Параграф22 Weekly

ГРИМЬОРНА

"Финансово разузнаване" с нежни ръце

За зло или за добро управлението на дирекцията в ДАНС, която отговаря за контрола върху движението на финансовите потоци в държавата, е в женски ръце. Този факт би трябвало да внесе лъч на надежда сред онези, които са твърдо убедени, че жените управляват съдържанието на който и да е портфейл по-добре от всеки мъж. А функцията на звеното Специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" (САД-ФР) в агенцията за национална сигурност по нищо не се различава от ролята на всяка една жена, която държи под око семейния портфейл - кога, къде и как всяко левче е излязло от него.


Защо обаче тази дирекция е пропуснала ставащото в атакуваната по сценарий КТБ, която всъщност е част от ковчежето, където се крие банковата стабилност на държавата? Отговорите са много и по-голямата част от тях са подвеждащи. Така че няма как авторите на въпросния сценарий да излязат наяве и да стане ясно на целокупната общественост защо и как се случи всичко около банката на Цветан Василев и с още две други банкови институции, които се явиха като допълнителни жертви на разигралата се истерия.


Тези дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който по незнайно какви причини е сред най-активните, които настояват за фалит на КТБ, се опита да хвърли светлина върху този въпрос. Според бившия министър-председател "така нареченият премиер Орешарски пряко контролира ДАНС" и заедно с вицепремиера си Цветлин Йовчев не са си свършили работата. "Знаете ли какви са заплатите в ДАНС? От 3000 лева нагоре. Къде бяха тези хора? В същото време са сменили точно на "Финансовото разузнаване" шефа с някакво момиче на 25 години и са "омели" всички кадри, които трябва да се занимават с това", изля своя божествен гняв Борисов пред телевизионните камери.


За какво момиче, което е шеф на ФР и очевидно не си е свършило работата по случая с КТБ и атаката срещу банковата стабилност, става дума? Директор на САД-ФР е 40-годишната Полина Димитрова Кавръкова. Борисов обаче нещо греши, като заявява, че е била сменена от сегашното правителство и сложена на мястото на "шефа", който е можел да се справи със ситуацията. Кавръкова оглавява дирекцията от времето на управлението на ГЕРБ - от 2011 година. Любопитно е, че до този звезден за нея и за финансовото разузнаване миг Кавръкова е разчитала на уменията си на счетоводител в изграждането на частната си практика, като собственик на счетоводната кантора "Поликонсулт" ООД с офиси във Варна и в Добрич. Ето какво пише за нея в едно лайфстайл списание: " Полина Кавръкова е една дама в Христова възраст, която вече девета година е в бизнеса на парите. Тя е собственик и управител на счетоводна кантора "Поликонсулт " с офиси във Варна и Добрич, ръководи екип от 18 души, а клиентите й са над 150. Отскоро Поли е председател на управителния съвет на Българската асоциация на данъкоплатците и осигурителите, което е точно толкова сериозно, колкото и звучи. Когато е извън влиянието на цифрите обаче, Полина е все още "онази, търсещата" Голямата Любов. Приятелите й казват, че е истинска лейди, която понякога вечер свири на пиано и мечтае... да остарее достолепно, да боядиса косата си в синьо, да ходи на виенски балове и да организира в замъка си рандевута, на които да свири на гостите си на бял роял."


Преди да засвири на белия роял в дирекцията "Финансово разузнаване", Кавръкова се точи за поста шеф на отдел "Средни данъкоплатци" в ТД-НАП-Варна. Дори се стяга и за битката за директор на териториалната дирекция. Кандидатурата на собственичката на счетоводна кантора беше активно подкрепена (кой знае защо) от едри търговци на зърно от Добричкия район. В същото време форумите на електронните издания във Варна гъмжаха от твърдения, че кандидатката за данъчен № 1 е невероятна финансова измамничка, за чиято охрана се грижат ченгета, владеещи бойни изкуства. Освен това се появиха информации, че Полина Кавръкова е свързана с бившия данъчен шеф на Добрич Тошко Тодоров, чието име се споменаваше покрай зърнени афери с източване на ДДС. Говореше се също, че пак при управлението на ГЕРБ (през 2009 г.) Тодоров е назначаван и като експерт в ДАНС. Факт е, че през 2009 г. за поста шеф на НАП-Варна се спрягаха имената на Полина Кавръкова, на Димо Стоев, на Тошко Янев, на Бисерка Василева и на Светлан Петков - тогава шеф на ТД на НАП в Търговище. Та именно човекът на ГЕРБ Тошко Тодоров посочил Светлан Петков, който пък бил близък на Красимир Стефанов, директор на ЦУ на НАП и бъдещ депутат от ГЕРБ...


Тогава ГЕРБ отрече, че партията стои зад кандидатурата на Кавръкова за поста в НАП-Варна. Но пък името й се завъртя в история за подкуп, разнищена от ДАНС. Става дума за скандала около делото за подкуп срещу бившия председател на Административния съд във Варна Анелия Цветкова. Както е известно, това дело за пореден път извади на бял свят опасни зависимости в магистратурата. Оказа се, че счетоводната кантора на Кавръкова "Поликонсулт" е имала вземане-даване с хора, замесени в скандала. Всъщност чрез нея в случая е забъркан и адвокат Георги Стефанов, син на бившия интимен приятел на съдия Цветкова Стефан Стефанов. През адвокат Стефанов били искани подкупите, срещу които съдия Цветкова е трябвало да решава спорни дела, а представител на една от страните е бил самият адвокат. За всичко това е била информирана ДАНС. Агентите белязали 10 000 лв., предадени от бащата Стефанов на Цветкова. Мотивът "големият Стефанов" да натопи бившата си изгора бил ревност.


През 2010 г. кариерата на Кавръкова обаче поема в друга посока и тя намъква черни ръкавели - назначена е за временен синдик на "Месокомбинат Разград 1937". Тъй като фигурира в списъците на синдиците според изискванията на Търговския закон във връзка с чл.13, ал.2 и чл.14, ал.2 от Наредба № 3 от 2005 г. за реда за подбор, квалификация и контрол върху синдиците.


През 2011 г. амбициозната счетоводителка, мечтаеща за бял роял, виенски балове и боядисана в синьо коса, вече е шеф на САД-ФР. Впоследствие тя играе водеща роля при обсъждането в парламента на промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Пред депутатите от 41-ото Народно събрание тя защитаваше тезата, че ДАНС трябва да получи достъп до банкова информация, без агентите на ДАНС да са на място при осъществяване на проверката. "Един от основните ни аргументи да поискаме възможността за получаването на достъп до информация е, че не искаме да затрудняваме банките по отношение на продължителността на осъществяване на проверките. В момента проверките в банките не продължават повече, отколкото траят проверките при всички други задължени лица в рамките на седмица, най-много десет дни, до две седмици. Ако трябва всички документи да бъдат гледани единствено и само на място, това означава експерти от Дирекция "Финансово разузнаване" да прекарват месеци наред в банките. На нас ни трябва някаква периодика по отношение на оценка, на последователност и евентуално обвръзка", заяви Кавръкова по време на обсъждане в НС през 2012 година.


Очевидно в случая с КТБ агентите нито са действали на място, нито са получили необходимата информация за ставащото в банката, каквото е било голямото желание на шефката на САД-ФР. В такъв случай единственият логичен въпрос е защо? П22

Facebook logo
Бъдете с нас и във