Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Финансов колапс погуби банков служител

Огромни дългове и отказан кредит според криминалистите са тласнали предприемача Любомир Симеонов да застреля банковата служителка от Бургас Павлинка Йовчева. Посред бял ден в понеделник (23 септември) регионалната директорка на Банкиране на дребно в офиса на УниКредит Булбанк в морския град бе убита на улицата от Симеонов, който същия ден се предаде в полицията. Срещу бизнесмена вече е повдигнато обвинение от Окръжната прокуратура в Бургас за предумишлено убийство по чл.116 от Наказателния кодекс.


Неофициалните засега версии на криминалистите за мотивите за убийството се въртят, както вече бе казано, около финансовите сривове в бизнеса с билки на собственика на фирмата Ветоника ЕООД. Петдесет и седем годишният предприемач Симеонов доскоро изнасял в Западна Европа билки и гъби, преработени в България. Бизнесменът имал собствен цех, а изкупувал продукция и от други билкари у нас, за да я изнася в Германия и в Австрия.


Но бизнесът му започнал да запада и Симеонов затънал в дългове. Започнал да бави заплатите на работниците си, нямал пари дори да си плати наема на офиса, след него тръгнали и съдебни изпълнители - преди два месеца (на 27 юли) цехът му за преработка на билки в сунгурларското село Черница бил обявен за публична продан от съдия-изпълнител с начална цена 875 175 лв., но купувач и досега не се е появил.


За да излезе от затруднението и да разшири производствената си база, предприемачът поискал 1.5 млн. лв. от УниКредит Булбанк, но шефката на Банкиране на дребно Йовчева му отказала и това в крайна сметка се е оказало фатално за нея. Според това,което е известно до момента, отказът най-вероятно е бил мотивиран от това, че УниКредит Булбанк е водила няколко дела срещу фирмата на Любомир Симеонов. По едно от тях - все още неприключило - банката настоява пред Районния съд в Бургас, че фирмата Ветоника ЕООД й дължи 300 000 лева. Неизплатеният стар дълг е възпрял финансовата институция да му отпусне нов заем, при това за многократно по-голяма сума.


Според първоначалните обяснения на Симеонов пред полицията обаче той е ликвидирал банковата шефка, защото тя и нейни колеги го били изнудвали. През април тази година бизнесменът е пуснал жалба до главния прокурор Сотир Цацаров, в която се оплаква от служители на банката в Карнобат. По думите на наблюдаващия окръжен прокурор от Бургас Йорданка Дачева претенциите на Симеонов, най-общо казано, са били, че клонът в Карнобат отпускал по-лесно кредити на хора, които предлагат по-малки обезпечения от неговите.


В медиите се чуха и предположения, че Симеонов е искал да се саморазправи и с бившия шеф на клона на УниКредит Булбанк в Карнобат Веселин Желев. В изявление за столичен вестник през седмицата Желев на свой ред нарече билкаря болен мозък.


Симеонов не е бил с психични отклонения. Той съзнателно е обмислил нещата, защото не е виждал друг изход. Неговият живот е съсипан и е решил да съсипе и друг живот, коментира пред Нова телевизия криминалният психолог Тодор Тодоров.


В съобщение до медиите от банката характеризираха убитата си колежка като дългогодишен служител с отлична репутация, като обичан и уважаван човек и професионалист. От финансовата институция заявиха, че ще предоставят информация за взаимоотношенията си с бизнесмена убиец само на компетентните институции, тъй като в противен случай ще нарушат банковата тайна.


nbsp;


В разпространена в интернет жалба на Любомир Симеонов до председателя на Арбитражния съд към Българската стопанска камара (БСК) Огнян Герджиков билкарят изнася данни, че след като е спечелил европейски проект, за да разшири своята производствена база, е бил подлаган на системен натиск от Павлинка Йовчева, от бившия директор на филиала на банката в Карнобат Веселин Желев и от сегашния шеф на клона. Според жалбата регионалният риск-мениджър Станка Атанасова и Екатерина Колева от централата на банката умишлено попречили на неговото желание за среща с по-висшестоящи служители на УниКредит.Бизнесменът описва, че изброените служители го съветвали да смени фирмата строител на бъдещото ново хале, с която обявил, че ще работи. В изложението до Арбитражния съд точно е посочено името на въпросната фирма. Симеонов твърди, че тя е вършила строителните работи и на две други фирми от същия бранш (търговия с билки), които били под протекцията на банковите служители.nbsp;


nbsp;


Официална позиция на УниКредит Булбанк(По повод предумишленото убийство на Павлинка Йовчева)На 23 септември по жесток начин беше убита Павлинка Йовчева - обичан колега и ценен от клиенти и партньори професионалист.Всички скърбим заедно със семейството й в този трагичен момент и искаме да вярваме в разследващите органи, институциите в страната и в закона и в това, че убиецът ще понесе заслужено наказание с цялата му строгост. Искаме да вярваме и в медиите, и в общественото съзнание, които също ще осъдят жестокото и обмислено престъпление.Разпространението на недоказани лъжи и клевети, измислени от убиеца, за да оправдае престъпния си акт, петнят името и паметта на един прекрасен човек и тежи на съвестта на този, който го прави.Искаме да живеем в страна, в която хората да могат спокойно и сигурно да изпълняват професионалните си задължения, както правеше Павлинка.


Facebook logo
Бъдете с нас и във