Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Финансов колапс в МВР

Ами като нямам пари, ще поискам пак от Бойко, мисли си вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Откакто влезе в кабинета си на ул. "Шести септември" №29, Румяна Бъчварова се превърна в най-глезения министър в правителството на Бойко Борисов. В домакинството, за което отговаря Бъчварова, парите все не достигат и тя иска още и още от "суверена" си. На него пък сърце не му дава да пренебрегне любимката си, така както например направи с министъра на отбраната Николай Ненчев. На него в прав текст му бе заявено, че армията няма да получи допълнително пари до края на годината.

Бъчварова обаче тихо-кротко пише едно след друго проектопостановления за отпускане на допълнителни пари, за да може МВР да върже двата края. Последното й прошение е за допълнителни разходи във връзка с действащи договори, с процедури и с предстоящи обществени поръчки - по издаване на българските лични документи. Общо за тази дейност Бъчварова иска още 30 671 500 лв.а над бюджета на МВР, който за 2015 г. е 1 031 760 000 лева.

За какво ще отидат допълнителните пари? Голяма част от тях ще бъдат похарчени за внедряването на модифицирана система за управление на персонализацията и вграждането на чип с биометрични данни във всички лични документи - такива са изискванията на Европейската комисия от 2011 година. Производството на новия вид бланки се очаква да стартира в края на годината, а за да не се преустанови административното обслужване на гражданите в месеците до декември 2015-а, трябва да се сключи нов договор за доставка на допълнителни бланки за книжни тела за паспорти, за лични карти, за разрешителни за пребиваване на чужди граждани в страната и удостоверения за пътуване на бежанци. За това са необходими общо 8 106 530 лева.  Отделно трябва да се проведе процедура за доставка на специални консумативи на стойност 110 200 лева.

За вече проведените процедури са необходими 913 940 лева. Тук се предвижда финализиране на договори за доставка на рециклирана копирна хартия, на оригинални тонери за копирни и печатащи устройства на "Хюлет Пакард", технически средства и консумативи, следгаранционна поддръжка и прочие.

На МВР са му необходими и над 21 503 350 лв. за разплащане по действащи през тази година договори. Те няма как да не бъдат разплатени, тъй като преустановяването им ще срине цялата организация на дейността по издаване на български документи за самоличност. Особено важен е договорът за изграждане на централизирана автоматизирана информационна система с децентрализирано персонализиране на документи за самоличност, за пребиваване на чужденци и шофьорски книжки.

Очевидно МВР ще колабира финансово, тъй като до края на годината според отпуснатия бюджет ведомството разполага с 80 780 000 лв. за издръжка и 12 895 000 лв. за капиталови разходи. Те обаче са крайно недостатъчни да покрият всички дейности на МВР, включително и работата на дирекция "Български документи за самоличност" (БДС). Силовият вицепремиер Румяна Бъчварова е сигурна, че МВР ще компенсира отпуснатите допълнително пари от таксите по издадените документи за самоличност. Само за три месеца от началото на годината дирекция "БДС" е събрала 11 692 567 лв. от такива такси. За целта миналата година сумата е била 50 665 666 лева. В този смисъл необходимите допълнителни средства за обезпечаване на дейностите по издаване на български лични документи през 2015 г. са в рамките на постъпващите такси по Закона за българските лични документи, пише в доклада си Румяна Бъчварова.

Дано в МВР да са изчислили добре на колко българи им изтича срокът за валидност на личните документи. Ако се има предвид, че новите тескерета започнаха масово да се подменят от март 2010 г., очевидно през 2015 г. няма да има наплив на кандидати за нови лични карти и предвижданата сума от събрани такси може да се окаже далеч по-малка от тази за 2014. И МВР отново ще увисне на врата на републиканския бюджет.

Всъщност такова предупреждение направи в началото на годината и бившият вътрешен министър Веселин Вучков. Той изнесе данни, че в последните пет години финансовите разходи на МВР нарастват значително. Ставаше дума за реално изхарчени пари.

Причините за този ръст са комплексни, но в последната година най-бързо расте перото за заплати и осигуровки на персонала. Така през 2014 г. МВР се оказа с 213 млн. лв. дефицит. През тази година разходите за заплати и осигуровки на персонала са 936 млн. лева. От останалото до 1 милиард и нещо - за какво по-напред да се даде: за капиталови разходи, за издръжка, за иновации? Неслучайно Вучков предупреди, че МВР ще се сгромоляса от собствената си административна тежест, която изсмуква финансовите му силици. За да предотврати колапса, сегашното ръководство на МВР предложи спешна административна реформа в министерството. Но след оставката на Вучков тя със сигурност няма да се реализира и то в бъдеще ще продължи да разчита на инжекции от централния бюджет.

Между впрочем една от идеите на Вучков бе МВР да се разтовари от непосилното финансово бреме чрез разграничаване на категориите труд за администрацията и за оперативния състав на МВР. Чиновниците трябваше да бъдат преназначени по трудови договори според Закона за държавния служител, а оперативните служби - по Закона за МВР. Така чантаджиите щяха да се пенсионират при други условия и обезщетения, а оперативният състав - по стария ред и с онези привилегии. Но тази идея на Вучков едва ли ще бъде въведена в практиката, поради което МВР ще продължи да харчи милиарди за заплати и за обезщетения при пенсии.

Оказва се обаче, че дори и планираните в бюджета пари за тази цел няма да стигнат. Това подсказват поисканите през април тази година от министър Бъчварова още 18 млн. лв. за изплащане на обезщетения на служители с прекратени трудови правоотношения. Така и не стана ясно защо тези средства не са били предвидени в бюджета. Създава се впечатление, че милионите са предназначени за служители, чиито трудови правоотношения са били прекратени допълнително тази година. Такава пенсионна вълна от началото на 2015 г. няма. Вучков беше предложил през април да се изплатят обезщетения по Закона за МВР на около 10 000 чиновници, които после трябваше да бъдат преназначени по Закона за държавния служител. За това обаче бяха необходими около 150 млн. лв., сочеше сметката. И дали защото кабинетът не разполага с такива средства, административната реформа не се състоя. По-вероятно е исканите от Бъчварова допълнителни средства да са за обезщетения са служителите, които през 2014 г. бяха масово изметени при прилагането на модела "Бисеров-Йовчев".

Въпросът кога и при какви условия са били освободени ченгетата, за които сега се налага централният бюджет да отдели допълнително 18 милиона, не е от значение. Ясно е обаче едно - за всички действия или бездействия на което и да е ръководство на МВР плащаме ние, данъкоплатците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във