Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Финанси за вътрешна консумация

Харчовете на МВР растат, ефектите от дейността са все още невидими

Титаничната битка на МВР с бандитизма очевидно изисква освен много сили и чести разговорки по темата за охраната на обществения ред, оптимизиране на оперативно-издирвателната и патрулно-постовата дейност и справянето с мафията. Това беше поводът за поредното съвещание на МВР, проведено във вторник (10 септември) в сградата на Главна дирекция Национална полиция в столицата.


Откакто в МВР дойде сегашното му ръководство, са проведени общо четири съвещания - едно национално и три регионални в Бургас, Варна и Враца. От министерството уточниха, че с последното регионално съвещание в София планът е изпълнен и в края на септември предстои още едно национално.


Пред шефовете на главни дирекции и на областните структури на министерството в София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив и Пазарджик министър Цветлин Йовчев за пореден път е припомнил основните цели и приоритети, залегнали в програмата на МВР в рамките на правителствения план Държавност, развитие, справедливост. Както вече е известно, сред тях са ефективно противодействие на престъпността, структуриране на системата за защита на националната сигурност, гарантиране на законността в дейността на МВР, ефективно управление на финансовите и материалните ресурси и не на последно място - повишаване на общественото доверие.


Досега вниманието и силите на новото ръководство на министерството бяха хвърлени в структурната реформа на ведомството - отделянето на ГДБОП и вливането му в ДАНС, както и изваждането на дирекцията за подслушване СДОТО от системата. В момента антимафиотите все още не знаят на кой Господ се молят - вече не са в МВР, но не са и преназначени в ДАНС като агенти. Всички те са преминали през цедката на сложни и трудни тестове и очакват последната дума на комисията, която ще преценява кой от тях отговаря на изискванията за работа като агент. Основната цел на тестовете всъщност бе да се провери лоялността на антимафиотите към системата и по-скоро към бившите им началници Цветан Цветанов и Станимир Флоров.


И докато статутът на антимафиотите е неустановен, те продължават да доработват стари операции срещу наркотрафика, икономическата престъпност и контрабандата. От друга страна, сегашното ръководство на министерството все повече залага на Криминална полиция за успешно противодействие на наркоразпространението и борбата с престъпността на белите якички. Резултатите от работата на криминалистите обаче досега са по-скоро неизвестни.


Що се отнася до СДОТО, дирекцията също вече не е в структурата на МВР, а е Агенция Оперативно-технически операции (след промените в Закона за СРС, публикувани в Държавен вестник в края на август). Финансовата й независимост обаче ще стане факт едва в началото на следващата година. Засега всички разходи за заплати и за прилагането на спецсредства поема сегашният бюджет на МВР. Но средствата, отделени за основните приоритети, бавно, но сигурно се топят. Дори се стигна дотам МВР да поиска от кабинета допълнителни пари, за да изплати старите задължения. От проект на Министерството на финансите за постановление на Министерския съвет за допълнителни разходи по бюджетите на първостепенни разпоредители на бюджетни средства с дата 9 септември става ясно, че МВР разчита да получи допълнително общо 25 млн. лв. - 10 млн. ще отидат за разплащания с доставчици и 15 млн. лева за закупуване на горива и облекло за полицията.


Какви пари са похарчени досега? От всички основни дейности най-важни са мерките срещу организираната и конвенционалната престъпност, опазването на обществения ред, контролът по опазване на границите, осигуряване на държавен противопожарен контрол. Според финансовия отчет на МВР за полугодието, общо взето, изхарченото досега надхвърля планираните разходи, така че до края на годината се налага стягане на колана.


По програмата Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция например според плана за 2013 г. са предвидени общо 711 101 800 лева. От тях вече са изхарчени 358 230 200 лева.


За охраната на границите и за контрол са били предвидени 125 494 300 лв., а са усвоени 65 392 300. Пожарната дейност е погълнала досега 87 932 900 лв., от предвидените за годината 162 786 800 лева.


Какво са свършили подразделенията на МВР срещу тези пари? От началото на годината ГДБОП е наблюдавала общо 53 организирани престъпни групи с 252 участници, документирана е дейността на 8 групи с 49 участници, като три от групите са неутрализирани по чл. 321 от Наказателния кодекс (за организирана престъпна група). Всички групи са прали пари от ДДС, занимавали се с контрабанда, измами с електронни платежни средства, с незаконна лихварска дейност, трафик и с разпространение на дрога. Установените щети са приблизително за 25 млн. лв., а обезпечените щети надхвърлят 899 000 лева. По линия на митническия режим, данъчна и осигурителна система ГДБОП са образували общо 118 досъдебни производства, като са наблюдавани общо 87 групи. Шестдесет и осем са били наблюдаваните групи за контрабанда, 19 - за данъчни престъпления. Щетите по линия на престъпленията срещу данъчната и осигурителната система са оценени приблизително на 96 674 536 лева.


В ГДБОП продължават да работят по 17 преписки, които са по сигнали от дирекция Финансово разузнаване в ДАНС. В преписките се разследват приоритетно съмнителни банкови операции, по които продължава оперативно-издирвателната дейност. Голяма част от сигналите, постъпващи в ГДБОП, са свързани с теглене или с внасяне на суми, многократно надвишаващи 10 000 лв., използване на акредитиви за високи стойности от фирми в страната или източване на средства от държавата.


Противодействието на корупцията за първите шест месеца на тази година е отчетено с наблюдавани 26 групи и неутрализирани 11 (от тях три по линия на корупция на съдебната власт и осем за корупция по високите етажи на държавата). Обвиняеми са общо 39 души, сочи отчетът.


МВР активно е осъществявало превантивна дейност, за да не се допускат престъпления в отрасъл Енергетика, пише още в документа. За тази цел на оперативно наблюдение за изпълнение на инвестиционни и ремонтни програми, провеждане на обществени поръчки, изпълнение на договори са били поставени НЕК, АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица-изток 2, Булгартрансгаз, Булгаргаз , Мини Марица-изток, електроразпределителните дружества с мажоритарни собственици, ЕВН и ЕОН, където държавата има 33 на сто собственост на капитала.


Очевидно кабинетът Орешарски и новото ръководство на МВР са изправени пред сложната задача в края на годината да теглят калема и да преценят кои от подразделенията на министерството тежат на бюджета, а няма ефект от работата им. Въпросът е дали ще имат време и най-вече воля да свършат това обективно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във