Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Финални епизоди на сериала Анелия Цветкова

Най-сетне се появи светлина в тунела около делото за взимане на подкуп срещу бившата председателка на Административния съд във Варна Анелия Цветкова. Четири години след шумния й арест и обиските в дома й, където бяха намерени купища пари, процесът, изглежда, отива към своя край. И нищо чудно това да стане още следващия месец по време на следващото заседание, което състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Алексей Трифонов насрочи за 13 юли (петък). Дали тази дата ще се окаже фатална за съдията Цветкова, или за родната Темида, можем само да гадаем. Страните са готови да произнесат пледоариите си на този ден. Остава всичко на всичко да бъде изслушан свидетелят Иван Москов, който не се яви пред съда.


Бившият шеф на дирекцията Противодействие на корупцията в ДАНС Васил Маринов обясни в залата как се е стигнало до задържането на Цветкова с белязаните 10 000 лв., но това не стана на всеослушание. Разпитът се проведе при закрити врата, защото бившият служител на ДАНС Маринов можел да разкрие държавна тайна. По тази причина съдия Трифонов нареди вратите на залата да бъдат затворени за журналисти и за случайни наблюдатели. След като се чуха тези показания, се наложи и повторен разпит на друг служител от ДАНС - Владислав Димитров.


Съдът отхвърли исканията за събиране на още доказателства, за което настояваше защитата на подсъдимата. Адвокатът на съдията Пламен Ялнъзов (който защитава и Мария Мургина- б.ред.) поиска документи от вътрешното министерство, от МС и ДАНС, отнасящи се до процедурата по използване на специални разузнавателни средства (СРС). Защитата твърди, че не е ясно как вътрешният министър от онова време Михаил Михов е подписал разрешения за прилагане на СРС на 17 юли, при положение, че (според сведенията на адвокатите) по това време той е бил в чужбина... В крайна сметка бяха отхвърлени всички искания, свързани с използваните спецсредства по делото, както и искането на адвокатите да бъде представен ордерът, с който са получени белязаните пари, използвани при ареста на подсъдимата.


Делото за подкуп срещу шефката на административния съд във Варна се разтегля вече три години. Цветкова бе задържана на 17 юли 2008 г. във варненско заведение с 10 000 лв. белязани банкноти. Отделно при обиск в дома й бяха открити 88 500 лв., 28 900 евро, 3270 долара и около 400 грама злато, за които така и не се разбра откъде са дошли и защо са под дюшека й, а не в банката например.


Според обвинителния акт маркираните банкноти били част от общо 90 000 лв., които Цветкова е поискала, за да реши четири фирмени дела в полза на бизнесмени, близки до Георги Стефанов и неговия баща - Стефан Стефанов. На няколко пъти Стефанов-баща бил посредник на сина си при контактите с бившата му любовница Цветкова, докато най-сетне решил да подаде сигнал в ДАНС. Цветкова заяви, че историята е скалъпена от бившия й приятел като отмъщение, че го е зарязала след 15-годишна връзка. По време на съдебното разследване баща и син започнаха взаимно да се обвиняват. Така например Георги заяви, че бил принуден да пише сигнал срещу съдийката, за да не закопчаят баща му. А пък Стефанов-старши видя чуждо влияние и натиск в поведението на сина си. Но докато се стигне до откровенията на двамата ключови свидетели, призовкарите ги откриваха много трудно, което бе и основната причина делото да се бави. Друга пречка беше, че белязаните банкноти, иззети при ареста на Цветкова изчезнаха и в продължение на три години бяха в неизвестност. Чак през ноември миналата година прокурорите ги откриха и ги представиха на съда, запечатани в един плик заедно с протокола за тяхното изземване. Парите вече би трябвало са дадени на съхранение в БНБ, както разпореди тогава съдът.


Поради споменатите противоречия в показанията на основните действащи лица и непредвидимите решения на българския съд трудно е отсега да се прогнозира каква ще бъде присъдата. Ако тя се окаже оправдателна, Анелия Цветкова ще попадне в дългия списък на магистратите, измъкнали се с условна присъда или оправдани в подобна на нейната ситуация. Последният и най-фрапиращ пример в това отношение случай е присъдата срещу прокурора от Върховна касационна прокуратура Ангел Дончев. Той бе задържан през 2007 г. с подкуп от 20 хил. евро. Парите му бе дал негов колега от районната прокуратура в Сливница, на когото Дончев обещал да съдейства за спиране на дисциплинарна проверка срещу него. Въпреки неоспоримите доказателства съдът го помаза само с три години условно.


Ако делото за рушвет Анелия Цветкова случайно се увенчае с ефективна присъда, тя ще се окаже вторият осъден съдия в страната. Първият магистрат в черна тога, който получи ефективна присъда, е великотърновският съдия Славчо Петков. Преди две седмици същият съд, който сега се занимава с Цветкова, му даде пет години затвор по обвинение за искане на подкуп от подсъдим. Магистратът поискал 25 000 лв. от Емил Шопов, за да потвърди оправдателната му присъда и на втора инстанция. Петков обаче получил едва 16 000 лв. от цялата сума на три вноски през 2010 година. Той твърдеше пред колегите си в залата, че парите били заем, който Шопов трябвало да му върне. Съдът обаче не хвана вяра на тази версия. Освен това Петков ще трябва да плати и глоба от 7000 лв. на държавата, както и още 25 000 лв., представляващи предметът на делото. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.


Най-нашумялото през последните години дело за рушвет е срещу съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров, арестуван преди две години и подсъдим в процес заедно с бившия военен министър Николай Цонев и с ексглавния секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. В техния случай обаче не е ясно дали от символ на борбата с корупцията делото им няма да се превърне в поредната загубена от прокуратурата битка. Такива съмнения витаят около процеса заради куп неясноти по изключително важни експертизи по делото.


Според статистиката годишно около 10-12 магистрати попадат под ударите на правосъдието. За 2011 г. са били образувани дела срещу десет прокурори, шестима съдии и тринайсет следователи. По-голямата част от съдебните производства за подкуп засега биват прекратявани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във