Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Флоров между офроуда и следствието

Годината е 2002-ра, месецът е май. Край родопското село Марково се чува рев на мощни машини. Форсирането на двигателите иде откъм изоставената глинена кариера, намираща се над селото. Там 28 джипа мерят сили на силно пресечено 1200-метрово трасе, част от петдневна офроуд надпревара Балкан трофи.


Една след друга машините атакуват баира. Повечето буксуват върху омекналата глина, връщат на заден ход и отново търсят път към върха. По разкаляното екстремно трасе ръмжи Тойота Ленд Крюизър, чийто оригинален цвят е невъзможно да се разпознае от пластовете кал. Джипът със софийски номер е сред фаворитите за първото място.


След като машината изкачва билото, навигаторът изскача от купето и с ръкомахане насочва пилота. Това е необходимо, защото джипът трябва да премине по склон, по който се стича кален поток. Машината буксува, гумите пръскат буци глина. След няколкоминутно буксуване потокът се превръща в непроходима бара. Джипът с №25 обаче я преминава с мръсна газ, без да се използва лебедка, както правят останалите екипажи.


Тойотата пресича финала с второ време в общото класиране - 15 минути и 25 секунди. На първо място се класират Тодор Христов и Александър Ковачев с Мерцедес G клас, а на третото с Ленд Роувър са баща и син Иван и Димитър Иванови. Непосредствено след най-елитните джипове се нарежда и руският УАЗ, воден от Валери и Васил Вушеви (баща и син).


Екипажът на Тойота Ленд Крюизър, за който става дума, също е елитен. Това са столичаните Пламен Йоцов и Станимир Флоров. Освен запалени офроудъри двамата са и колеги - Йоцов и Флоров са служители от отдел Наркотици в Национална служба Борба с организираната престъпност.


По същото време, когато Йоцов и Флоров се изявяват на Балкан трофи, в Националната служба Сигурност се води оперативно дело Високия. Водещият служител отбелязва в преписката си, че обектът на разработката е в нерегламентиран контакт със служител на МВР - с антимафиота Станимир Славейков Флоров. По тази причина служителят предлага да се открие дело Високия, за да се установят доказателства за връзката помежду им. Така срещу Станимир Флоров е образувано дело за оперативно наблюдение с псевдоним Високияпо линия на КРОСС на МВР,с окраска корупция.КРОСС означава Контраразузнавателно обезпечаване на системата за сигурност.Делото е възложено на подп. Николай Седефов от НСС.


Две години преди Балкан трофи тандемът Йоцов и Флоров попада в друго оперативно дело на НСС. Антимафиотите офроудъри протичат в разработката Мавър. Тя е срещу трафиканти на дрога. Йоцов, Флоров и шефът на видинската полиция Васил Василев са заподозрени, че покровителстват палестинец, трафикант на амфетамини. По тази причина е направено предложение за образуване на оперативно дело Араби. Според секретните материали въпросният палестинец притежавал магазин за авточасти на столичния бул. Христо Ботев №102. НСС установява, че Флоров и Йоцов често посещавали магазина и ресторанта му Парадайс на Позитано №20. Оперативните данни сочели, че Флоров е поел ангажимент да предупреждава палестинеца за разработки срещу него. За това Флоров получил сумата от 20 000 г. марки.


Флоров се измъква сух от разработките, използвайки изпитан ченгеджийски номер. В средите на антимафиотите се помни например как Флоров и Йоцов използвали отпуската на оперативния работник, който е водел разработката за обект Майк. През това време двамата успели да убедят тогавашния началник на направление Л в НСБОП Сергей Дамянов, че е необходимо Майкда бъде използван като секретен сътрудник. Регистрират го като информатор и нерегламентираният контакт става регламентиран.


Тринадесет години по-късно Флоров обаче бе отстранен като шеф на Главна дирекция Борба с организираната престъпност, а също и от поста заместник главен секретар на МВР заради делото Араби. Както е известно, Софийската градска прокуратура образува наказателно производство срещу Станимир Славейков Флоров във връзка с получените в Софийската градска прокуратура сканирани копия на класифицирани документи. СГП изиска материалите по водените срещу шефа на ГДБОП оперативни дела и се оказа, че получените по пощата материали са автентични. Прокуратурата обяви, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл. 302а (подкуп в особено големи размери и представляващ особено тежък случай). Обвинителите казаха още, че ще търсят доказателства и за евентуално извършено престъпление по чл.357 от НК (разгласяване на класифицирана информация).


nbsp;


nbsp;


Петчасов разпит на Цветанов в следствието


Разследването на СГП беше връчено на екип следователи от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура, шеф на който е Петьо Петров, известен с прякора си Пепи Еврото. Скандалът с Флоров бе отразен и от световните медии. Франс прес например коментира, че компрометиращите документи за Станимир Флоров засягат индиректно бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, тъй като Флоров беше начело на една от най-важните служби на министерството.Екипът на Пепи Еврото реагира много бързо и във вторник (23 април) произведе новината, че цели пет часа е въртял на шиш бившия вътрешен министър Цветан Цветанов във връзка с разследването срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров.На излизане от разпита Цветанов заяви, че Станимир Флоров е достоен българин и служител, с когото системата се гордее и ще продължи да се гордее. Според Цветанов Флоров има съществен принос за работата на ГДБОП през последните четири години. На въпрос защо разпитът е продължил толкова дълго Цветанов заяви: Данните, които са класифицирана информация, няма как да споделя пред вас, защото подписах декларация, че няма да разгласявам факти и обстоятелства по делото. Странно ми беше, че си припомних всичко, което е свързано с моето детство, откога и защо познавам Станимир Флоров - всъщност от 1973 г. в блока, където сме живели ние и семейството на Флоров, откога е възникнало приятелството ни като семейства. Оттогава всъщност сме добри семейни приятели.Пътищата на приятелите от детство се събират в МВР. Цветанов започва работа там през 1987 г., а Флоров - през 1990 година. Бъдещият МВР-шеф започва като щатен служител на Седмо главно управление на Държавна сигурност, работейки в изчислителния център на Централно информационно организационно управление на ДС. Приятелят му от блока Флоров пък преминава в новосъздадената ЦСБОП, в която работят главно служители на бившето Шесто управление на ДС. Той работи по линия на противодействие на наркотрафика. През 2006 г. става началник на отдел Наркотици в ГДБОП, а през януари 2009 г. оглавява Главната дирекция Борба с организираната престъпностВ общественото пространство битува известно противоречие по отношение на въпроса кой в крайна сметка е назначил Флоров на този отговорен пост. През 2008 г. тогавашният вътрешен министър Михаил Миков назначава временно Флоров за шеф на ГДБОП. Мястото му обаче е бетонирано от приятеля му от детските години Цветан Цветанов, който го назначава за постоянно, а в добавка го прави заместник главен секретар на МВР.След петчасовия си престой в прокуратурата най-яростният критик на съдебната система заяви, че вярва в нея. Аз вярвам в професионализма на честните и трудолюбиви съдии и прокурори, каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.


nbsp;


nbsp;
Докато шефът му и колега офроудър Станимир Флоров се пече на бавен огън върху барбекюто на прокуратурата, Пламен Йоцов, който се споменава в разработките на НСС, си кротува в ГДБОП като шеф на отдел Наркотици. И продължава да щурмува върховете в офроуда, необезпокояван от сенките на миналото, сподирили колегата му в тандема Йоцов-Флоров.През 2001 г. Пламен Йоцов и Ивайло Йоцов с Тойота спечелиха Първото национално офроуд състезание, което се проведе на Шуменското плато, и взеха 2000 лв. от наградния фонд. Йоцов е един от топпилотите в родния офроуд, нееднократен победител в клас D4. Пламен прибавя към актива си спечеленото световноизвестно състезание Карпат трофи в Румъния, представял се е блестящо и на други надпревари у нас и в Гърция. Шефът на отдел Наркотици се яви и на популярното сред маниаците състезание Baja Saxonia, което се провежда в Германия близо до Лайпциг. Това е най-голямото Baja състезание в Европа и е част от Baja шампионата на Европа. През 2011 г. Пламен Йоцов печели първото място в надпреварата.На професионално ниво тандемът Йоцов-Флоров ще се запомни с участието си в процеса срещу сънародника ни Иво Ранов, който през 2005 г. бе заловен в Солун с 4.5 т хашиш в ТИР-а си. На заседание през 2006 г. тогавашният шеф на отдел Наркотици в ГДБОП Станимир Флоров и Пламен Йоцов трябваше да свидетелстват пред съда в Солун, че Ранов не е знаел за дрогата в камиона си. Те присъстват на първите две заседания, но на третото, когато трябва да бъдат разпитани, се налага да се приберат в София, защото им е разписана командировка само за три дни. Това се повтаря и на заседание през 2008 г., когато двамата не са пуснати изобщо в командировка, за да дадат важните си за спасяването на Ранов показания в гръцкия съд. По разпореждане на тогавашния шеф на полицията Веселин Петров, където беше вкарана и ГДБОП, Финансово-ревизионният отдел във вътрешното министерство отказва командироването на антимафиотите. Така се стигна до това, че Ранов бе осъден доживот на затвор. Но има късмет - гърците все пак се смилиха над него и през 2013 г. го освободиха.През декември 2009 г. Пламен Йоцов печели важен приз и на професионалното поприще. На официална церемония в НДК вътрешното министерство връчи наградите Полицай на годината, като голямата колективна награда Полицай на годината- 2009отиде при сектор Незаконно производство на наркотични вещества, контрол върху прекурсорите и незаконно култивиране на наркообразуващи култури към отдел Наркотици при Главна дирекция Борба с организираната престъпност. Началник на сектора е Пламен Йоцов, а наградата му беше връчена лично от тогавашния премиер и бивш главен секретар на МВР до 2005 г. Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във