Параграф22 Daily

§22 Анализи

Frontex се пусна срещу организираната престъпност в Западните Балкани

S 250 bf5d40ca 68ed 4c03 ba9d ff6983b99151

Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) е провела миналата седмица международна операция срещу тежката и организирана трансгранична престъпност в региона на Западните Балкани. Спецоперацията е продължила четири дни под наименованието "Ден на съвместните действия (Западни Балкани)".

Фокус на акцията е била борбата с трафика на огнестрелни оръжия и наркотици, незаконната миграция и измами с документи за бежанци. Водещи в инициативата са Испания, Frontex, Европол, Германия, България. Общо 30 държави, осем агенции и редица международни организации, включително Интерпол се обединиха, за да помогнат на властите в региона да се борят с престъпността, се посочва в информация на Frontex.

В резултат на съвместната операция са разкрити 14 случая на измама или злоупотреба с визи, 71 подправени или фалшифицирани документи, иззети са 51 огнестрелни оръжия и 895 броя боеприпаси.

В централата на Европол в Хага е създаден координационен център, който е подпомагал обмена на информация между участниците. По време на операцията спецслужители от страните-членки са извършили засилени проверки в райони, определени като високорискови въз основа на информация, събрана и анализирана в центъра.

Frontex играе важна роля в борбата с трансграничната престъпност на външните граници на ЕС. Службата допринесе за операцията чрез извършване на засилен контрол на избрани гранични пунктове и дейности по граничен надзор като част от текущите полеви дейности в региона, се посочва в съобщение на агенцията. Експерти от центъра на Frontex за борба с измамите с документи са били на разположение по време на цялата операция.

Операцията е координирана от Европейската мултидисциплинарна платформа срещу престъпните заплахи (EMPACT) като част от  четиригодишен план на ЕС за борба със сериозната и организирана престъпност. Той обединява полицията и правоприлагащите органи на държавите-членки на ЕС, европейските агенции и международните организации, за да укрепят съвместно европейските граници и вътрешна сигурност. Събраните резултати и разузнавателна информация ще помогнат в текущи и бъдещи разследвания.

Междувременно вътрешният министър Младен Маринов заяви, че има ръст в опитите за нелегално преминаване на българо-гръцката граница от мигранти. През последните седмици потокът мигранти от Турция към Гърция се е увеличил, съобщи той. Най-често те пристигат с лодки на гръцките острови, а в края на август бе регистрирано най-голямото от 2016 г. насам влизане на мигранти на гръцка територия

МВР-шефът посочи, че са дислоцирани допълнително сили по границата с Гърция. Той отбеляза, че българо-турската граница се охранява добре и там няма проблем. По думите му, процесите, които се развиват в Близкия Изток и в Турция предполагат усложняване на обстановката. Вътрешният министър обясни, че в Гърция има много мигранти по островите, които се превозват към континента и това предполага да правят опити по различни маршрути да се насочат към Западна Европа.

Броят на мигрантите, идващи от Турция към Гърция в последните седмици рязко се е увеличил. Само за седем дни в края на август на остров Лесбос са пристигнали 650 мигранти, предимно от Афганистан. Експертите обясняват ръста  с няколко фактора. От една страна подновените боеве в Сирия карат хиляди да бягат на север. От друга властите в Турция планират да върнат до 1 млн. сирийци в страната им. Ердоган заплаши да върне бежанците в Европа, ако споразумението с Анкара не се спазва и тя не получава обещаната помощ.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във