Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Франкофонско

Най-нашумялата новина в света тези дни продължава да е оставката на шефа на ЦРУ Дейвид Петреъс. Заради любовната му афера с неговата биографка. Медиите отвъд Океана се занимават единствено и само с това какви имейли е изпращала Пола Бродуел на бившия военачалник и доколко те били приемливи или не.


Скандалът, който сега тресе пуританска Америка, обаче намира съвсем слаб отзвук във Франция. И това е напълно нормално за страна, където се оказа, че бившият правосъден министър в кабинета Саркози - Рашида Дати, имала осем любовници, сред които самият президент и неговият брат. Това обаче остана в тайна, докато палавата мароканка бе министър. Но своеобразен връх в демонстрациите на разкрепостено поведение в страната на Молиер бе погребението на президента Франсоа Митеран, когато неговата любовница и жена му застанаха една до друга. Оказа се, че докато е бил начело на държавата, Митеран поддържал извънбрачна връзка и дори има извънбрачно дете и тези факти са били тайна във висшите кръгове. Докато в Америка едва не свалиха от власт президента Бил Клинтън заради мимолетната му френска връзка със стажантката в Белия дом Моника Люински.


В България очевидно се придържаме към френския модел. Най-подходящ пример в това отношение е поведението на един вицепремиер, който навсякъде ходи със своя любима сътрудничка, неговата връзка е широко отразена в медиите, но това хич не го притеснява. Негов колега в друго ведомство пък назначи на ключова позиция очарователна дама с фалшива диплома и без всякакъв опит да управлява милиони по европейските програми. И на него това въобще не му се отрази на имиджа. Депутат пък остави жена си и се залюби с млада депутатка, но това не провали политическата му кариера. Но това е обяснимо - пристрастието на нацията ни към франкофонията има десетилетна давност...

Facebook logo
Бъдете с нас и във