Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Финансов оазис в храма на Темида

Българската съдебна система е недосегаема дори за вездесъщата финансова криза, която накара всички институции в държавата да стягат коланите и масово да се отказват от коледни бонуси поради липсата на пари.
В началото на този месец се заговори, че държавните служители на повечето места или няма да помиришат премии, или те ще са минимални. Дори се оказа, че и в частния бизнес парични стимули в края на годината ще има само в някои сектори, които са на печалба. Обаче жреците на Темида обитават някакъв своеобразен финансов оазис. В понеделник (29 ноември) Висшият съдебен съвет (ВСС) реши всички съдии, прокурори, следователи и служители в съдебната система да получат тринадесета заплата.
Все пак не може да не похвалим усилието на кадровия орган, който преди месец се опита да редуцира коледните бонуси само до награди за най-добрите. Също преди месец главният прокурор Борис Велчев смело заяви, че що се отнася до прокуратурата, тя остава без 13-а и 14-а заплата, тъй като на фона на бюджета тази година подобни очаквания са неуместни.
Ситуацията обаче се промени. Оказа се, че този неправилен подход от страна на Велчев и на ВСС е предизвикал голямо напрежение сред съдиите и прокурорите, информира членът на съвета проф. Лазар Груев. Председателят на ВКС обясни, че ВСС трябва да постъпи честно и ясно към магистратите и обществото. Той предложи съдебния съвет да действа както миналата година - ако има спестени пари, да раздаде коледни премии на всички магистрати, срещу които няма дисциплинарни дела. ВСС прие предложението на Груев. Има пари най-много за по една заплата на човек, призна с огорчение Петър Стоянов от бюджетната комисия.
Каква точно сума ще получат отделните магистрати ще решат преките им началници. Както е известно,миналата година те успяха да си издействат и тринадесета, и четиринадесета заплата - вярно, след епична битка с финансовия министър Симеон Дянков. Той първо им спря парите за бонуси в размер на 28 млн. лв, но после им ги даде в началото на 2010 г.,като коментира, че оставя на тяхната съвест да преценят как ще ги използват. Досега не е известно с въпросните пари да е правено нещо друго, освен служителите на Темида да удовлетворят собствените си нужди.
Ние и друг път сме предлагали същият този съдебен съвет, който щедро раздава бонуси, вместо да пише писмо след писмо до министър-председателя Бойко Борисов и до кой ли не и да моли за някой и друг милион за преместването на Районния съд в София (който е напът да се срути) да даде парите за тази цел. По последни разчети за това са необходими около 10 млн. лева. Така че, ако магистратите милеят за съда, никой не им пречи да дадат коледните си премии за неговото благоустрояване. Междувременно членът на ВСС Стоянов със съжаление заяви, че много от сградите на съдебната власт се нуждаят от спешни ремонти, които изяли значителна част от допълнителните приходи в бюджета...
Що се отнася до недоволството сред съдиите и прокурорите, че премиите може да им се разминат, не е зле да отбележим, че между тях са и онези магистрати, които допринесоха много от знаковите дела да завършат с оправдателни присъди. При това в годината, за която ще получат бонус. Сред тези, които сега ще получат тринадесета заплата ще попаднат и оневинилите братя Маргини, и сочените за най-страшните престъпници в държавата невинните дупнишки братя Галеви. Тези, които ще получат тринадесета заплата, забатачват години наред много други знакови дела, но кой знае защо това не прави впечатление на кадровиците, които първоначално ги корят в докладите си, а след това им дават бонуси.
Междувременно ВСС одобри и предложението на шефа Инспектората към съвета Ана Караиванова по една допълнителна заплата да получат всичките 11 инспектори, както и 18 от експертите в институцията. Без награда ще останат шестима експерти, защото Караиванова не е останала доволна от усилията им през годината. Засега инспекторатът единствен не попада в критиките срещу съдебната ни система, така че може да се смята, че са си заслужили бонусите. Отделен е въпросът, че след техните проверки, в които са установени нарушения по делата, после няма адекватни наказания на провинилите се магистрати.
От пресцентъра на министър Маргарита Попова заявиха по повод решението на ВСС, че правосъдното министерство няма да раздава 13-а заплата на своите служители.
Както е известно, българските магистрати са сред най-добре заплатените в Европа спрямо средната работна заплата за страната. Във върховните и апелативните съдилища възнаграждението на магистратите го превишава неколкократно.
Ако обаче някой представител на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) разбере, че нашите съдии и прокурори получават редовно премии в навечерието за Нова година, той би останал меко казано, доста озадачен. По простата причина, че България плаща милиони на свои граждани, които я съдят в Страсбург за нарушени права. По повод на предстоящото плащане на премии от бюджетната комисия на ВСС съобщиха, че имало много икономии и голямо преизпълнение на приходите в съдебния бюджет.


По ирония на съдбата в деня, в който кадровият орган взе решение магистратите да получат тринадесета заплата, ВСС уволни дисциплинарно от съдебната система контактувалия със съдебни брокер Красьо съдия Иван Димов.
За решението гласуваха петнадесет от членовете на съвета, против бяха двама, а петима се въздържаха. Иван Димов бе един от двамата членове на ВСС, уличени в контакти с лобиста Красимир Георгиев, макар така и да не стана ясно с какво точно е прегрешил съдията, та да го уволнят дисциплинарно.
В началото на аферата той подаде оставка заедно с колегата си от съвета Стойко Стоев, който също бе контактувал с лобиста. Стоев отиде като съдия в Софийския военноокръжен съд, а Димов се върна в Сливенския окръжен съд. Стоев бе уволнен от съдебната система през юли. В понеделник кадровият орган избра единодушно Величка Цанова за изпълняваща длъжността председател на Софийския градски съд (СГС) на мястото на Георги Колев, който стана председател на Върховния административен съд (ВАС). Досега Цанова оглавяваше Наказателната колегия на СГС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във