Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Финансови досиета за мераклиите за ВСС

Кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на съдебния инспекторат да представят документи за своето имуществено състояние и за произхода на парите си. Това предложиха управляващите в четвъртък (10 май)по време на първото четене на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Идеята изказа съпредседателката на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова. Целта е да се постигне повече прозрачност в подбора им съгласно препоръките на Европейската комисия.


Законопроектът на правосъдното министерство, който уж обобщаваше предложенията на няколко неправителствени организации начело със Съюза на съдиите в България (а после се оказа, че това е съвсем друг вариант), беше приет със 100 гласа за, при 23 въздържали се и нито един глас против. БСП, ДПС и Синята коалиция одобриха намерението да се въведе повече прозрачност в процедурите за избор на членове на ВСС и на инспектората, въпреки множеството забележки, които имат.


Въпреки предложението на Фидосова за проучване на финансовото положение на кандидатите депутатите все пак си направиха оглушка за все по-честите и категорични препоръки на Европейската комисия по съдебния закон. В последните два месеца Брюксел каза няколко пъти в пряк текст, че настоява да бъде въведен пряк избор на членове на ВСС и на инспектората. Това беше залегнало и в проекта на Съюза на съдиите, но после се намесиха съдебни началници и текстът беше подстриган.


Управляващите сами се поставиха в конфузна ситуация още когато кабинетът утвърди варианта изборът да става, както досега - на делегатски събрания. Както Параграф 22 писа в предишния си брой, сега единствената възможност за корекции в законопроекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ)е между двете четения в Народното събрание. Странното е, че в четвъртък управляващите не дадоха знак за подобни намерения.


В края на миналата седмица говорителят на Европейската комисия Марк Грей даде да се разбере, че юлският й доклад ще е твърде суров за нас, ако не бъде въведен напълно прозрачен избор на членовете на ВСС. Ние наистина вярваме, че е постижимо и желателно да се въведе пряк избор на членовете на съвета на принципа един човек - един глас. Смятаме, че това трябва да се направи навреме, преди предстоящото обновяване на Висшия съдебен съвет през есента, подчерта Грей. И не пропусна да напомни, че генералният секретар на Европейската комисия Катрин Дей преди дни е изпратила до властите у нас поредно писмо със същото съдържание.


В него тя нарича прекия избор осъществим и желателен и поиска той да бъде използван още през есента. Дей каза в пряк текст, че това е само началото и определи въвеждането на прекия избор като първа стъпка от по-сериозна реформа в съдебната власт у нас. В началото на април писмо с аналогични препоръки беше изпратено до премиера Бойко Борисов и до правосъдния министър Диана Ковачева. А Катрин Дей поиска същото още при посещението си в България в края на март, когато се срещна с президента Росен Плевнелиев и с вицепрезидента Маргарита Попова.


Настояванията на Брюксел навеждат на мисълта, че там смятат аргументите, с които Ковачева обясни отлагането на прекия избор за попълването на по-следващия ВСС през 2017 г., като несъстоятелни. А тя каза, че до септември, когато ще се избира следващият ВСС, не можело да се въведе електронно гласуване, а за общи събрания на всички съдии, прокурори и следователи нямало подходящи зали.


След острата реакция на Съюза на съдиите в България, който писа първия вариант на проекта, през тази седмица с критична позиция излезе и партия ДСБ. Заместник-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова призова за пряк избор на членовете на съвета от професионалната квота, така също и за връщане към сесийно действащия ВСС, а също за премахване на предвидените кариерни бонуси за членовете му - да заемат по-високи длъжности след края на мандата си. По думите на Михайлова сегашният ВСС, който е първият постоянно действащ, се е сдобил с най-лоша слава от всички съвети досега.


Според нея ДСБ е против да се избира парламентарна политическа квота в съвета, но премахването й е свързано с промени в конституцията, които в момента са неактуални. Затова партията ще настоява парламентарните кандидати за ВСС да се излъчват така, че нито една от политическите сили да няма мнозинство в него. ДСБ е и против създаването на новото звено в Инспектората, което трябва да се произнася по жалби за бавно правосъдие според стандартите на съда по правата на човека. Според сините е нецелесъобразно инспекторатът да бъде натоварен с такива функции, а трансферът можело да се окаже и противоконституционен.


Представители на Българския хелзинкски комитет (БХК)определиха промените, за които става дума, като украсяване на фасадата. Според неправителствената организация те показват, че политическата власт държи единствено да контролира, а не да реформира съдебната власт.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


По време на дебата в четвъртък повечето депутати дори не си направиха труда да коментират твърдия тон на Брюксел по повод на отпадналите от законопроекта текстове. От името на ДСБ това направи Веселин Методиев, който изрази отново подкрепата на сините за отпадналите предложения на Съюза на съдиите. Той заяви още, че без конституционна реформа няма как да се създаде усещане в хората, че системата за справедливост работи. Методиев изрази всеобщото мнение, че мястото на предложения нов орган, който да разглежда жалбите за бавно правосъдие, не е към инспектората, и изрази готовността на Синята коалиция да помогне за създаването на подходящ механизъм за намаляване на оплакванията в Съда по правата на човека в Страсбург.


Янаки Стоилов от БСП нарече решението за този орган неудачно, защото тези задължения са несвойствени за съдебния инспекторат. Искра Фидосова също се оказа сериозно обезпокоена по този въпрос, тъй като по конституция инспекторатът нямал право да извършва тази дейност. Христо Бисеров заяви, че ДПС е на същата позиция, но че подкрепя предизвикалия остро недоволство текст за кариерните бонуси. В крайна сметка не се чу предложение за статута на звеното, което ще разглежда жалбите за мудно правосъдие. Допреди две години се замисляше то да е към Министерството на правосъдието, но пък се оказа, че така изпълнителната власт ще бъде натоварена с правораздавателни функции и ще преценява актове на съдебната.


Лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че партията му ще подкрепи законопроекта, въпреки че реформата е невъзможна без приемане на нова конституция или без радикална промяна в сегашната. По думите му пороците на посттоталитарния преход не може да бъдат отстранени със законови промени. Янев нападна директно председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, че е на този пост, защото е приятел на бившия президент Георги Първанов, както и че ходи от районен съд на районен съд, за да лансира свои хора. Това предопределяло бъдещия ВСС като една голяма политическа квота. Янев с основание се усъмни и в ефективността на въведеното с предишните промени в съдебния закон изискване за високи нравствени качества на кандидатите. Той призова това абстрактно понятие да бъде уплътнено с реално измерими критерии за качествата на магистратите.


За конституционни промени се обявиха и представители на Атака. Заместник-председателят на Народното събрание Павел Шопов отсече, че промените се правят единствено за Брюксел и не решават нищо. Шопов беше провокиран от правосъдния министър Диана Ковачева, която изрази доволство, че депутатите са си дали сметка колко важни са промените в ЗСВ и обеща управляващите да вземат предвид всички разумни предложения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във