев", контрира, че Борисов и дясната му ръка Цветан Цветанов "саботират" закона, "гаврят" се с българските полицаи и "търсят под вола теле". Председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов пък увери, че въпросното писмо на Чобанов не било актуално, тъй като той "нееднократно" се бил ангажирал с осигуряването на необходимите пари за повишаването на статуса на полицаите. "Имаме уверението на финансовия министър, че ще бъдат осигурени колкото средства са необходими. Учудвам се, че на база едно писмо от януари месец, а след два месеца имаше уверение и изявления на самия финансов министър г-н Чобанов, че средствата са обезпечени, и вие пак ми задавате подобни въпроси. Бойко Борисов спекулира", коментира Мерджанов, определяйки поведението на опозицията като "вятър".


Председателят на вътрешната комисия направи и бегъл преглед на недоволството на ГЕРБ от закона в последните месеци. Първо го обявили за най-мракобесния, който щял да забрани протестите. После не трябвало да го има, защото бил същият като предишния. Сега пък лъжели, че пари за него няма. В крайна сметка обаче излизало, че щом със закона щели да бъдат купени гласовете на полицаите, той е наистина добър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във