Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ФУТБОЛНИ АГИТКИ СПРЕТВАТ МАСОВИ ПОБОИ

Отколешният проблем, наречен футболно хулиганство, продължава да е нощният кошмар както на полицията, така и на самите клубове. Параграф 22 вече писа доста по темата, спирайки се на зулумите, които пияни до козирката ултраси правят по стадионите. Каква обаче е ползата от факта, че всички пишат, но никой не чете, щом като забранените от Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни факли бомби и димки продължават да са грозната част от футболното шоу на стадиона?!
Напоследък освен този проблем все по-често в общественото пространство пробива и друг тревожен факт - уговорените боеве, които често враждуващите агитки си спретват помежду си.
Организацията на тези битки е простичка. Тарторите на най-лудите фенклубове се разбират помежду си по телефона, в лични чат програми или във форуми в ИНТЕРНЕТ кога и къде да се срещнат. За арена на сблъсъците се избират най-често дворове на училища, паркове и по-големи междублокови пространства.
При избора на място лидерите се съобразяват с някои изисквания. Задължително е теренът да бъде просторен и да има възможност да се бяга, ако едните се окажат с числено превъзходство или пък полицията надуши случващото се. Войските предпочитат по-тъмните часове за подобни вълнуващи срещи.
При уговорката главатарите се разбират по колко човека от агитката да участват и дали да носят със себе си метални боксове, палки, бухалки, бутилки и всякакви други предмети, с които може сериозно да изкривиш физиономията на омразния съперник.
В тези битки няма залози, защото най-сладка е победата. Боевете се организират най-вече заради враждата и омразата между привържениците на Левски и ЦСКА или между феновете на Ботев и Локомотив - Пловдив. Борбата е за надмощие, за честта и достойнството на любимия клуб и неговите ултраси.
Тези боеве обаче изобщо не могат да се нарекат честни. Ако от двата лагера например са се разбрали да се бият по 20 души от агитка - без никакви помощни средства, почти винаги едната банда ще бъде два пъти по-многобройна, а в ръцете си участниците ще държат бухалки или боксове. За разлика от домашните битки, в родината на футбола Англия има строги правила при подобни боеве - паднал и беззащитен противник не се бие, винаги на уреченото място идват точно толкова хора, колкото е била уговорката, твърдят запознати.
Последният пример за вандалски прояви на ултраси този път не дойде от футболните агитки, а след края на баскетболния мач между вечните врагове Левски и ЦСКА в столичната зала Христо Ботев, изигран на 11 януари (петък). След края на двубоя фенове на червените направили засада на автобус 280, пътуващ от Студентски град до Ректората. В рейса на предишната спирка се качили около трийсетина привърженици на сините. Цесекарите нахлули в автобуса и започнали да се млатят с противниците. За радост, битката се разминала без сериозни наранявания.
Параграф 22 хвана на тясно двама заклети фенове, които се съгласиха да коментират темата за уговорените боеве. Михаил Стоянов е роден със синя кръв, докато Звездомира Андреева е луда фенка на червения отбор. Двамата не участват в подобни сражения, но знаят достатъчно както за тях, така и за изцепките на футболните хулигани.
А в следващия брой на Параграф 22 ще разберете какво знае полицията за тези боеве и дават ли сериозен отпор ченгетата на футболните хулигани...

Страницата подготви Борислав Радославов

Върлата цесекарка Звездомира Андреева:
ИНФОРМАТОРИ ОТ АГИТКИТЕ СНАСЯТ НА ПОЛИЦИЯТА

Знаете ли как става уреждането на боеве между футболни фенове?
- Чувала съм от мои познати, че битките се уговарят най-често по телефона или по ИНТЕРНЕТ. Разбират се къде да стане въргала, като предпочитат най-вече дворове на училища.
Има ли предатели сред привържениците, които снасят информация за уредените сражения на полицията?
- Мисля, че да. Има човек от агитките, който ги информира. Ако знаем кой е този фен, просто няма как той да продължи да бъде такъв. Без значение на кой отбор е.
Трябва ли да се наказва сурово за участие в уредени боеве?
- Абсолютно, разбира се. Но първо трябва да се започне от ченгетата, според мен. Рибата мирише откъм главата. В никакъв случай не са намесени сержанта или старшината. Цялата тази история с битките става със знанието на офицери.
Искаш да кажеш, че полицията не тушира, а спомага за агресията сред запалянковците?
- Абсолютно. Обиколила съм много държави и съм била на много мачове - естествено на ЦСКА и националния отбор - и мога да кажа, че отношението на нашите полицаи към феновете е ненормално. Не могат да бъркат в личните вещи на една дама и да изхвърлят дребни парфюмчета, чадърчета и отворената бутилка с кола или без значение какво безалкохолно питие. А в същото време в отсрещния сектор да влизат хора, които носят димки и бомби с нервнопаралитични газове.
Такъв ли е приносът им?
Не е само това, разбира се. Не може преди мач ченгета да те обграждат, побутват, опипват, поритват, пощипват и да ти обясняват, например, да си свалиш шалчето. Няма такъв филм. Нека ни правят тестове с дрегер, няма проблем. Аз съм убедена, че на девет-десети от феновете ще покажат употребил. Това не е голямата беда. Бедата е, че в един следващ момент ченгетата почват да те следят. Хубаво, добре. Ама оставете хората да си изпият бирата, никой няма да отиде и да се бие, аз съм убедена. Наближавайки стадиона, те започват да те гледат лошо. Хвърляй това, хвърляй онова, няма да влезеш, пил си, не си пил - ей такива работи...
Ако си пиян, няма как да те пуснат на стадиона...
- Така е, но това е прост пример. Един младеж със счупен крак и с две големи патерици беше дошъл на един мач. Полицаите го бутаха, докато накрая им увряха мозъците, че трябва да го пуснат да седне някъде странично от нас. Човекът е инвалид и е дошъл на стадиона, а те едва не го набиха. Защо? Не могат ченгетата да искат толерантност, след като те не са толерантни. Няма как да стане. Никога никъде по никакъв повод не съм видяла досега толерантен полицай на мач.
При всяко гостуване на по-големите отбори техните фенове задължително опостушават заведения и бензиностанции, на които се спира за почивка.
- Така е за съжаление. Имаше една такава издънка на феновете на ЦСКА, за която се сещам. Влизат в някакво заведение. Тарторът щрака с пръсти и ултрасите започват да обръщат чинии и паници. През това време шофьорът на автобуса вече запалил рейса и хората се мятат в него и изчезват. Има и други изцепки, на които съм присъствала - когато пътувахме за мача на ЦСКА с Монако във Франция. Имаше едно семейство, баща и син, които обезкостиха абсолютно всички бензиностанции, на които спирахме. Всички се възмущавахме, но Бога ми, нямаше начин как да ги свалим от рейса.
Стюарди ли трябва да има в сектора или полицаи?
- Повече от убедена съм, че трябва да има стюарди. Доказателство за това е поведението на стюардите на любимия ми отбор в Тулуза. Запалихме си димките, изпяхме си всичките песни и стюарди на ЦСКА събраха боклуците и ги угасиха.

Запаленият левскар Михаил Стоянов:
УГОВОРЕНИТЕ БОЕВЕ СА ЗА РАЗПУСКАНЕ

Има ли уредени боеве в България?
- Това всеки го знае, че има уреждане на боеве между агитките. Става по много лесен начин. Трябва ти един телефон, да познаваш някой друг фен на ЦСКА. Звъниш на този телефон. Казваш дали ще бъдете по 10, 15, 20 или 30 човека. Уреждаш дали ще бъде само юмручен бой, или ще има боксове и камъни. Знам, че се срещат най-често в паркове и училища. Паркът е голям и можеш да избягаш, ако стане напечено. Урежда се също и часът на битката.
Това нормално ли е за ултрасите?
- За тях сигурно е така. От една страна, това е добре поне според мен, защото събота и неделя един вид разпускаш. Но не трябва да се стига до крайности. Разпускаш, отиваш на мача, пиеш биричка с приятели - идеално. И ако победиш, продължаваш да поркаш.
Но от друга страна...
- От друга страна, футболното хулиганство в България е малко хаотично, защото тук я няма тази организация, която я има в други страни. Там се уреждат истински големи боеве. Знаем за Русия - по 200, 300 човека си правят доста добри мелета. Което не е добре, разбира се. А тук, в България, ако го няма това уреждане, обикновено преди мача се напиват, употребяват наркотици и после си налитат. Като видиш противник със синьо или червено шалче, жълто или черно-бяло - ако е в Пловдив - се сбивате без никаква организация.
Феновете на пловдивските Ботев и Локомотив май се славят като най-бруталните...
- Определено те си правят доста интересни сбивания. Аз съм чувал, че си уреждат побоища и извън Пловдив. На мачове по морето например.
Каква е целта на тези битки?
- Тук царува балканският манталитет. Целта е победата по всякакви начини. Няма значение дали са 20 или 50 човека, после нали можеш да кажеш ние ги победихме... Това е най-важното за футболните хулигани. Пък и така разпускат. Някои от хората, които се бият, или избиват комплекси, или го правят от скука.
Полицията знае ли за тези боеве?
- За по-големите сигурно знаят, но за по-малките от типа по 10-20 човека няма как да знаят. Затова от сутринта в деня на някой по-възлов мач има много повече полицаи. Знаят, че може да се случи нещо, знаят къде се събират ултрасите и къде си уреждат побоищата. Според мен ченгетата са страхливи, защото знаят, че ако се бият повече от 50 човека, е трудно да влезеш вътре. Имат палки, но невинаги могат да ги спасят и могат да понесат всякакви удари.
Какви наказания, според теб, трябва да се налагат на участниците в тези боеве?
- Наказания не трябва да има. Щом и двете страни искат да се бият - съжалявам, оправяйте се - мен не ме интересува. Стига да няма друг невинен наблизо, който също да опере пешкира... Да се оправят помежду си, но на стадиона по никакъв начин това не трябва да става, защото има много хора, които са отишли да гледат мач на спокойствие.
Само феновете и полицията ли са виновни за футболното хулиганство?
- Определено не. Законодателството в България забранява абсолютно всичко преди мача. Забранява алкохол, факли, бомби, димки, транспаранти. Но в Италия примерно те са позволени и ги виждаме във всеки мач. В Англия и Германия трябва да минеш прав до стюарда и те пускат, без значение дали си пиян или не. Влизаш и си гледаш мача. В Германия пък си пият бира на самия стадион.
Фенове ограбват десетки бензиностанции и заведения по пътя си...
- Нормално, напълно нормално. То алкохолът до какво ли не води. Докато пътуваш, е задължително да пиеш. После слизаш на някоя бензиностанция. Това ти идва отвътре някак си да правиш такива зулуми. Разбира се, че не трябва да се прави... Но какво да правим, навсякъде го има. Никой не може да отрече това. Във всяка една държава го има.
Знаеш ли за такива случаи?
- Да. Една от последните случки беше гостуването на Динамо- Букурещ, на Левски. Техните фенове унищожиха доста бензиностанции, но и българите в Ловешко не останаха по-назад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във