Параграф22 Daily

§22 Анализи

Фронтален сблъсък за ръководството на ВКС

Галина Захарова

Ще даде ли мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) твърд отпор на кандидатурата на Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд (ВКС)? Гласуването е насрочено за 14 януари (петък), а битката за най-високия на практика съдебен пост се очертава като пореден решителен сблъсък между стари познайници в ръководството на съдебната власт. Опозиционният профил на магистратите около Съюза на съдиите в България ще бъде представен този път от бивш член на съвета в едни от най-скандалните му години, хвърлил оставка в знак на протест срещу порочното кадруване при избора на съдебни началници. 

 

Галина Захарова остана единствената кандидатура за приемник на Лозан Панов, издигната от Пленума на ВКС през октомври миналата година, като всички участвали в гласуването нейни колеги я подкрепиха. В началото на седмицата тази подкрепа беше потвърдена, след като Захарова изложи управленските си виждания. С анонса, че се пази от обещания за превръщане на BKC в "paйcĸи ĸът", все още председателят на Наказателната му колегия старателно избягна конфликтни и провокационни реплики, а да не дразни излишно противниците на кандидатурата й във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Галина Захарова коментира проблемите за натовареността с уверението, че намаляващият брой дела във ВКС е компенсиран от нарасналата им сложност. Позовавайки не европейския опит, тя подчерта нуждата от peфopмиpaнe нa „пpaвocъднaтa apxитeĸтypa“ - чрез разумно yвeличaвaнe бpoя нa cъдиитe, специализацията им по материи, внимателното ползване на командироването и зacилвaнe ĸaпaцитeтa нa aдминиcтpaтивния пepcoнaл. В тази насока Захарова предложи

във ВКС да бъде създадено аналитично звено,

в което да работят пенсионирани вече съдии. Неговата задача ще е да следи съдебната практика и показателите на всички колегии с цел оптимизиране на дейността им.

В изложението си Галина Захарова се обяви срещу непрекъснатото ограничаване на дocтъпa нa гpaждaнитe дo правосъдие, постигано чрез законодателно намаляване на делата, подлежащи на касационен контрол. Системното налагане на тази практика започна преди 15 години - с приемането на действащия в момента Граждански процесуален кодекс. От една страна "това" разтовари върховните съдии, но разбуди и продължава да държи будно недоволството и на юридическата гилдия, и на гражданското общество.

Галина Захарова посочи и проблема с качеството на съдебните помощници, които често пишат черновите на съдебните актове. Според нея на тях не може да се разчита изцялo и затова е нужно cъздaвaнeто нa "ĸaдpoвa бaнĸa" oт ĸaчecтвeни cъдeбни пoмoщници. Захарова призна, че е налице многo виcoĸo тeĸyчecтвo, защото най-добрите cъдeбни пoмoщници ce зaдъpжaли нaй-ĸpaтĸo вpeмe.

Дали концепцията на единствения кандидат за поста "Председател на Върховния касационен съд" гарантира избирането му още на 14 януари, засега не е ясно. По правило кадровите решения на ВСС са предопределени, а

по върховете на системата място за свободомислие няма.

По принцип кандидатурата на Галина Захарова бе подкрепена със становища на Cъюза нa cъдиитe в България, Висшия адвокатски съвет, Haциoнaлнoтo бюpo зa ĸoнтpoл нa специалните разузнавателни средства, Бългapcĸaтa acoциaция зa eвpoпeйcĸo пpaвo и на изпълнителната власт - в лицето на правосъдното министерство.

В частност обаче мнозинството във ВСС реагира доста твърдо и еднозначно.

„За поста има само един кандидат. Надявахме се да има поне още един, това би било добре за вътрешната конкуренция. Ако беше предложен такъв от ВСС, щеше да има сериозни критики. Министърът на правосъдието също се въздържа да предложи човек. Не е задължително обаче да бъде одобрен този един кандидат. Важно е да бъдат оценени неговите професионални качества. Ако един административен ръководител не може да взема решения във важните моменти, не виждам смисъл от такъв ръководител. Той трябва да умее да отстоява независимостта на съдебната власт и на съда”, заяви пред медиите представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

От ВКС не се поколебаха да изразят притесненията и опасенията си за резултата от избора, след като Пленумът на ВКС за първи път номинира свой кандидат за председател на ВКС. Отправени бяха и призиви както за допълнителна подкрепа на Галина Захарова, така за ответна реакция в случай, че ВСС не уважи номинацията на Галина Захарова.

Дария Проданова, заместник-председателят на ВКС и ръководител на Търговската колегия, която номинира колежката си Галина Захарова, обобщи ситуацията така: „Опасенията ни не са от открити атаки срещу кандидата, който сме номинирали, и на които атаки така или иначе би могло да се отговори, а от това което всички усещаме – някакви подмолни движения, някакви подмолни договорки, които вървят под повърхността, които не се обозначават, които не се озвучават, но които най-вероятно ще рефлектират при гласуването".

Най-вероятно тази оценка по-скоро ще консолидира, отколкото да разколебае мнозинството във ВСС. В момента то е в добрата позиция както да провали избора на единствения кандидат, така при следващ конкурс да направи "златен шлем". Тоест -

в един мандат да назначи и тримата големи в съдебната власт.

Първите двама вече са ни до болка известни - председателят на ВАС Георги Чолаков и главният прокурор Иван Гешев. 

Десетилетието от скандала с оставката на Галина Захарова като член на предишния ВСС едва ли е заличило груповите разломи. 

В средата на 2011 г. Захарова и колежката й Капка Костова уведомиха ВСС, че подават оставки, защото не са съгласни с кадровата му политика. Двете обявиха, че не могат да работят при липса на ясни критерии за избор и при силово налагане на групови или лични интереси. Някои от членовете на съвета оцениха тогава акта им като достоен, други го обявиха за лично решени е, а трети направо се обидиха. Поводът бе избирането на семейната  приятелка на тогавашния вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов - Владимира Янева - Манолева, за председател на Софийския градски съд.

Ден след оставките на Захарова и Костова, мнозинството в тогавашния ВСС даде яростен отпор на обвиненията им за поръчково кадруване. Те не само бяха обявени за дезертьорки, но им бе вменено дори

"влизане в сценарий срещу държавата".

Управляващите от ГЕРБ също кипнаха. Премиерът Бойко Борисов се измъкна с довода че онзи състав на ВСС бил назначен на квотен принцип от тройната коалиция. И напомни безалтернативните назначения на двама от съветниците на президента Георги Първанов на същите постове - Лазар Груев за председател на ВКС и Борис Велчев за главен прокурор. А фамозната съпредседателка на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова прегази като валяк бунта на Захарова и Костова с аргумента, че играят "обидени и ощипани госпожици, което не им прави чест". 

Така че на 14 януари наистина ще е много интересно как точно ще гласува правителството на съдебната власт, избрано при управлението на ГЕРБ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във