Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Фондация връща откупа на Ангел Бончев

Софийският градски съд (СГС) реши в четвъртък (19 април) да бъде анулиран договорът за дарението от Ангел Бончев на фондация Утре за всеки на сума 157 000 евро и сега парите трябва да бъдат върнати на бившия президент на Литекс. Бончев бе отвлечен преди три години от групата на Наглите и два месеца беше в неизвестност. След като получиха откуп за него, престъпниците го освободиха, но отвлякоха съпругата му Камелия и поискаха пари и за нея.


В жалбата си Бончев обяснява, че на 28 юли 2008 г. получил съобщение на мобилния си телефон, с което организираната престъпна група му нарежда да дари горепосочената сума, за да пуснат жена му.


Съгласно указанията на бандитите Ангел Бончев направил изявление по телевизия бТВ и превел по банков път сумата в евро на фондацията по сметка в Банка ДСК. На следващия ден съпругата му Камелия Бончева била освободена.


Съдът мотивира своето решение с довода, че договорът е сключен при заплашване на дарителя от трето лице. Според съдебното решение фондацията трябва да върне и лихва от 93 271.58 лв., начислена върху главницата за периода от 29 юли 2008 до 27 януари 2011 г. - датата, на която е заведена исковата молба.


Председателката на управителния съвет на Утре за всеки Нина Хаджийска твърдеше, че с парите на Бончеви фондацията е открила център за рехабилитация на болни от рак на гърдата жени. В началото на миналата година обаче стана ясно, че във въпросния център освен лечението на тази болест, което се заплащало, се предлагали също СПА процедури и масажи. Центърът, който те са ремонтирали, е за бил за разкрасяване, а не да спасява тежко болните, твърди Камелия Бончева.


В началото на този месец съдът призна за виновни в извършването на знаковите отвличания у нас само половината от групата на Наглите. Ивайло Ефтимов - Йожи, Прокопи Прокопиев - Поли Културиста и Даниел Димитров - Релето от получиха по 18 години затвор, a Любомир Димитров - Любо Гребеца получи 15 години. Четиримата бандити бяха наказани за десет отвличания, включително и това на Ангел Бончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във