Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Фрапиращи нарушения по делото Борилски?

Грешки в превода на френските документи по делото за убития в Париж студент Борилски може да доведат до сензационен обрат на процеса. Това стана ясно от изнесените на заседанието на Върховния касационен съд (ВКС) в сряда (29 април) неизвестни досега факти и обстоятелства около кървавото убийство.
Двадесет и четири годишният студент по право в Сорбоната Мартин Борилски бе зверски убит преди девет години в квартирата си в Париж. През лятото на 2000 г. той бе намерен мъртъв, прободен 93 пъти с нож, а черепът му бе натрошен с гира. Френските следователи намериха на мястото на престъплението куп веществени доказателства - косми от други хора в ръцете на жертвата, чужда кожа под ноктите му, потънали в кръв чужди дрехи. На базата на откритите следи от ДНК френските криминалисти стигнаха до заключението, че извършители на кървавото престъпление са Георги Желязков и Стоян Стоичков - познати на убития от Варна. Материалите по делото бяха изпратени в България, където случаят стигна до съд след дългогодишно размотаване и намесата на сегашния френски президент Саркози.
Още в началото на процеса варненските магистрати, които трябваше да гледат делото, си направиха колективен отвод, тъй като бащата на единия от обвиняемите се оказа бивш заместник-директор на следствената служба във Варна, а след като я напуска - един от най-влиятелните адвокати в града. Делото бе прехвърлено на шуменския окръжен съд, който оправда Желязков и Стоичков, а по-късно оправдателните им присъди бяха потвърдени и от апелативните магистрати съд във Велико Търново.
Това решение предизвика острата реакция на посланика на Франция Етиен Дьо Понсен, който в специална нота изрази недоумението си от оправдателната присъда при недвусмислените улики и доказателства, събрани от френските следователи.
На заседанието на ВКС тази седмица прокуратурата поиска делото да се върне за ново разглеждане, тъй като смята, че двете досегашни съдебни инстанции са игнорирали доказателства по делото и са изопачени свидетелски показания. Според прокуратурата Апелативният съд във Велико Търново не само не е установил нарушенията на шуменските магистрати, но е допуснал и нови.
Тезата на защитата е, че Желязков и Стоичков са се опитали да помогнат на Борилски, който бил нападнат в жилището си от други двама души, единият от които е действителният убиец. Ако се приеме тази версия, необяснимо е как и защо чуждестранните насилници са оставили нашенците да си отидат - по живо по здраво, след като са били свидетели на кървавото убийство. Неясно е и как митичните убийци не са оставили никаква следа. Излиза, че извършителите са изтрили своите следи и са оставили само тези на българите.
Прокурорът припомни някои обстоятелства, които очевидно до момента не са се сторили на съда съществени. А именно, че двамата подсъдими са използвали след връщането си в България изчезнал телефон на Борилски, а в джоба на Желязков била открита кредитна карта, собственост на убития студент.
Според частните обвинители Явор Нотев и Владимир Иванов някои от показанията на свидетелите във Франция са изопачени при превода, направен у нас. Те твърдят, че в оригинала на протокола от разпит на съседка на Борилски е записано, че жената видяла да влиза в асансьора кестеняв мъж със среден ръст, което у нас било преведено като мургав. Съдът също е приел за чиста монета показанията на свидетел, който твърди, че е видял извършителите, а прозорците му били на другата фасада на сградата и е било невъзможно да ги види.
Преводните материали били без печат на всеки протокол поотделно, а само на първата и на последната страница на обемистата документация. Не е ясно също името на преводача, който би трябвало да подпише декларация за достоверност на превода, за да носи наказателна отговорност, ако преводът му не е точен. Отразено е само името на фирмата за преводи.
Защитата на подсъдимите продължи да настоява, че случаят се раздухва заради обществения интерес към него. Според адвокатите на двамата варненци аутопсията на Борилски не била професионална, а френската полиция не е разследвала други версии освен тази с двамата приятели на Борил. Майката на заклания студент Иванка Въчева, която беше дошла специално за делото от Франция, заяви пред журналисти, че е сигурна във вината на Желязков и Стоичков. Тя припомни, че в началото те са отричали да са били изобщо в апартамента, но впоследствие, притиснати от експертизите, са измислили версията за друг нападател.
Очаква се до един месец Върховният касационен съд да излезе с решение по казуса Борилски. Междувременно във Франция тече паралелно разследване, което според майката на убитото момче е към своя край.

Facebook logo
Бъдете с нас и във