Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гаф на Цветанов на цена 40 000 евро

Правителството на Пламен Орешарски се нагърби да изплаща гафовете на кабинета "Борисов" и по-специално на силовия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов, стигнали до съда за правата на човека в Страсбург. В сряда (26 февруари) Министерският съвет взе решение да изплати обезщетенията, присъдени четири решения срещу България на Европейския съд по правата на човека за неправомерния арест на депутата от БСП Борислав Гуцанов през 2010 година. Основна причина за постановяване на осъдителните решения е нарушено право на защита.


Едно от четирите дела, по което държавата ни бе осъдена, е "Гуцанови срещу България". ЕСПЧ е констатирал нарушения по няколко линии - на забраната на изтезанията, на правото на свобода и сигурност, на принципа за невинност до доказване на противното, на неприкосновеността на жилището и на вътрешноправно средство за защита.


Съдът сметна, че полицейската операция в дома на Гуцанови, проведена по разпореждането на тогавашния шеф на МВР Цветан Цветанов, не е била планирана и изпълнена по начин, който да гарантира, че използваните средства са абсолютно необходими за постигане на крайните цели. Също така претърсването в жилището е било извършено без предварително разрешение от съдия и без ефективен съдийски контрол за законността и необходимостта от спорната мярка. На Гуцанов, на съпругата му и на двете им деца са причинени страх, мъчителна тревога и безпомощност, което се третира като унизително отношение от гледна точка на Конвенцията за правата на човека. Както е известно, спецоперацията, при която Гуцанов бе задържан, бе наречена от МВР "Медузи" и бе ръководена лично от Цветанов. Освен Гуцанов с белезници се оказаха още Даниел Славов (Дидо Дънката), директорът на общинския автотранспорт Пенчо Пенчев и главната счетоводителка на "Автотранспорт" - Варна, Яна Кръстева.


Европейският съд установява още, че Гуцанов е бил изправен пред съдия по повод определената му мярка за неотклонение три дни след задържането, макар че е участвал в редица процесуалноследствени действия. На семейството на депутата от Варна е присъдено обезщетение в размер на 40 000 евро за неимуществени вреди и 4000 евро за разходи и разноски по делото. Те ще бъдат изплатени от правителството, тоест с парите на редовните български данъкоплатци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във